Mai mulți români au fost implicaţi în incidente violente în seara de joi în orașul Leeds, din centrul Marii Britanii.

Înregistrările video apărute pe rețelele de socializare surprind mai multe persoane care vorbesc în limba română. Ministerul de externe a confirmat ulterior implicarea unei familii de români, după ce autoritățile din Leeds i-au luat în grijă cei cinci copii.

Pe parcursul scandalului, o mașină de Poliție a fost răsturnată, iar un autobuz – incendiat.

Încăierările de stradă au izbucnit după ce asistenții sociali au încercat să ia copiii în grija statului. Unul dintre ei, un bebeluș de șapte luni, ajunsese anterior la spital, cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat instituțiile responsabile.

Consulul României la Manchester ține legătura atât cu familia implicată, cât și cu oficialitățile. Ministerul de Externe spune că le-a cerut cetățenilor români să clarifice lucrurile cât mai repede posibil. Pînă acum, situația copiilor nu ajunsese în atenția consulatului.

Potrivit Poliției din Leeds, nimeni nu a fost rănit în incidentele de aseară. Instituția a pus cele întâmplate pe seama unui grup de persoane care „caută să perturbe relațiile comunitare”.

Ministra de Interne din Marea Britanie, Yvette Cooper, s-a declarat „șocată” de scenele de joi.

Partidul Laburist, ajuns de curând la guvernare, le-a cerut tuturor politicienilor să nu agraveze o situație despre care nu au informații certe și să nu exacerbeze tensiunile.

Defecțiune IT majoră

Mai multe zboruri de pe aeroportul Otopeni au fost afectate de o defecțiune majoră a serviciilor informatice.

În plin sezon al vacanțelor, ea a dat peste cap activitatea companiilor WizzAir, EuroWings, Ryanair și Turkish Airlines.

WizzAir a confirmat, de altfel, că serviciile de pe site-ul său și aplicațiile mobile n-au fost disponibile pentru mai multă vreme.

O pană a sistemului Microsoft este cea care a provocat probleme la nivel global, nu numai în transportul aerian, ci și în serviciile financiare sau în mass-media.

Haosul de pe aeroporturi s-a resimțit, între altele, în Marea Britanie, Australia, Germania și Olanda.

Au căzut sistemele de check-in online, cele de rezervare a biletelor și site-urile mai multor companii. Mai grav, în Statele Unite nu a fost funcțional nici serviciul de urgență – celebrul 911.

Administrația Federală a Aviației a reținut la sol toate zborurile marilor companii aeriene, inclusiv Delta, United și American Airlines, din cauza problemelor de comunicare.

Vestea bună, dacă există vreuna, e că nu a fost vorba de un atac cibernetic.

La originea problemelor se află o actualizare făcută de Crowdstrike, o companie de securitate cibernetică: acțiunile sale și cele ale Microsoft au scăzut pe bursa din New York din cauza celor întâmplate.

Cercetări extinse

Se adâncesc problemele generalilor SRI cercetați de procurorii anti-corupție.

Surse judiciare citate de site-ul G4Media afirmă că DNA a descins la compania Romelectro, administrată de un partener de afaceri al lui Liviu Dragnea.

O firmă din cadrul grupului ar fi căutat – la fel ca celelalte implicate în anchetă – „consultanță” din partea lui Florian Coldea: nu e limpede deocamdată pentru ce fel de probleme.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost însă denunțați de omul de afaceri Cătălin Hideg, care pretinde că ar fi încercat să obțină cu ajutorul lor o sentință mai blândă într-un proces.

De curând, procurorii au extins urmărirea penală în acest caz: și primarul din Rovinari ar fi apelat la cei doi.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt acum cercetați pentru trafic de influență și pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

E vineri, 19 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:00 Intro

00:46 Scandal cu români în Marea Britanie

03:25 Defecțiune IT majoră. Aeroportul Otopeni, afectat

05:17 Trump, discurs-fluviu la Convenția Republicană

07:19 Dosarul generalilor: cercetări extinse

08:13 Pungești: cuplu bănuit de crimă dublă

08:41 Moartea suspectă a unui român din Italia

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.