Recuzita e aceeași, retorica nu pare să se schimbe vreodată, nemulțumirea și diviziunile persistă: România sărbătorește, în cheie electorală și cu ochii pe sondaje, 165 de ani de la Unirea Principatelor.
Între 1859 și 1914, începând cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza, România s-a modernizat în ritm accelerat: a avut creștere economică de aproape 40 de procente în unii ani, iar după 1862 cantitatea de bunuri și servicii a sporit în fiecare an cu peste 50%.
În 2024, spre estul țării nu există vreo autostradă, România are printre cele mai mari inegalități salariale din Europa, iar nemulțumirea socială tocmai ce-a provocat aproape două săptămâni de proteste ale fermierilor și transportatorilor.
Președintele Iohannis și premierul Ciolacu s-au declarat amândoi conștienți de gravitatea problemelor. Prestația lor publică nu dă însă motive de optimism, spune la Știrile Zilei scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu.
SRI e-n tot și-n toate
Pe fundalul discursurilor căznite, coaliția de guvernământ își vede neabătut de treburi: o fostă angajată a SRI a fost numită în funcția de secretar general al Ministerului de Finanțe.
Liliana Anghel și-a trecut în biografia profesională o perioadă la una dintre unitățile militare care aparțin Serviciului Român de Informații.
Fostul ministru al Investițiilor Europene Cristian Ghinea chiar acuza la un moment dat că Liliana Anghel ar avea funcția de colonel în SRI.
În trecut, Ministerul de Finanțe a încercat s-o numească în Comitetul Reprezentanților de la Fondul Proprietatea, dar acționarii s-au opus.
Rusia: avion militar prăbușit
Toate persoanele aflate la bordul unui avion militar prăbușit în Rusia, la granița cu Ucraina, au murit.
Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Belgorod, ținta mai multor atacuri ale armatei din țara vecină. Ministerul Apărării din Rusia spune că avionul de tip Iliușin avea 74 de persoane la bord. Cei mai mulți dintre pasageri – 65 – erau ucraineni duși în Belgorod pentru un schimb de prizonieri.
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a acuzat Kievul pentru cele întîmplate. Cauzele accidentului nu sunt, deocamdată, clare.
Regiunea rusă Belgorod este vizată adeseori de rachetele şi de dronele ucrainene.
Rusia bombardează, la rândul său, fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022.
E miercuri, 24 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:45 165 de ani de la Mica Unire: festivism și încordare
05:16 Ministerul de Finanțe recrutează o fostă angajată a SRI
05:55 Numiri cu cântec și la ANAF
06:48 Cât a costat petrecerea de 1 Decembrie de la Hala Laminor
07:49 Rusia: avion militar prăbușit la granița cu Ucraina
09:06 Ziariști moldoveni reținuți temporar în Transnistria
10:32 Arest prelungit pentru șoferul care a provocat accidentul de la 2 Mai
11:13 Animale maltratate într-un adăpost din Iași. Cel puțin câteva zeci au murit
12:39 Cum a încercat un cuplu italian să-și „trateze” copilul homosexual