00:58 Visa Waiver, posibilă amânare
03:35 Înapoi în România
04:53 BogPR, acuzat oficial
07:03 AMEPIP, naștere foarte grea
08:35 Aeroportul Heathrow a fost închis
09:55 Bolojan convoacă CSAT
10:45 Transportul urban: noi reguli
11:24 „Agentul literar” Mark Zuckerberg
I-am putea spune „sentimentul românesc al parteneriatului” – și ne e, din păcate, cu mult prea cunoscut: faci tot ceea ce poți, dar tot ești ținut politicos la distanță, iar atunci când ai, totuși, câștig de cauză, mai stai un pic: așa s-a întâmplat cu aderarea României la Uniunea Europeană ori la Spațiul Schengen, și tot așa se întâmplă cu programul Visa Waiver.
Surse diplomatice citate de G4Media spun că administrația americană condusă de Donald Trump ia în calcul o posibilă amânare. Eliminarea vizelor turistice pentru Statele Unite ar trebui să se producă pînă la sfîrșitul acestei luni.
În cel mai fericit caz, ar fi vorba doar de o verificare administrativă de rutină, întinsă pe circa două luni, a Departamentului pentru Securitate Internă din America. În cel mai rău caz, s-ar putea ajunge la revocarea deciziei, ceea ce ar fi fără precedent.
Nu este clar dacă verificările suplimentare au legătură cu politicile antiimigraționiste ale administrației Trump sau cu anularea, anul trecut, a alegerilor prezidențiale din România.
Cert e că, în stilul lipsit de orice menajamente al noii puteri de la Washington, Ministerul de Externe din București pare să fi aflat cum stau lucrurile odată cu tot restul lumii.
„În momentul de față nu există”, a anunțat instituția, comunicări oficiale privind schimbarea datei.
Frații Tate, pe drumul înapoi
În sens invers, dinspre America în România, doi influenceri par să fi început una dintre cele mai costisitoare navete din istorie: frații Andrew și Tristan Tate anunțaseră în această după-amiază că s-ar fi aflat pe drumul înapoi către România, la bordul unui avion privat.
Se lăudau și cu nota de plată (care ar fi, într-adevăr, demnă de o deplasare externă a lui Klaus Iohannis): 185.000 de dolari.
Zborul coincide cu termenul prevăzut pentru prezentarea fraților Tate la Poliție: judecați, între altele, pentru viol și trafic de persoane, ei se află sub control judiciar și trebuie să ajungă luni la Poliție.
Frații Tate au plecat din România la sfîrșitul lui februarie: au aterizat direct în statul american Florida.
Cotidianul Financial Times scria anterior că administrația Trump ar fi presat oficialitățile din București să ridice restricțiile la adresa celor doi: foarte influenți în spațiile online de extremă dreapta, mai ales printre tineri, ei au susținut asumat realegerea lui Trump.
Unul dintre emisarii speciali ai președintelui Americii s-a interesat direct de situația lor într-o conversație cu ministrul de externe, Emil Hurezeanu.
„bogPR”, acuzat oficial
Reținut pentru coruperea alegătorilor, omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir e oficial acuzat în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Parchetul General spune că el ar fi făcut plăți de peste 800.000 de dolari pe aplicația TikTok și transferuri de sute de mii de lei prin Revolut, către 265 de persoane: acestora li s-ar fi cerut, în schimb, să voteze cu candidatul care a câștigat primul tur al prezidențialelor de anul trecut.
Avocații săi contestă dovezile strânse până acum de procurori.
Numele lui Peșchir apare în documentele serviciilor secrete în baza cărora Curtea Constituțională a anulat în decembrie alegerile prezidențiale. Elar fi folosit contul de TikTok „’bogPR”.
Platforma online păstrează mai bine de jumătate din „donațiile”, de diverse valori, care se fac în cursul unor transmisiuni live.
Reprezentanții TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogPR”, dar au spus că el ar fi făcut plăți de mai puțin de 400.000 de dolari, inclusiv după data la care s-a încheiat campania electorală.
Parchetul General a făcut zeci de percheziții săptămâna aceasta în dosarul finanțării campaniei lui Georgescu, inclusiv la domiciliile unor influenceri.
Bolojan convoacă CSAT
Primul Consiliu Suprem de Apărare din mandatul interimar al lui Ilie Bolojan a fost convocat vinerea viitoare, pe 28 martie.
Bucureștiul e încă în căutarea unei poziții clare în privința negocierilor referitoare la pacea din Ucraina.
E de așteptat, însă, și un raport asupra activității de anul trecut a serviciilor secrete: până în momentul de față, nici unul dintre directorii acestora nu a plecat din funcție din cauza evenimentelor care au dus la anularea alegerilor prezidențiale.
Pe 28 noiembrie, CSAT a constatat că existaseră atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea primului tur – Klaus Iohannis a pus ulterior cele întâmplate pe seama Rusiei.
În baza unor documente desecretizate de Consiliul de Apărare, Curtea Constituțională a hotărît pe 6 decembrie că scrutinul prezidențial trebuie reluat de la zero.