Curtea Constituţională dezbate pe 7 februarie sesizarea opoziției privind reducerea pedepselor pentru evaziune fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro.
Cei prinși nu vor mai fi pedepsiți penal dacă achită suma, plus 15%. Același prag e introdus și în cazul dosarelor DIICOT. Proiectul a fost inițiat de liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Deputatul USR Stelian Ion spune că legea nu face decît să-i ajute pe marii evazioniști.
Într-o discuție informală cu ziariștii, din care au apărut însă mai multe extrase în presă, premierul Ciolacu și-a apărat proiectul invocându-i pe fotbalistul Lionel Messi și pe cântăreața Shakira: cei doi au plătit amenzi consistente Fiscului din Spania în dosare de evaziune fiscală.
Potrivit premierului, legea va fi schimbată „dacă experții de la parchete au alte puncte de vedere”. Critici la adresa ei au fost deja formulate de procuroarea-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Koveși.
34 de ani de la Revoluție
Acum 34 de ani, Revoluția Română izbucnită la Timișoara ajungea și în București.
Un miting oficial, cerut de Nicolae Ceaușeascu însuși, avea să se transforme în prima manifestație de protest față de regimul comunist din capitală.
La capătul zilei de 21 decembrie 1989, aproape 1.300 de persoane din București, inclusiv copii, au fost arestate și duse la Miliție, în unități de Securitate sau la Penitenciarul Jilava. Odată puse în mișcare, însă, evenimentele nu au mai putut fi oprite: Revoluția, cea mai sângeroasă din fostul bloc comunist, avea să ducă la îndepărtarea regimului Ceaușescu.
În România prezentului, forțele politice cu cea mai pronunțată ascensiune, autoproclamate „suveraniste”, împrumută adesea din retorica ceaușismului târziu.
Iar premierul Ciolacu, liderul celui mai mare partid din România, a dat în judecată o instituție care îi e subordonată, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari. El încearcă să devină, oficial, luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989.
Atac armat în Praga
Cel puțin 10 persoane au fost ucise în centrul capitalei Cehiei, într-un atac armat asupra Universității Caroline din oraș. Poliția spune că l-a „eliminat” pe atacator.
Alte câteva zeci de persoane au fost rănite.
Potrivit primelor relatări, atacatorul ar fi mers inițial pe holurile Universității, după care a ieșit la un balcon și a început să tragă.
Ministrul de Interne al Cehiei a spus că nu a existat un pericol iminent, însă premierul Petr Fiala și-a anulat planurile și s-a întors în capitală.
E joi, 21 decembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:47 Amnistia evazioniștilor: CCR se pronunță abia în februarie
02:29 Propagandă AUR în biblioteca unei Universități
05:13 Atac armat în centrul Pragăi: cel puțin zece victime
06:07 34 de ani de la 21 decembrie. Ce-am învățat între timp?
12:46 Cazul Odorhei: două eleve rănite au fost externate
13:34 O instanță a acceptat dizolvarea Asociației „Salvați Bucureștiul”
14:16 Emmanuel Macron apără înăsprirea condițiilor puse imigranților din Franța