Ce n-a reușit nimeni în Senatul României a reușit Roberta Metsola în plenul Parlamentului European: președinta instituției a evacuat-o fără prea multe discuții pe eurodeputata Diana Șoșoacă.

Apelând la arsenalul obișnuit din București – botniță, icoane, răcnete – Diana Șoșoacă s-a războit, ca de obicei, cu toată lumea.

Ulterior, pe holurile Parlamentului, eurodeputata română a numit-o „criminală” pe Ursula Von Der Leyen și s-a răstit la jurnaliștii care au întrebat-o, politicos-amuzat „Dar de ce strigați?”

Ieri, în prima sa intervenție din plenul Parlamentului European, Diana Șoșoacă a repetat câteva dintre tezele Kremlinului în legătură cu războiul din Ucraina.

Ea nu activează în cadrul vreunui grup din Parlament: au respins-o, împreună cu Luis Lazarus, chiar și extremiștii de dreapta din partidul Alternativa pentru Germania.

Reconfirmată

Dincolo de tărăboiul în registru tabloid pe care Diana Șoșoacă l-a exportat în Parlamentul European, ziua de astăzi e cu adevărat importantă: cu o majoritate confortabilă, de 401 voturi, Ursula Von Der Leyen a fost reconfirmată în funcția de președintă a Comisiei Europene.

Extinderea Uniunii se numără printre prioritățile sale.

„Țările din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia au făcut o alegere liberă: au ales libertatea, în locul opresiunii”, a spus președinta Comisiei în plenul Parlamentului European.

Candidaturile Kievului și Chișinăului se numără printre consecințele directe ale războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de doi ani.

Planurile din următorii cinci ale Comisiei Von Der Leyen mai includ numirea unui comisar pentru apărare, dar și a unuia care să combată criza locuirii de pe continent: afectându-i îndeosebi pe tineri, ea e considerată una dintre cauzele ascensiunii extremiștilor de pe continent.

Comisia își mai propune să stabilească o politică unitară de gestionare a frontierelor: statele din sudul Europei sînt în prima linie a crizei imigranților.

Alte politici pe termen lung anunțate azi se referă la securitatea cibernetică a spitalelor, la schimbările climatice și la echitatea de pe piața muncii.

Sub presiune

Jurnaliștii de la portalul de investigații Rise Project reclamă presiuni din partea DIICOT.

Un reporter a fost citat ca martor într-o anchetă a procurorilor anti-Mafia, ceea ce nu e nemaivăzut, însă aceștia cer să li se predea și datele care au stat la baza unei documentări jurnalistice.

E vorba de o serie de investigații despre rețelele de trafic cu imigranți din vestul României.

Printre cei bănuiți de implicare în activitatea acestor rețele se numără o rudă a șefului Brigăzii timișorene de Combatere a Crimei Organizate , unitate care sprijină investigațiile DIICOT.

În această seară, DIICOT a infirmat ordonanța prin care procurorul de caz – Carmen Vrânceanu – cerea să i se pună la dispoziție întreaga documentare care a stat la baza seriei de investigații „Afacerea Migrantul”.

Rise Project observă însă că infirmarea are la bază un viciu de procedură, nu încălcarea legilor privitoare la independența jurnaliștilor și la protejarea surselor.

Joe Biden, din rău în mai rău

Preşedintele Statelor Unite a fost testat pozitiv la COVID: Casa Albă spune că Joe Biden are „simptome uşoare”, dar că se va retrage în statul Delaware pentru un weekend prelungit.

Momentul e cum nu se poate mai prost, marcat de îndoielile cu privire la abilităţile sale fizice şi mentale de a face față campaniei pentru alegerile din noiembrie.

De altfel, mai multe personalități democrate au sporit presiunile la adresa președintelui în exercițiu.

Printre ele s-ar număra, potrivit presei americane, liderul grupului din Senat, Chuck Schumer, şi fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Cel puțin 20 de congressmeni i-au cerut deja lui Joe Biden să se retragă, de teamă că nu îl va putea învinge pe Donald Trump la toamnă.

E joi, 18 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:00 Intro

00:55 Șoșoacă Show în Parlamentul European

02:19 Ursula Von der Leyen, reconfirmată

06:59 Copil lovit și înjurat de antrenor

08:16 Presă sub presiune

10:31 Joe Biden, din rău în mai rău

11:23 Concurs controversat la Biblioteca Națională

12:10 Afaceri românești cu bani europeni

12:51 S-a deschis satul olimpic

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.