00:48 Alegerile și Ucraina: posibilă ședință CSAT

05:36 Vance și Musk, noi mesaje despre România

06:54 Mesaje contradictorii de la Cotroceni

10:47 „Să fii demn în relația cu Trump e o greșeală”

14:37 Trump: „Rusia are cărțile”

17:40 Georgescu, lângă (încă) un neolegionar

18:54 Ciolacu: „Nu demisionez!”

20:01 Tavan căzut în spital

Președintele interimar, Ilie Bolojan, are de gând să convoace o ședință a Consiliului Suprem de Apărate săptămâna viitoare.

Surse de la Cotroceni citate de HotNews spun că data și ordinea de zi nu au fost stabilite încă.

Anunțul vine, însă, în urma unor declarații ale consilierului prezidențial Cristian Diaconescu: acesta a intervenit în discuția publică despre reîmpărțirea sferelor de influență în Europa Centrală și de Est.

Pentru moment, însă, ministerul de externe dă asigurări la Știrile Zilei că nu ar exista riscul ca România să ajungă din nou în sfera de influență a Federației Ruse.

Ialta 2?

Șef interimar al cancelariei prezidențiale și fost ministru de externe, Cristian Diaconescu afirmase inițial, într-o conversație la Antena3 despre recentele discuții ruso-americane din Riad, că Moscova le-ar fi cerut americanilor să retragă garanțiile de securitate acordate statelor care au intrat în NATO după 1997.

Printre ele se numără, evident, și România.

O astfel de solicitare fusese făcută și înaintea invaziei din Ucraina, însă partea americană a refuzat la acel moment.

Cristian Diaconescu a invocat un posibil moment de tip „Ialta 2”: în 1945, la Conferința de la Ialta, Statele Unite, URSS și Marea Britanie au stabilit configurația lumii după cel de-al doilea război mondial.

Larga majoritate a istoricilor consideră că acea înțelegere, făcută peste capetele celor direct vizați, a consfințit instaurarea comunismului în Europa Centrală și de Est.

În intervenții televizate ulterioare, Cristian Diaconescu a încercat să-și nuanțeze afirmațiile: a spus că s-ar fi referit, de fapt, la o cerere mai veche a Rusiei și a adăugat că pretențiile acesteia sînt publice încă din 2022.

Vance și Musk, noi critici pentru România

În ultima ședință a CSAT, din noiembrie anul trecut, Consiliul a constatat că au existat atacuri cibernetice menite să influențeze alegerile prezidențiale – între timp, scrutinul a fost anulat.

Pentru a doua oară într-o săptămână, vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a lansat noi critici la adresa autorităților române pentru acea decizie.

Într-un discurs ținut la un eveniment al conservatorilor americani, el a declarat că, în opinia administrației Trump, nu poți avea „valori comune” cu Washingtonul „dacă anulezi alegerile pentru că nu îți place rezultatul”.

Nici în momentul de față, Donald Trump, apropiații acestuia și o bună parte a votanților lui nu acceptă rezultatul alegerilor din 2020, câștigate de Joe Biden.

JD Vance criticase România și vinerea trecută, într-un discurs rostit la Conferința de Securitate de la München.

Și magnatul Elon Musk, un apropiat al lui Donald Trump, a publicat un nou mesaj pe rețeaua sa socială – X – despre situația din România.

L-a atacat pe președintele Curții Constituționale, Marian Enache, pe care l-a numit „un tiran, nu un judecător”.

Marian Enache a explicat recent că CCR a anulat alegerile doar în baza documentelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare și a adăugat că decizia nu poate fi întoarsă.

Zelenski, avertizat din nou

Încă un avertisment direct la adresa lui Volodimir Zelenski: Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, afirmă că Ucraina trebuie să-și tempereze criticile la adresa Statelor Unite și să semneze o înțelegere prin care ar ceda Americii jumătate din resursele sale de minerale și metale rare.

Donald Trump l-a numit ieri „dictator” pe președintele țării vecine.

A supralicitat la scurt timp: Rusia „are cărțile” în negocierile de pace, în opinia sa, pentru că a ocupat o parte semnificativă a teritoriului Ucrainei. A făcut declarația răspuns la bordul Air Force One, după ce a fost întrebat dacă are încredere că Rusia va negocia cu bună-credință pacea în Ucraina.

Volodimir Zelenski și-a atras furia lui Trump după ce a constatat că președintele Statelor Unite „trăiește într-o bulă rusească de dezinformare”.

În nenumărate privințe, Trump a adoptat punctele de vedere ale Kremlinului în privința Ucrainei, unele dintre ele în mod evident false.

Trump a părut să sugereze inclusiv că Ucraina ar fi pornit războiul din 2022.

Cele mai recente