Interdicția de intrare în Moldova aplicată lui George Simion are printre cauze participarea liderului AUR la „efortul de destabilizare” a țării.
Așa a declarat premierul Moldovei, Dorin Recean, într-un interviu la ProTV Chișinău.
Oficialitățile moldovene au prelungit de curând cu încă cinci ani interdicția deja în vigoare în cazul politicianului român. Intrarea sa în Ucraina e, de asemenea, interzisă. Premierul Marcel Ciolacu spunea la începutul acestei luni că urma să le ceară explicații omologilor săi din cele două țări.
Dorin Recean a evitat să intre în amănunte legate de invocatul efort de destabilizare a Moldovei. De la izbucnirea războiului din Ucraina – acum aproape doi ani -, Moldova a declarat însă indezirabili aproape 100 de cetățeni străini. Legea spune că deciziile de acest fel se pot lua în cazul în care activitatea lor pune în pericol securitatea națională sau dacă există indicii temeinice în această privință.
În București, George Simion a replicat că nu recunoaște granița dintre România și Republica Moldova.
Ba chiar a supralicitat: Moldova nu este o țară, ci un stat, în opinia sa.
Vânzare interzisă
Camera Deputaților a interzis prin lege vânzarea băuturilor energizante minorilor. Ele nu vor mai putea fi oferite nici gratuit.
Magazinele care încalcă prevederile proiectului adoptat astăzi riscă amenzi de pînă la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În cazul unor contravenții repetate, activitatea localurilor publice poate fi interzisă între zece zile și o lună.
Cum Camera Deputaților este for decizional, legea urmează să ajungă la Cotroceni, pentru promulgare.
Autoritatea americană pentru Alimentație spune că majoritatea adulților ar putea să bea până la 400 de miligrame de cofeină pe zi. În cazul copiilor însă, băuturile energizante nu sunt recomandate celor sub 12 ani.
Producătorii acestora au fost însă acuzați că le promovează tocmai în rândul copiilor și al adolescenților.
După moarte, batjocura
Vladimir Putin l-a înaintat în grad pe adjunctul Serviciului Federal al Penitenciarelor la trei zile după moartea subită, în închisoare, a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.
Valeri Boiarînev are acum gradul de general-colonel. Un portal online pentru drepturile deţinuţilor din Rusia spune că acesta „a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar”. Boiarînev mai e acuzat că a coordonat torturarea a sute de prizonieri ucraineni: ar fi încercat să strângă astfel presupuse dovezi ale unor acte de genocid care să justifice invadarea țării vecine.
În fața coloniei penitenciare în care a murit Alexei Navalnîi, mama acestuia, Liudmila, i-a cerut public lui Vladimir Putin să îi predea corpul acestuia. Autoritățile locale ar fi anunțat-o că nu îl va primi în următoarele două săptămâni, pentru că e nevoie să facă mai multe „investigații toxicologice”.
Iulia Navalnaia, văduva lui, a dat de înțeles că așteptarea se prelungește pentru ca din organism să dispară urmele de Noviciok, substanța cu care opozantul rus a fost otrăvit în 2020.
E marți, 20 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:45 Premierul Moldovei: George Simion ia parte la „efortul de destabilizare” a țării
04:18 Comasarea alegerilor: AUR își schimbă strategia
06:00 Moartea lui Alexei Navalnîi: un șef din Serviciul Penitenciarelor, avansat
06:35 Mama lui Navalnîi îi cere lui Putin să-i predea trupul opozantului
07:44 Noi proteste ale fermierilor din Polonia și din Grecia
09:03 Minorii nu vor mai putea să cumpere băuturi energizante
09:54 Rețineri în dosarul diplomelor fictive din Mureș
10:30 Cristi Danileț a câștigat un proces la CEDO împotriva României