00:58 Avertisment privind economia
04:10 Klaus Iohannis: „Nici nu pot să plec!”
08:59 Europa versus TikTok: cum se apără rețeaua socială
16:04 Mario Iorgulescu, condamnat definitiv
17:26 Rusia: arestare pentru asasinarea unui general
18:37 Toni Greblă: „Nu demisionez!”
19:27 Directorul SIE, audiere fără rezultate
21:12 Aderarea la Schengen: regulile pentru copii
21:55 Dan Șucu preia clubul italian Genoa
Din rău în mai rău: după o serie de recorduri negative în acest an, economia României a mai primit o lovitură.
Scorul de țară s-a înrăutățit de la „stabil” la „negativ”.
Calificativul e acordat acordat de Fitch, una dintre cele mai importante agenții de evaluare financiară din lume. Potrivit acesteia, România reprezintă acum un risc pentru potențialii investitori.
Economiștii avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, situația riscă să devină critică.
Agenția de evaluare financiară invocă instabilitatea politică, deficitul bugetar prognozat să sară de 8% din Produsul Intern Brut și creșterea susținută a datoriei țării. De vină ar fi și cheltuielile nesustenabile din preajma alegerilor, cum ar fi majorarea pensiilor.
Ce înseamnă însă un astfel de calificativ economic negativ?
Printre altele, din cauza unui risc perceput ca fiind în creștere, țara poate ajunge să se împrumute la dobânzi și mai mari față de cele din prezent.
În vreme ce economiștii avertizează că fără un plan concret de măsuri fiscale România riscă să intre în haos, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, nu vede încă motive de îngrijorare.
În ultimul an, care se suprapune peste mandatul lui Marcel Boloș, România a bifat o serie de recorduri negative, spune economistul Adrian Negrescu : cel mai mare deficit bugetar din istorie, un nivel record al împrumuturilor și cea mai mare datorie publică din istorie.
Economia riscă să cadă și mai abrupt, însă: România este la doar un pas de ceea ce analiștii numesc „junk” – adică atingerea unui scor care avertizează că țara noastră nu este recomandată potențialilor investitori.
E de așteptat, deci, ca ratele dobânzilor la care se împrumută populaţia şi firmele să se mențină la un nivel dublu faţă de media europeană și ca inflaţia să rămână la niveluri record.
Klaus Iohannis: „Aici a fost Rusia”
Aflat în Bruxelles, unde ia parte la Consiliul European, președintele Iohannis a pus pentru prima dată pe seama Rusiei încercările de a influența corectitudinea și rezultatul alegerilor prezidențiale.
Din această cauză, Curtea Constituțională a anulat scrutinul, în baza unor documente ale serviciilor secrete pe care Cotroceniul le-a declasificat. De asemenea, Klaus Iohannis va rămâne la Cotroceni până când succesorul său depune jurământul.
Președintele a spus că nu face responsabilă vreo instituție locală pentru breșele de securitate care-au dus la anularea alegerilor, pe motiv că intervenția ar fi fost „subtilă și complexă”. Klaus Iohannis a recunoscut, de asemenea, că Bucureștiul a primit ajutor de la „partenerii strategici” în urma celor întâmplate pe 24 noiembrie.
Președintele s-a referit și la negocierile în curs pentru formarea unei noi majorități guvernamentale. USR, spun surse politice, ar urma să fie exclus din înțelegere. Partidul condus de Elena Lasconi a pus mai multe condiții pentru a intra în cabinet. Printre ele se numără demisia președintelui și a șefilor de acum ai serviciilor secrete.
Klaus Iohannis a spus că, în baza deciziei luate de Curtea Constituțională, nici nu ar avea cum să plece de la Cotroceni.
Cum se apără TikTok
„Nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”: iată cum a primit rețeaua socială TikTok anunțul potrivit căruia Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială asupra ei, în urma alegerilor prezidențiale din România.
Platforma deținută de o companie din China e bănuită că și-ar fi încălcat obligația legală de a atenua riscurile asupra corectitudinii alegerilor din Uniunea Europeană.
Potrivit TikTok, rețeaua a protejat integritatea platformei în peste 150 de alegeri în întreaga lume.
Ancheta e de așteptat să dureze, iar eventuale îmbunătățiri la nivel european nu sunt sub nici o formă garantate, spune la Știrile Zilei Elena Calistru, de la organizația neguvernamentală Funky Citizens.
Pedeapsă redusă
Decizie definitivă în cazul lui Mario Iorgulescu: fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare în cazul accidentului mortal pe care l-a provocat în 2019.
El primise inițial o pedeapsă de aproape 14 ani, dar procesul a fost rejudecat după ce lui Iorgulescu i-a fost admisă o cale extraordinară de atac: încadrarea faptei a fost schimbată din omor în ucidere din culpă.
Potrivit deciziei de acum a instanţei, Mario Iorgulescu a primit şapte ani pentru ucidere din culpă şi doi ani de închisoare pentru că era beat și drogat. Pedepsele au fost contopite cu o condamnare de 3 ani dintr-un alt dosar.
Potrivit judecătoarelor de la instanța supremă Lia Savonea și Adriana Ispas, care au anulat condamnarea inițială, Mario Iorgulescu nu ar fi avut de gând să omoare pe cineva când s-a urcat beat și drogat la volan în septembrie 2019.
El circulase cu o viteză cu mult peste limita legală, a trecut pe roșu și a intrat pe contrasens, după care s-a izbit de o mașină: bărbatul aflat la volanul acesteia a murit pe loc.
Mario Iorgulescu nu a făcut nici o zi de detenție.
După accident, a fost expediat de familie în Italia și internat într-o clinică. El a fost trimis în judecată în lipsă.