00:53 Anchetă europeană asupra TikTok
04:54 Nicușor Dan, în căutarea sprijinului politic
09:04 Gâlceavă între pro-europeni
09:57 General rus asasinat la Moscova
11:26 Codul Silvic, adoptat
12:16 Plafonarea RCA se prelungește
13:03 Fonduri U.E. pentru monumente istorice
Comisia Europeană a lansat o investigație oficială asupra rețelei sociale TikTok în urma alegerilor prezidențiale anulate din România.
Compania e bănuită de o presupusă încălcare a regulamentului european privind serviciile digitale.
Platformele online sunt obligate să evalueze și să atenueze riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor. Dacă e găsită vinovată, rețeaua poate fi amendată cu până la 6% din cifra de afaceri la nivel global. Iar dacă problemele persistă, s-ar putea ajunge chiar la interzicerea ei pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Ancheta a fost deschisă și ca urmare a informațiilor declasificate de Cotroceni după primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat la 24 noiembrie de Călin Georgescu.
Serviciile secrete și Ministerul de Interne afirmă, între altele, că au indicii serioase că un „actor statal” ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din România. De altfel, acesta e unul dintre motivele pentru care Curtea Constituțională a și anulat scrutinul.
SRI susține, de pildă, că o rețea de 25.000 de conturi de TikTok este asociată direct campaniei lui Călin Georgescu: conturile au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea primului tur.
Într-o dezbatere organizată azi, eurodeputatul Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a invocat un articol Recorder, „Marea breșă a TikTok”: acesta arată cum un candidat inexistent la funcția de prim-ministru, Vasile Ion, a ajuns la un milion de vizualizări pe TikTok într-o singură oră.
E nevoie de reglementări europene mai stricte în domeniu, crede Nicu Ștefănuță.
De cealaltă parte, Claudiu Târziu, ales pe listele AUR în Parlamentul European, e de părere că nu excesul de reglementare ar fi soluția.
Odată lansate procedurile de anchetă, Comisia Europeană va continua să strângă probe.
Rețeaua TikTok a fost obligată pe 5 decembrie să păstreze mai multe date și documente legate de alegerile organizate în Uniunea Europeană între 24 noiembrie și 31 martie 2025.
Aceasta este cea de-a treia anchetă pe care Comisia a lansat-o la adresa TikTok.
În căutarea sprijinului politic
La o zi după ce și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale anul viitor, Nicușor Dan dă de înțeles că nu ar fi discutat cu Elena Lasconi înainte să își oficializeze intenția.
A repetat însă, într-un interviu la EuropaFM, că i-a avertizat asupra planurilor sale pe liderii PSD, PNL, USR și UDMR,care, chiar în aceste zile, negociază constituirea unei coaliții guvernamentale.
În cazul în care are câștig de cauză, primarul Bucureștiului ar pune în dubiu candidatura președintei USR.
Elena Lasconi s-a calificat în finala prezidențială împreună cu Călin Georgescu. Mai apoi, însă, Curtea Constituțională a anulat scrutinul.
Decizia a fost „necesară”, a spus Nicușor Dan. În opinia sa, câștigătorul primului tur nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte, dar Călin Georgescu a identificat nemulțumiri „legitime” ale alegătorilor.
Fără sprijin politic și influență reală, însă, aproape orice președinte riscă să fie redus la o figură decorativă în vitrina Cotroceniului.
Pentru moment, Nicușor Dan nu are susținerea explicită a vreunui partid. Cu USR-ul are o istorie complicată (a plecat din acea formațiune din cauza disputelor referitoare la așa-zisul referendum pentru familie), PSD nu i-a fost deloc prieten în anii din urmă, iar PNL-ul, în cel mai bun caz, a oscilat în relația cu primarul Bucureștiului.
Într-un interviu pentru site-ul HotNews, liderul liberal Ilie Bolojan a spus că partidul va lua o decizie în privința lui Nicușor Dan la începutul lui ianuarie.
Codul Silvic, adoptat
Camera Deputaților a adoptat, în cele din urmă, noul Cod Silvic – aprobată deja de Senat, legea ar trebui să ajungă la promulgare la Cotroceni.
Între altele, documentul spune că drumurile forestiere vor fi supravegheate video, astfel încât să poată fi prevenite furturile de lemn și tăierile ilegale.
Falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice ar putea atrage pedepse de până la cinci ani de închisoare. Codul Silvic instituie și obligația menținerii unor centuri verzi în preajma orașelor, ceea ce ar limita drastic tăierile.
Distrugerea copacilor din spațiile verzi din orașe redevine, de asemenea, infracțiune.
Activiștii de mediu spun că, deși imperfect, noul Codul Silvic era necesar de circa un deceniu și că va dura cel puțin tot atât pentru ca el să fie aplicat.
General asasinat la Moscova
Serviciul de Securitate al Ucrainei revendică asasinarea unui înalt responsabil al armatei ruse într-o explozie produsă astăzi la Moscova.
Așa a declarat o sursă din cadrul instituției agenției de știri France Presse.
În vârstă de 54 de ani, generalul Igor Kirillov conducea trupele ruse de protecţie nucleară, biologică şi chimică. O scurtă înregistrare video apărută pe rețelele sociale surprinde atacul cu bombă: filmat dintr-o mașină, clipul începe cu doi oameni care ies dintr-o clădire, după care o explozie acoperă complet cadrul.
O trotinetă electrică este parcată chiar lângă intrarea în clădire. Se presupune că dispozitivul exploziv a fost lipit cu bandă adezivă de ghidon. Explozia l-a ucis și pe asistentul generalului.
Kievul îl consideră pe Kirillov un criminal de război și o „țintă absolut legitimă”. El e acuzat că a ordonat utilizarea de arme chimice interzise împotriva forțelor ucrainene în timpul războiului.
Potrivit Ucrainei, armele chimice au fost folosite în țara vecină de aproape 5.000 de ori de la invazia din februarie 2022 încoace.
Agențiile de informații ucrainene își asumă foarte rar responsabilitatea pentru astfel de acțiuni.
Pe 9 decembrie, explozia unei mașini-capcană l-a ucis pe fostul șef al unei închisori din regiunea Donețk, ocupată de Rusia, unde au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.