Ne dezvoltăm imobiliar până când nu mai rămîne nimic – și nimic nu ne poate sta în cale.

Un mod de operare adesea întâlnit în România ultimelor decenii e pus sub semnul întrebării de o recentă decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Pronunțată pe 11 ianuarie, ea spune că în litigiile de mediu cheltuielile de judecată trebuie să fie rezonabile, dar și să țină cont de interesul general.

Decizia CJUE s-a luat într-un litigiu privind construirea unui depozit de deșeuri. Consiliul Județean Suceava le-a cerut localnicilor care au atacat proiectul cheltuieli de judecată de 280,000 de lei.

Sentința CJUE e semnificativă și pentru că, nu mai departe de luna trecută, o firmă de construcții – One Properties – a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Decizia în cazul acesteia nu e definitivă, dar o altă organizație neguvernamentală – Miliția Spirituală – a fost deja desființată în circumstanțe asemănătoare.

Confirmare

Ministerul Agriculturii a confirmat că Parchetul European a cerut mai multe documente privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu.

În toamnă, un proiect de lege promovat de actualul ministru Florin Barbu permitea încadrarea unor terenuri din Deltă în categoria pășunilor pentru care se pot primi bani europeni. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a trimis deja Parchetului actele cerute, a spus secretarul de stat Adrian Pintea.

Subvențiile în discuție, de aproape șase milioane de euro, au fost câștigate de două firme care-i aveau printre acționari pe fiul lui Paul Stănescu, Ștefan, și pe soția unui preot din Tulcea care i-a fost la un moment dat consilier secretarului general al PSD.

Suspiciuni

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni” și a cerut o anchetă internațională în cazul avionului militar rusesc prăbușit în Belgorod.

Rusia susține că la bordul aparatului se aflau 74 de persoane, printre care 65 de ucraineni duși în regiune pentru un schimb de prizonieri.

În discursul său zilnic adresat națiunii, Volodimir Zelenski nici nu a confirmat, nici nu a infirmat dacă victimele erau prizonieri ucraineni.

Serviciul de informații militare de la Kiev a spus însă că nu fusese informat asupra nevoii de a asigura securitatea spațiului aerian, ceea ce ar putea să indice că aparatul de zbor a fost lovit de armata ucraineană.

Rusia pretinde că Ucraina a doborît în mod intenționat avionul militar.

E joi, 25 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:47 Decizie majoră a CJUE în privința litigiilor de mediu

04:23 Afacerea „Stuful din Deltă”: verificările europene, confirmate

05:37 Noi proteste, noi promisiuni

07:32 Avionul militar prăbușit în Rusia: Kievul cere o anchetă internațională

08:37 Dezbatere europeană despre viitorul agriculturii

09:33 Doza de urgență de antibiotice: controversă prelungită

10:42 PNL insistă asupra comasării alegerilor

11:28 Propunere: Fără controale la granițele dintre Grecia, Bulgaria și România

Cele mai recente