Cozi de la prima oră la Casele de Pensii: tot mai mulți seniori se plâng că au de pierdut din cauza reclaculării pensiilor.
Proiectul cabinetului Ciolacu, se tem unii dintre ei, ar putea să însemne venituri mai reduse, deși Guvernul s-a grăbit ieri să dea asigurări că nimeni nu va încasa o pensie mai mică.
Europa Liberă a constatat că, pentru moment, unii dintre vârstnici s-au trezit cu venituri înjumătățite pe hârtie, cu perioade de muncă lipsă sau cu încadrarea diferită a mai multor ani de activitate.
Ministra muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că toate cazurile de acest fel trebuie lămurite de Casele de Pensii. În cazul în care erorile sau confuzia persistă, ultima soluție ar fi deschiderea unor procese.
În speranța că proaspăt anunțata sa candidatură la Cotroceni nu va avea de suferit, premierul Ciolacu le-a cerut ieri Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii să îi explice câte decizii de recalculare au ajuns deja la beneficiari, câtă lume a făcut contestații și unde au existat greșeli.
Moartea cu zile în Europa
Pensionar sau nu, dacă se întâmplă să suferi de o boală cronică în România riscul e să ai de plătit dublu față de europenii din țările mai dezvoltate.
Unele dintre medicamentele inovatoare ajung pe piața locală cu întârzieri de până la cinci ani. Site-ul snoop.ro a calculat, de exemplu, că tratamentul pentru fiboza chistică, o afecțiune extrem de gravă a plămânilor, costă aproape 200.000 de euro anual pentru un singur pacient. În Franța și Spania, el nu trece de 100 de mii.
Printre cauze se numără înțelegerile secrete dintre Guvernele naționale și companiile farmaceutice.
Deși recunosc problema, autoritățile continentale nu au găsit încă vreo soluție. Jurnalista Iulia Roșu a explicat la Știrile Zilei de ce accesul pacienților la tratament e influențat de locul în care trăiesc și de negocieri lipsite de transparență.
Propunere pentru Comisie
Premierul Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european.
Liderul PSD s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Ajuns eurodeputat în 2014, Victor Negrescu a demisionat după trei ani pentru a se alătura Guvernelor conduse de Mihai Tudose și Viorica Dăncilă, în calitate de ministru pentru afaceri europene. Anterior, fusese intens susținut de către fostul lider al PSD Victor Ponta.
Nu e limpede ce portofoliu ar putea el să primească. Marcel Ciolacu ar vrea să oficializeze demersul lunea viitoare, după discuții cu PNL și cu Președinția.
Kursk: Putin reclamă un „risc nuclear”
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pretinde că Ucraina ar fi încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk, din regiunea cu același nume.
Nu a făcut publică vreo dovadă, iar presa din Federație nu a surprins nici măcar vreo imagine de acolo. De două săptămâni încoace, în Kursk este în curs o contraofensivă de amploare a armatei din țara vecină.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat anterior că inspectorii săi vor verifica situația săptămâna viitoare. Centrala se află la circa 50 de kilometri de zona unde se înfruntă armatele rusă şi ucraineană.
Încă de la începutul războiului din Ucraina, trupele Moscovei au preluat controlul asupra centralei de la Zaporijia – cea mai mare din întreaga Europă.
Funcționarea ei s-a întrerupt de mai multe ori în toată această perioadă.
E joi, 22 august. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:58 Haos persistent după recalcularea pensiilor
03:30 Moartea cu zile în Europa
07:21 Frații Tate: detalii din noul dosar
08:15 Kursk: Putin reclamă un „risc nuclear”
09:06 Protecția datelor: P.E., reclamat
10:02 Victor Negrescu, propus comisar european
10:51 Europarlamentarele: nota de plată
11:25 Avertisment privind canicula