01:04 Partenerii strategici pro-Georgescu

05:29 Numirile pe pile, risc la adresa PNRR

06:57 Cum prejudiciază jocurile online bugetul

08:31 Flancul estic al NATO: jocul Moscovei

09:20 Chiar se retrag americanii?

12:21 Elon se joacă cu drujba

14:11 Simion îi scrie lui Musk

14:53 Târgu Ocna: legionari lângă sfinți

15:54 Gaza, armistițiu fragilizat

16:53 Radu Jude: „Fuck Putin+Trump”

Câteva sute de persoane au luat azi parte la un nou miting pro-Georgescu în Piața Victoriei din București: participanții au cerut ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale să se reia cu cei doi candidați care s-au calificat în finală pe 24 noiembrie: Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Din spirit de prevedere, semnături pentru o nouă candidatură se strâng, totuși, de pe acum – operațiunea va continua mâine, în apropierea Parlamentului.

Călin Georgescu ceruse Curții Constituționale să explice pînă azi de ce a anulat alegerile. El a amenințat, în caz contrar, cu noi proteste de stradă.

În recuzita manifestațiilor de acest fel s-au strecurat două noutăți: steaguri americane, dar și rusești, peste care fusese imprimată litera „Z“, un simbol care apare pe tancurile trimise de Putin în Ucraina.

Administrația Trump a pus public la îndoială corectitudinea deciziei de anulare a alegerilor din noiembrie. Participanții la mitingul de astăzi îi consideră „parteneri strategici” pe Donald Trump, JD Vance și pe Elon Musk.

Flancul estic al NATO: jocul Moscovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, susține că diplomații americani și cei ruși nu ar fi discutat despre eventuala retragere a trupelor NATO din Europa de Est la întâlnirea de săptămîna aceasta din Riad. â

Potrivit lui Peskov, Moscova nu ar fi adus în discuție nici o cerere mai veche a regimului Putin: aceea ca statelor care au aderat la NATO după 1997 – deci și României – să li se retragă garanțiile de securitate de după primirea în Alianță.

Agenția oficială de presă a Kremlinului, Tass, invocă și recentele declarații ale șefului interimar al cancelariei prezidențiale din România: Cristian Diaconescu abordase chestiunea posibilei reîmpărțiri a Europei Centrale și de Est în zone de influență ale marilor puteri.

Ulterior, el a încercat să-și nuanțeze afirmațiile.

Avertismentul unui eurodeputat

Un eurodeputat finlandez, Mika Aaltola, a stârnit și mai multă agitație după ce a susținut că America și-ar putea, totuși, retrage trupele din Europa dacă aliații nu acceptă termenii unui acord între Ucraina și Rusia foarte favorabil lui Putin.

Potrivit lui, Washingtonul ar fi transmis chiar un ultimatum: trei săptămîni.

Ionela Gavriliu l-a întrebat pe Mika Aaltola, pentru Știrile Zilei, dacă găsește credibile dezmințirile de astăzi.

Membru al comisiei de politică externă, eurodeputatul a repetat că, potrivit unor surse confidențiale pe care le-a consultat, Moscova ar fi făcut o astfel de cerere și că ar fi fost refuzată.

„Unele dintre discuții s-au purtat la Riad, iar prezența trupelor americane în Europa a fost abordată la inițiativa Rusiei. Alte infomații relevante care ne-au parvenit au fost că Trump va face un summit până la sfârșitul lunii februarie, deci foarte rapid, și că va pune europenii sub presiunea timpului.

Și, pentru că Trump este cel care decide, totul este foarte incert. Tema a fost discutată la Riad și a fost abordată la inițiativa rușilor. Se pare că reacția americanilor a fost negativă în ceea ce privește retragerea trupelor americane din Europa Centrală și de Est”, a spus Mika Aaltola.

Mai mult, eurodeputatul finlandez susține că graba administrației Trump de a ajunge la o înțelegere funcționează ca un ultimatum, chiar dacă nu unul asumat ca atare.

Totul se întâmplă într-atât de repede, încât europenii se sufocă și încearcă încă să se lămurească ce se petrece. Și e problematic, pentru că fusese vorba că nimic nu se va discuta despre ucraineni în absența Ucrainei și nimic despre europeni fără Europa.

Ultimatumul de trei săptămâni se referă la cât va dura acest proces. Să nu ne pierdem în traduceri: această viteză cu care se desfășoară lucrurile creează presiune și funcționează ca un ultimatum. E, practic, ca o menghină.

Radu Jude, protest politic la Berlinală

Mesajul e scurt și lipsit de orice echivoc: „Fuck Putin + Trump”.

L-a scris regizorul de film Radu Jude și a făcut-o chiar pe afișul cu fotografia sa de la Festivalul de la Berlin.

Momentul a fost filmat și făcut public pe un cont de pe TikTok.

Întrebat de HotNews.ro care a fost scopul gestului, artistul român a spus că el face trimitere la discuțiile directe de săptămâna aceasta dintre diplomații de vârf din Rusia și Statele Unite.

Radu Jude a adăugat că Europa și România „sunt într-un pericol foarte mare ca acești doi demenți să distrugă o pace oricum fragilă”.

În opinia sa, riscul ca Ucraina să fi fost deja abandonată Rusiei e foarte ridicat.

Radu Jude a revenit la Festivalul de Film din Berlin cu lungmetrajul „Kontinental ’25”, despre criza morală a unei executoare judecătorești puse în situația de a evacua o persoană care apoi se sinucide.

În primăvara lui 2021, Radu Jude câștiga „Ursul de Aur” la Berlin, pentru comedia neagră „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Cele mai recente