O diferență de circa 13.000 de voturi, adică mai puțin de un procent, dar o victorie la limită tot victorie se numește: referendumul constituțional din Moldova a fost validat, după cum arată datele preliminare.
Tabăra pro-europeană a câștigat grație voturilor exprimate în diaspora.
Referendumul, deci, produce consecințe juridice și ar trebui să ducă la includerea în legea fundamentală a obiectivului de a adera la Uniunea Europeană.
La o diferență de circa 15 procente, Maia Sandu a obținut prima poziție la alegerile prezidențiale. Ea se va confrunta în cel de-al doilea tur cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
În această după-amiază, președinta Moldovei a repetat că grupări de criminalitate organizată ar fi cumpărat circa 300.000 de voturi. Serviciile secrete anunțaseră anterior că oligarhul fugar Ilan Șor a coordonat o operațiune masivă de influențare a votului.
Tabăra anti-europeană pare să fi comis și o eroare strategică, însă: a îndemnat alegătorii să boicoteze referendumul.
Circa 82.000 de persoane au dat curs îndemnului: dacă ele ar fi votat „NU”, nici măcar diaspora n-ar mai fi putut salva situația.
Maia Sandu a denunțat ceea ce numește „un atentat asupra democrației”.
Președinta în exercițiu i-a adresat o invitație la o dezbatere contracandidatului din turul al doilea, Alexandr Stoianoglo. Ea a sugerat, de asemenea, că va miza la votul de peste două săptămâni inclusiv pe susținătorii lui Renato Usatîi, fostul primar al orașului Bălți, din nordul Moldovei.
Le-a cerut, în fine, votanților pro-europeni să se mobilizeze.
Profesor demis
Până de curând, Toni Șerban a fost profesor de psihologie la liceul bucureștean „Lucian Blaga”.
Conducerea i-a desfăcut disciplinar contractul de muncă, la o lună după ce Recorder a arătat că el făcea numeroase afirmații misogine, rasiste și homofobe, atât la clasă, cât și online.
Decizia de demitere înseamnă că el nu mai poate preda în sistemul de stat timp de șapte ani școlari. Toni Șerban a contestat hotărârea la Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectoratul Școlar.
Profesorul a numit-o pe una dintre eleve „femeie de moravuri ușoare” și „parașută”.
În prezent, fata este parte vătămată într-un dosar de viol în care un alt profesor a fost trimis în judecată.
Toni Șerban ar fi făcut, de asemenea, comentarii rasiste și xenofobe la adresa elevilor romi și ucraineni.
El i-a spus reporterului Recorder Diana Meseșan că nu vede nimic greșit în comportamentul său.
Siguranța femeilor
Întâmplarea face ca, nu mai departe de acest weekend, câteva mii de persoane să fi luat parte în București la cea de-a zece ediție a marșului pentru siguranța femeilor.
Potrivit organizatorilor, o femeie din patru a fost agresată în România, fizic sau sexual, de către partener sau de un fost partener.
Numai în primele cinci luni ale anului, poliția a intervenit în peste 60.000 de cazuri de violență domestică și a emis peste 6.000 de ordine de protecție.
În martie, site-ul PressOne adăuga că în fiecare săptămână o femeie este ucisă în România. Aproape 430 au fost victime ale femicidului în ultimii opt ani.
Persoanele prezente la marșul de ieri au ridicat atât problema violenței de gen, cât și pe cea a siguranței în școli și universități.
Referendum în București
Consiliul General al Bucureștiului a aprobat organizarea referendumului inițiat de primarul general, Nicușor Dan: acesta propune ca Primăria capitalei să emită toate autorizațiile de construcție și ca banii strânși din taxele și impozitele locale să fie împărțiți de Consiliul General.
Reprezentanții PSD au adăugat o a treia întrebare: sunt bucureștenii de acord că Primăria să lanseze un program de prevenire a consumului de droguri în toate școlile din oraș?
Referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nu e clar, încă, dacă se vor utiliza aceleași secții de votare sau dacă e nevoie de infrastructură separată – în această eventualitate, costurile organizării sunt estimate la cel puțin 7.000.000 de lei.
În cazul în care referendumul lui Nicușor Dan are succes, Parlamentul e cel care decide dacă include schimbările în lege sau nu.
E luni, 21 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
01:00 Încordare prelungită în Moldova
03:56 Voturi cumpărate
05:20 Pe cine mizează Maia Sandu?
10:14 Profesor demis după o anchetă Recorder
12:10 Siguranța femeilor: manifestații publice
16:15 Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat
17:47 București: fetiță mușcată de câine
18:23 Cel mai „special” dintre pensionari
19:13 Manifestații pro-europene în Georgia