„Nu știm, n-am văzut, n-am auzit”: iată cum se feresc instituții esențiale să explice de ce Regia Patrimoniului de Stat cheltuiește șapte milioane de euro ca să renoveze o vilă dintr-o zonă exclusivistă a Bucureștiului.

E vorba de fostul sediu al PNL de pe Bulevardul Aviatorilor.

O investigație Recorder arată, între altele, că vila de 1.200 de metri pătrați va deveni o reședință pentru o singură familie. Chiar PNL-ul livrează o bună parte din banii necesari lucrărilor, din subvenția pe care partidul o primește de la stat.

În deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, premierul Ciolacu s-a spălat din nou pe mâini și a repetat non-răspunsul furnizat ieri de Cotroceni: nici Administrația Prezidențială, nici Klaus Iohannis n-au cerut o locuință de protocol sau un spațiu pentru organizarea cabinetului. Nici n-ar fi avut cum s-o facă, atâta timp cât Klaus Iohannis este președintele în exercițiu.

Guvernul, a mai spus Marcel Ciolacu, n-a alocat vreun ban: sumele sunt ale Regiei Patrimoniului de Stat.

Demisii în bloc

Numit în funcție de nici măcar un an, procurorul-șef al DNA se confruntă cu o revoltă în toată regula la Serviciul Teritorial din Constanța: după ce Marius Voineag l-a delegat la conducere pe Mihai Stanciu, contestat de colegi, procurorii și-au dat demisia în bloc – iar unul și-a depus cererea de pensionare.

DNA Constanța rămâne astfel doar cu șeful, cu un procuror judiciar care nu instrumentează dosare, ci doar reprezintă instituția în tribunale, cu grefierii și cu polițiștii judiciari.

Procurorii s-au plâns deja Consiliului Magistraturii că nu au fost consultați în privința numirii. Ministra justiției, Alina Gorghiu, se bucură pentru moment că demisiile nu-și vor produce efectele decât în luna mai.

Marius Voineag nu e la prima decizie controversată: l-a schimbat pe fostul șef al DNA Constanța pe motiv că în dosarele instituției s-au dat multe achitări, dar i-a propus aceluiași procuror să accepte o funcție de conducere în structura centrală.

Procurorul-șef al DNA l-a schimbat și pe procurorul militar Liviu Lascu, cel care instrumenta dosarul unor achiziții SRI.

Încordare în Transnistria

Liderii Transnistriei, regiunea separatistă rusofonă de la estul Moldovei, cer oficial Rusiei ajutor în fața unui presupus „genocid” al Chișinăului.

Așa-numiții „deputați” de la Tiraspol, reuniți astăzi, fac apel chiar și la Uniunea Europeană și la Națiunile Unite, deși solicită o intervenție a Comunității Statelor Independente: organizația înființată după căderea Uniunii Sovietice e controlată de Rusia.

Cererea de intervenție ar putea duce la o escaladare a conflictului înghețat din Transnistria. Kremlinul a folosit constant pretexte similare pentru intervențiile armate din Georgia, Crimeea și Ucraina.

Ministerul de Externe de la Moscova a spus că ceea ce numește „protejarea” locuitorilor din Transnistria e o prioritate pentru Rusia. Iar premierul Poloniei, Donald Tusk, afirmă că aceste tensiuni sunt periculoase pentru Ucraina și pentru întreaga regiune.

E miercuri, 28 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:44 Vila RAAPPS din Aviatorilor 86: explicații oficiale neconcludente

03:31 Demisii în bloc la DNA Constanța

06:47 PSD București o vrea pe Gabriela Firea la PMB

07:09 Primarul sectorului 5, în conflict de interese

07:52 Transnistria îi cere „ajutor” lui Vladimir Putin

09:13 Alexei Navalnîi va fi înmormântat vineri, la Moscova

10:05 Iulia Navalnaia, discurs în Parlamentul European

10:53 Deșeuri arse ilegal: razii în Dâmbovița

11:42 Deficit acut de personal la Ministerul de Interne

12:18 Frig persistent în Biblioteca Națională. Ce spune directorul?

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.