Nervozitate în creștere la Moscova: ministerul de externe al Rusiei îl critică pe Klaus Iohannis pentru un mesaj făcut public pe 23 august.
Parlamentul European a stabilit acum aproape două decenii că ziua semnării, în 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov e Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului.
Într-un comunicat de vineri al Cotroceniului se spune că pactul de neagresiune dintre Germania nazistă și URSS reprezintă „un acord cumplit, în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale”.
În versiunea regimului Putin, însă, Klaus Iohannis ar calomnia Rusia, căreia îi atribuie o parte a răspunderii pentru izbucnirea celui de-al doilea război mondial.
Pe contul oficial de pe rețeaua socială X al Ministerului de Externe de la Moscova, conducerea României e chiar acuzată că ar distorsiona istoria și că i-ar reabilita pe criminalii naziști.
La scurt timp după semnarea pactului din 1939, atât Germania, cît și Uniunea Sovietivă au invadat Polonia.
Ulterior, URSS avea să ocupe republicile baltice, Basarabia și nordul Bucovinei. Sute de mii de etnici români au fost apoi deportați, persecutați sub diverse forme sau trimiși la muncă forțată.
Noi amenințări
Enervările Ministerului de Externe de la Moscova privesc însă nu numai Bucureștiul, ci lumea întreagă: ministrul Serghei Lavrov afirmă că aliații Ucrainei s-ar juca cu focul când îi permit să lovească Rusia cu rachete occidentale.
„Un al treilea război mondial nu se va limita la Europa”, a adăugat el.
Ucraina a atacat regiunea rusă Kursk pe 6 august şi controlează în prezent o porţiune de circa o mie 200 de kilometri pătraţi. A fost primul atac străin asupra Rusiei de la al doilea război mondial încoace.
La Kiev, președintele Zelenski a spus că războiul din Ucraina se va încheia printr-o negociere, dar că țara sa trebuie să discute de pe o poziție de forță: drept urmare, le va prezenta lui Joe Biden și celor doi posibili succesori ai președintelui Statelor Unite un plan de operațiuni.
Incursiunea din Kursk face parte din el, dar proiectul include și demersuri diplomatice și economice. Scopul planului este să oblige Rusia să pună capăt războiului.
Zelenski speră să meargă în Statele Unite luna viitoare, pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
Afacere cu cântec la km. 0
O afacere de peste 100.000 de euro lunar la kilometrul zero al Capitalei și încrengături care duc până la anturajul lui Marcel Ciolacu: site-ul G4Media scrie că o firmă care ar fi controlată prin interpuși de o apropiată a premierului vinde spațiu publicitar pe o clădire în renovare a Universității București.
A primit dreptul de folosință de la societatea care renovează imobilul și care mai are numeroase alte contracte cu statul.
Pe cele două mesh-uri care acoperă Universitatea București, aflată la kilometrul zero al Capitalei, sunt afișate reclame la branduri importante. Ar produce venituri lunare de cel puțin 100.000 de euro firmei Best Digital Kit, despre care G4Media susține că este controlată prin interpuşi de Sorina Docuz – considerată o apropiată a premierului Marcel Ciolacu.
Totul are legătură cu renovarea Universității București, de care se ocupă firma de construcţii Erbaşu: Best Digital Kit a închiriat aproximativ 950 de metri pătrați din schela montantă pe fațada Universității pentru cel puțin trei ani.
Sorina Docuz este originară din Buzău, a lucrat ca fotomodel şi a fost căsătorită cu Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3. Anul trecut, o altă firmă, de asemenea cu conexiuni în anturajul Sorinei Docuz, era favorită pentru un contract de 133.000.000 de lei, scos la licitație de Primăria Sectorului 3.
După dezvăluirile de atunci ale site-ului G4Media, sociateta s-a retras din competiție.
Cazul Bulai: noi audieri
O studentă de la Școala Națională de Studii Politice a fost audiată în calitate de martor în dosarul profesorului Alfred Bulai.
Acesta e bănuit de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi de agresiune sexuală, în urma unei anchete publicate de site-ul snoop.ro.
Decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu, a fost și el audiat recent: s-a declarat „șocat” de lucrurile pe care le-a aflat de la anchetatori. Alfred Bulai a fost suspendat din toate funcțiile de la SNSPA.
Un al doilea profesor, sociologul Marius Pieleanu, a întrerupt și el relațiile de muncă cu Universitatea.
Acuzațiile de hărțuire sexuală la adresa lui au fost formulate după publicarea anchetei de presă – a făcut-o inclusiv Ana Birchall, fostă ministră a justiției.
Marius Pieleanu a reclamat ceea ce numește „un linșaj”.
E miercuri, 28 august. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:47 București: afacere cu cântec la km. 0
03:17 Recalcularea pensiilor agită coaliția
05:52 Cazul Bulai: studentă audiată
06:47 Rusia s-a supărat (iarăși) pe România
08:15 Moscova amenință și Occidentul
09:34 Ministra familiei s-a externat
10:04 Deficitul bugetar: se majorează ținta?
10:44 București: mii de blocuri fără apă caldă
11:24 România, corigentă la digitalizare