01:02 Familia Ciolacu în avioanele Nordis
05:35 Musk ♡ Georgescu
11:14 Alegerile și frații Tate: ce vor Statele Unite?
13:56 SUA și Rusia reiau relațiile diplomatice
16:02 Impresionanta avere a unui general
16:55 Posibile majorări de taxe
17:35 Deputat USR pro-Nicușor
Premierul Ciolacu a zburat de cel puțin patru ori cu avioane private închiriate de dezvoltatorul imobiliar Nordis.
Așa indică mai multe documente consultate de Recorder. Potrivit acestora, liderul PSD s-a mai aflat la bordul a cel puțin încă două avioane – în afara celor două zboruri deja cunoscute. De asemenea, l-au însoțit mai mulți apropiați, nu doar fiul său, așa cum a susținut în repetate rânduri.
La bordul avioanelor Nordis s-au mai aflat, între alții, cuplul Laura Vicol-Vladimir Ciorbă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, fostul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, nepotul premierului, Mihai Ciolacu, dar și Sorina Docuz – o apropiată a președintelui PSD.
Toate călătoriile, după cum relatează Raul Bambu, au coincis cu evenimente sportive importante: meciuri de fotbal din Liga Campionilor sau Mari Premii de Formula 1.
Musk ♥️ Georgescu
Pentru a patra oară în ultimele săptămâni, miliardarul Elon Musk, un apropiat colaborator al lui Donald Trump, ia la țintă România pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter: el a republicat o postare în care Călin Georgescu era citat cu o afirmație potrivit căreia va interzice„întreaga rețea Soros” în prima zi a unui eventual mandat.
„România merită să fie suverană”, comentează la rândul său Elon Musk.
Fundația pentru o Societate Deschisă – fondată de miliardarul George Soros – nu mai activează în România din 2017. Și-a redus drastic, de asemenea, operațiunile din Europa.
Ce e adevărat este că a susținut nenumărate proiecte civice. Un singur exemplu: monitorizarea centrelor de asistență socială.
Finanțată inițial de George Soros, organizația neguvernamentală „Centrul pentru Resurse Juridice” e cea care a documentat și dezvăluit scandalul cunoscut drept „Azilele groazei” (abuzurile la care erau supuși în centre private oameni în vârstă sau cu dizabilități).
Profesorul de științe politice Cristian Preda, de la Universitatea București, e de părere că activitatea Funației Soros ar trebui apărată în primul rând de persoane cu notorietate care au condus-o și care au ocupat sau ocupă funcții importante în statul român – Sandra Pralong, consilier de stat la Cotroceni, fostul deputat PSD Alin Teodorescu sau Renate Weber, Avocata Poporului.
Rolul Fundației într-o Românie care tocmai ieșise din dictatură a fost esențial, spune la Știrile Zilei Cristian Preda.
SUA și Rusia reiau relațiile diplomatice
Reuniți la Riad, în Arabia Saudită, diplomați de vârf din Statele Unite și din Rusia au convenit ca cele două țări să reia relațiile bilaterale.
Cât mai curând cu putință ar urma să fie desemnați ambasadori în cele două capitale, iar cel de-al doilea pas plănuit este începutul negocierilor oficiale pe tema încheierii războiului din Ucraina.
Discuțiile vor include chestiuni legate de teritoriu și de garanțiile de securitate de care are nevoie țara vecină, dar prioritatea este ca înțelegerea de pace să fie una „durabilă și acceptabilă pentru toate părțile”. Așa a spus ministrul de externe al Statelor Unite, Marco Rubio.
El a ținut să adauge că Ucraina (nereprezentată la discuțiile de azi) și statele europene vor fi implicate în proces.
„Evident că vom lua legătura cu Ucraina și cu partenerii noștri din Europa și că ne vom consulta cu ei. Dar, până la urmă, în acest efort partea rusă va fi indispensabilă”, a declarat Rubio.
Varianta Moscovei
Important de observat: „consultarea” partenerilor europeni nu înseamnă că aceștia se vor și afla la masa negocierilor. Liderii europeni tocmai ce discutaseră ieri despre felul în care continentul se va implica în efortul de menținere a păcii de după un eventual acord.
La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat discuția de astăzi drept „foarte utilă”.
El a repetat că primirea Ucrainei în NATO ar fi inacceptabilă în ochii Moscovei.
Tot așa e considerată în Rusia participarea unor soldați ai Alianței în misiunea de menținere a păcii.
Serghei Lavrov nu s-a pronunțat asupra implicării Ucrainei în negocierile de pace. Kievul a avertizat în repetate râduri că nu va accepta nici o înțelegere în care să nu fi fost implicat.