00:54 Țara schemelor imobiliare
05:28 Influencerii lui Georgescu, percheziționați
07:29 11 candidați
10:13 Turcia: interdicție sfidată
11:35 Austeritate pe sărite
12:40 Religia și extremismul, la liceu
13:28 Suedia: A.I. anti-infractori?
La mai bine de cinci luni de când izbucnea scandalul Nordis, în urma unei investigații Recorder, coaliția de guvernământ a diluat semnificativ reforma legislației de achiziții imobiliare.
Premierul Ciolacu promitea că majoritatea avea să adopte prevederi din legislația franceză – care, între altele, limitează avansul pe care constructorii îl pot încasa de la clienți în cazul unei case aflate în stadiul de proiect.
Parlamentarii puterii au exclus din legea promisă cele mai importante prevederi din legislația occidentală, precum obligația ca dezvoltatorii să încheie contracte de asigurări în baza cărora clienții să fie despăgubiți dacă proiectele nu se finalizează.
Nici avansul nu va mai fi limitat la 10%.
Între timp, Recorder a documentat alte două cazuri asemănătoare Schemei Nordis: la Chiajna, în Ilfov, și în Brașov.
Clienții au plătit în avans sume de până la zeci de mii de euro fără să fi devenit, însă, proprietari.
Mai mulți dintre cetățenii care ni s-au plâns afirmă că dezvoltatorii și-au premeditat intrarea în insolvență, pentru a pune mâna din nou pe apartamente.
După ani de tărăgănări, sute de procese sunt acum pe rolul instanțelor.
Influenceri percheziționați
Încă un rând de percheziții (aproape 20 la număr) în București și în mai multe județe în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Suspiciunea e de corupere a alegătorilor, iar Parchetul General afirmă că vrea să lămurească legăturile dintre persoanele percheziționate și cei implicați în presupusa schemă de falsificare a scrutinului.
Vizați de cercetări sunt și unii influenceri care au făcut campanie pentru Georgescu. Printre ei: Bogdan Peșchir, cel care făcuse donații de peste un milion de euro pe TikTok, Virgil Zidaru – mai cunoscut drept Makaveli, el e în prezent angajat drept curier personal la cabinetul senatorului Ninel Peia – și Alin Borcan.
Acesta din urmă a ieșit din casă, după percheziție, cu o armă de jucărie.
Alin Borcan i-a spus uneia dintre jurnaliste să nu mai vină în preajma casei sale, după care a adăugat: „Vă confund cu ăștia și trag în dumneavoastră”.
Ulterior, Poliția din Timiș i-a confiscat arma de tip airsoft și l-a amendat cu 5.000 de lei.
În umbra lui Georgescu
Chit că a fost exclus de Curtea Constituțională, Călin Georgescu e în mintea și în planurile unei bune părți a candidaților rămași în cursa prezidențială.
CCR a analizat toate contestațiile și a validat, în cele din urmă, 11 dosare.
Anamaria Gavrilă, președinta POT, s-a retras aseară în favoarea lui George Simion. Amândoi se recomandă drept „continuatori” ai operei lui Georgescu, deși acesta nu a făcut până acum vreun anunț public de susținere a lor.
Detaliile înțelegerii dintre George Simion, Anamaria Gavrilă și Călin Georgescu nu sunt publice.
E de presupus însă că partidele extremiste încearcă să prevină „scurgerea” de voturi către Victor Ponta: fostul premier PSD se recomandă, mai nou, drept un așa-zis „suveranist”.
De asemenea, George Simion își asumă o nouă candidatură, după eșecul de anul trecut, în condițiile în care e contestat fățiș în partid de deputatul George Becali și de președintele Consiliului Național AUR, Claudiu Târziu.
AUR va organiza o manifestație publică miercurea viitoare, cînd Călin Georgescu împlinește 63 de ani.
O publicație din Moldova, deschide.md, scrie că la ea vor lua parte mai mulți reprezentanți ai Partidul Socialiștilor, formațiune condusă de fostul președinte pro-rus Igor Dodon.
Publicația citată vede în acest gest „o dovadă în plus că Moscova vrea să influențeze politica românească”.
11 candidați
Pentru prima dată în istoria post-decembristă, PSD nu are candidat propriu la prezidenţiale.
Alături de PNL și de UDMR, partidul îl sprijină pe Crin Antonescu.
Elena Lasconi, președinta USR, e concurată de Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.
Pe buletinele de vot va apărea și Cristian Terheş, ales eurodeputat pe listele AUR. În toamnă, el a obținut un scor de doar 1%.
Mai candidează Silviu Predoiu, fost prim-adjunct al șefului SIE.
Predoiu a obținut cele mai puține voturi în noiembrie (circa 11.000), în condițiile în care numai pentru înscrierea în cursă e nevoie de minimum 200.000 de semnături.