00:52 Fermă de trolli confirmată
02:10 Soldații lui Potra
04:58 Prezidențialele: se retrage cineva?
09:12 Senator cu CV măsluit?
10:37 Moțiune respinsă
11:27 Supărat pe tot restul lumii
13:33 AMEPIP, eternă problemă
14:20 Argeș: viol în formă continuată
15:16 Stegarul Dac, sub control judiciar
Partidul AUR și Călin Georgescu au fost beneficiarii unei rețele cu peste 27.000 de conturi false de TikTok la alegerile de anul trecut: o spune chiar conducerea rețelei sociale.
Compania a trimis Comisiei Europene un raport în care arată că a eliminat conturile respective.
Dezvăluirea e de așteptat să influențeze și anchetele procurorilor români, care s-au concentrat până acum doar asupra ajutorului presupus ilegal pe care l-ar fi primit Georgescu. Potrivit TikTok, campania coordonată de influențare a votului s-a bazat pe publicarea de comentarii, nu pe videoclipuri.
Încă din ianuarie, Parchetul General ceruse Turciei să colaboreze la anchetarea unei așa-zise „ferme de trolli”: adrese electronice din acea țară au folosit servicii rusești de e-mail pentru a crea mai bine de 20.000 de conturi pe TikTok.
În preziua turului întâi al alegerilor, ele peste au postat mai bine de două milioane de comentarii în favoarea lui Călin Georgescu.
Curtea Constituțională a anulat alegerile de anul trecut pe 6 decembrie, în baza unor documente desecretizate care invocau o campanie coordonată de influențare a votului, în care ar fi fost implicat și un stat străin.
Klaus Iohannis a pus ulterior răspunderea în seama Rusiei.
Soldații lui Potra
Cât despre apropiații și colaboratorii lui Georgescu, mercenarul Horațiu Potra a reușit să convingă mai mulți militari care-și luaseră concediu de creștere a copilului să i se alăture în Congo.
Chiar ministerul apărării a constatat că relatările în această privință se confirmă, fie și parțial: verificările au început în februarie, după ce procurorii au deschis un dosar pe numele lui Potra pentru că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a statului, în favoarea lui Georgescu.
Șapte militari în activitate – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști – au ajuns în Congo în perioade diferite, între 2023 și 2025.
Cazurile lor sunt acum anchetate de Parchetul Militar.
MapN insistă însă că nici un cadru militar aflat în concediu fără plată nu s-ar fi găsit în astfel de situații.
În plus, însă, mai bine de 460 de rezerviști au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Africa.
Alte verificări arată că aproape 25 dintre soldații care demisionaseră au fost reprimiți în armată în ultimii doi ani.
Ei sunt încadrați acum în mai multe unități, dar nu ar reprezenta – spune instituția – vulnerabilități la adresa siguranței naționale.
CV senatorial măsluit?
Senatorul POT cu două dosare penale care afirmă că ar studia afacerile la Academic Singles – un site de matrimoniale – nu are bacalaureatul.
Informația a fost confirmată pentru Știrile Zilei de surse de la liceul din Zalău unde senatorul Paul Pintea pretinde că și-ar fi încheiat studiile.
O anchetă a site-ului snoop.ro arată, de asemenea, că demnitarul de Sălaj a urmat, de fapt, doar zece clase și una de completare, în 2005 – cei înscriși la un astfel de curs nu puteau da bacalaureatul imediat. Drept urmare, anul obținerii diplomei care apare în biografia de la Senat a lui Paul Pintea nu are cum să fie tot 2005.
POT reclamă, într-un comunicat, ceea ce numește „linșajul mediatic” la care ar fi supus senatorul și afirmă că acesta ar urma cursuri autorizate internațional din dorința sinceră de a deveni un demnitar mai bun.
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a refuzat să răspundă oricărei întrebări pe această temă.
Pe cât de tăcută a fost pe holuri, pe atât de zgomotos s-a manifestat Anamaria Gavrilă în plen, în cursul dezbaterii unei moțiuni simple la adresa ministrului de interne, Cătălin Predoiu.
În urma unui șir de întreruperi ale vorbitorilor, președintei POT i s-a interzis să ia cuvântul în cursul ședinței.
Moțiunea botezată „România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu” a fost, în mod previzibil, respinsă.
La fel se întâmplase ieri cu un document asemănător, la adresa ministrului energiei, Sebastian Burduja.