Vizitele prelungite în destinații exotice, mini-terenurile de golf de la reședința oficială și de la cea de vacanță, cele șapte milioane de euro pentru renovarea unei vile de protocol care i-ar fi destinată după terminarea mandatelor: în plus, Klaus Iohannis ar avea dreptul și la indemnizațiile pentru concediile de odihnă din ultimii doi ani.

Cotidianul Libertatea scrie că, potrivit unui răspuns oficial al Cotroceniului, președintele nu și-ar fi luat nicio zi de concediu în cele două mandate. Cum legislația muncii spune că la plecarea dintr-o slujbă angajatorul plătește doar pentru zilele de concediu neluate din anul în curs și din cel precedent, Klaus Iohannis poate încasa doar banii pentru 2023 și 2024.

Administrația Prezidențială adaugă însă că el nu va beneficia de compensare.

Cu sau fără zile de concediu, Klaus Iohannis a reușit să ajungă la piramidele egiptene (în plină pandemie), să meargă într-un safari african sau să ajungă în Capul Verde, arhipelag cunoscut pentru plajele sale.

Deceniul Iohannis” e și titlul unui documentar Recorder publicat ieri, care analizează acțiunile și atitudinea președintelui de-a lungul celor două mandate. Dar care surprinde – între altele – și felul în care puterea serviciilor secrete a sporit în toată această perioadă.

Lideri PSD într-un avion Nordis

Site-ul G4Media a publicat astăzi un document despre care scrie că dovedește fără echivoc că mai mulți lideri ai PSD au zburat în 2022 cu un avion privat închiriat de compania Nordis: firma-fanion a dezvoltatorului imobiliar a intrat de curând în insolvență, iar practicile sale de afaceri sunt tema unei anchete Recorder, „Schema Nordis”. Verificări în acest caz fac, de asemenea, și procurorii DIICOT, sub suspiciunile de delapidare și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit G4Media, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Alfred Simonis și Laura Vicol au zburat acum doi ani cu un avion privat închiriat de compania Nordis. Laura Vicol, soția unuia dintre asociații Nordis, a demisionat din PSD și de la conducerea comisiei juridice din Camera Deputaților în urma dezvăluirilor Recorder.

Deși liderii partidului au negat că s-ar fi aflat la bordul aparatului, cu toții apar în așa-numita „declarație generală” a zborului de pe 30 mai 2022.

Avionul a zburat pe ruta Nisa – București: politicienii și copiii lor se întorceau de la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco. Declarația generală conține numele tuturor celor care urcă la bordul unui avion privat, inclusiv pe cele ale membrilor echipajului.

G4Media a documentat în total cinci zboruri dus-întors cu destinația Nisa, în perioada martie-octombrie 2022. Nu în toate au fost prezenți și liderii PSD, însă în unele dintre ele apar alte persoane din anturajul lor – precum Sorina Docuz sau Monica Hunyadi, pe care ministrul transporturilor a numit-o în februarie 2022 administrator provizoriu al CFR Electrificare.

Ca urmare a dezvăluirilor G4Media, trei dintre contracandidații lui Marcel Ciolacu i-au cerut să demisioneze de la Guvern sau chiar de la conducerea PSD. E vorba de Elena Lasconi, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă.

Elena Lasconi chiar a supralicitat – în opinia sa, liderul PSD trebuie să dispară din viața publică.

”Gaz pe foc”?

Trupele ruse au continuat să înainteze în estul Ucrainei și au ucis cel puțin zece civili în orașul-port Odesa, la capătul unui weekend întreg de atacuri aeriene asupra țării vecine.

Se întâmplă pe fondul agitaţiei provocate de armamentul aflat la dispoziția Kievului: presa occidentală scrie că Statele Unite ar fi permis Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de pe teritoriul Rusiei. Vizată ar fi regiunea de frontiera Kursk, unde Moscova a trimis circa 50.000 de trupe. Mai multe mii de soldați nord-coreeni se află, de asemenea, în zonă.

Permisiunea acordată Kievului nu fusese oficializată până în această seară, dar președintele Zelenski a spus că „rachetele vor vorbi singure”.

Kremlinul, de de altă parte, acuză Statele Unite că „toarnă gaz pe foc”.

„Președintele Putin a explicat”, a spus purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov, „că nu Ucraina lansează astfel de atacuri – ele sunt puse la cale de statele care dau permisiunea pentru operațiuni și sunt duse la îndeplinire de specialiști militari din statele occidentale. Asta schimbă fundamental implicarea lor în conflict”.

Aflat în Brazilia, la Rio de Janeiro, Joe Biden a repetat că Statele Unite sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei. El nu s-a referit în mod explicit însă la autorizarea folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Decizia Washingtonului ar putea ajuta Ucraina să-şi apere poziţiile în regiunea Kursk, dar s-ar și putea să vină prea târziu ca să schimbe cursul războiului.

E luni, 18 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Președintele fără concediu (oficial)

01:55 Deceniul Iohannis și puterea serviciilor

05:02 Lideri PSD într-un avion plătit de Nordis

07:42 Cotroceni: plutonul al doilea, în fierbere

08:50 Ucraina: rachete americane în direcția Rusiei?

11:09 Amendă pentru Altex

11:44 Ana Geoană s-a inspirat „un pic cam mult”

12:41 Scandalul Kosovo: decizia întârzie

Cele mai recente