Statul român cheltuiește fonduri publice de șapte milioane de euro pentru renovarea unei vile de protocol dintr-o zonă selectă a Bucureștiului: în mare secret, anul trecut a început reamenajarea fostului sediu al PNL de pe Bulevardul Aviatorilor din București.

O investigație Recorder arată, între altele, că vila de 1.200 de metri pătrați va deveni o reședință pentru o singură familie: așa scrie în autorizația de construire.

Un birou de lucru e amenajat la parter, ceea ce nu se întâmplă prea des în cazul vilelor de protocol. Au însă dreptul de a proceda astfel foștii șefi de stat. Proiectul parterului ar permite organizarea unor întâlniri protocolare.

PNL s-a hotărât relativ recent să-și cumpere toate sediile centrale administrate de Regia Patrimoniului de Stat – o cheltuială considerabilă, de peste nouă milioane de euro din subvenția primită de partid din banii publici. Regia obține astfel garanția că are acces la banii necesari pentru renovarea vilei din Aviatorilor.

Explozie în spital

O pacientă de 80 de ani a Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești a suferit mai multe arsuri într-o explozie din secția de terapie intensivă.

După primele cercetări, ea s-a produs din cauză că un muncitor ar fi folosit un flex pentru lucrări la un calorifer.

Femeia era intubată în momentul exploziei.

În 2021, în urma unui incendiu din același spital, doi oameni au murit.

Aproape jumătate dintre spitalele administrate de Ministerul Sănătății nu au nici acum autorizație de securitate la incendiu.

De asemenea, în dosarele deschise după incendiile din pandemie, justiția nu a găsit până acum vreun vinovat, scria de curând Europa Liberă.

45 de oameni au murit din cauza focurilor izbucnite în spitale între 2020 și 2022.

Fermierii, tot furioși

Cu fermierii în stradă, blocând centrul Bruxelles-ului, miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană au cerut Comisiei Europene să majoreze finanțarea Politicii Agricole Comune.

Fermierii au încercat să treacă de barajele poliţiei pentru a înconjura sediul Comisiei.

Manifestațiile vin după mai multe săptămâni de proteste în Franţa, Germania, Italia, Polonia, România şi Spania.

Tot astăzi, fermierii polonezi au blocat o autostradă importantă. Ei contestă mai multe prevederi din Pactul Verde European care le-ar afecta activitatea, dar reclamă și concurența importurilor de cereale din Ucraina.

Politica Agricolă Comună este cea mai veche dintre cele ale Uniunii care funcționează în continuare.

Programul de subvenții în valoare de 60 de miliarde de euro anual consumă aproximativ o treime din bugetul Uniunii.

E luni, 26 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 7 milioane de euro în renovarea unei vile de protocol. Pentru cine?

05:09 Explozie într-un spital din Ploiești: o pacientă a suferit arsuri

06:00 Agresiune extrem de gravă în Centrul Vechi al Bucureștiului

06:41 Noi proteste ale fermierilor europeni în Bruxelles

07:56 Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

08:48 Trei zile de proteste ale taximetriștilor

09:29 Opoziția vrea referendum pe tema pensiilor speciale

10:40 Prezidențialele în septembrie: încă un pas procedural

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.