Un lucru aproape de neconceput în urmă cu câțiva ani, a luat acum prin surprindere pe toate lumea.

Comisia Europeană are un ton optimist și chiar laudă lupta anticorupție din România, în recentul raport anual privind statul de drept. Rapoartele precedente erau critice și cereau în permanență reforme și întărirea luptei anticorupție.

De această dată, una dintre puținele critici aduse României, pe bună dreptate însă, se referă la problema prescripției, care a permis până acum ca zeci de oameni acuzați de corupție la nivel înalt să scape de pedepse.

Organizația neguvernamentală Centrul Român de Politici Europene consideră nepotrivit tonul Comisiei în privința Agenției Naționale de Integritate, pusă într-o lumină bună de autorii raportului, în condițiile în care, de pildă, nu a verificat averile unor lideri politici importanți, cum ar fi Iulian Dumitrescu și Dumitru Buzatu.

ONG-ul arată, de asemenea, că reformele din justiție s-au oprit, iar lupta anticorupție a încetinit.

Raportul Comisiei Europene a fost criticat și de Asociaţia Forumul Judecătorilor, care a arătat că documentul „nu reflectă obiectiv situaţia sistemului judiciar din România”.

Pe de altă parte, deși e menționată, în raport nu există recomandări privire la situația banilor pompați de partide către televizuni și site-uri de știri importante. Chiar și Raportul Comisiei Europene a ajuns subiect de „reclamă” în presă pentru unul dintre partidele de la Putere – PNL, după cum remarcă și Bianca Toma de la Centrul Român pentru Politici Europene.

Bucăți de dronă

Localnicii din județul Tulcea au fost alertați pentru a doua noapte la rând din cauza unui atac rusesc foarte aproape de România.

Șeful forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, susține că cel puțin trei drone de atac lansate de Rusia împotriva Ucrainei au trecut frontiera românească.

Ar fi vorba despre dronele Shahed, de orginie iraniană, trimise în rafală către infrastructura ucraineană de la Dunăre și Marea Neagră. De altfel, resturi dintr-o astfel de dronă kamikaze fără pilot au fost găsite în vecinătatea localității Plauru, potrivit Ministerul român al Apărării.

Ar proveni de la primul atac, cel care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, și care a vizat portul dunărean Ismail. Bucățile au aterizat la noi cel mai probabil după ce fuseseră deja distruse de armata ucraineană, a spus şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, potrivit G4Media.

Potrivit ministrului de Externe Luminița Odobescu, România și-a anunțat aliații despre resturile de drone căzute după atacurile Rusiei în Ucraina.

„Ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă”, a spus șefa diplomației române.

00:00 Intro

00:46 Laude de la Bruxelles, critici din țară

05:18 Bucăți de dronă, găsite la Tulcea

06:30 Discurs controversat în Congresul SUA

08:17 Activiștii au blocat aeroportul din Frankfurt

09:22 Atletă suspendată pentru dopaj

10:17 Comisar de poliție reținut

10:34 Biscuiți cu viermi serviți bolnavilor

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.