Partidele se comportă ca niște cetăți sub asediu, instituțiile centrale se contrazic reciproc, iar cetățenii contemplă haosul: iată împrejurările în care România se pregătește pentru un scrutin crucial.
Alegerile parlamentare au loc duminică, iar ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu la primul tur al prezidențialelor ar putea deschide calea unor cÂștiguri semnificative ale partidelor naționaliste și eurosceptice.
Scorul AUR va fi unul dintre factorii-cheie în acest scrutin, dar șanse au și partidele SOS, al Dianei Șoșoacă, și POT: o formațiune înființată anul trecut și care îl sprijină fățiș pe Călin Georgescu.
Șocul de duminica trecută a fost puternic resimțit de partidele de la guvernare – ar fi de așteptat însă o mobilizare suplimentară a reprezentanților acestora. Iar USR mizează, între altele, pe „bonusul electoral” obținut prin calificarea Elenei Lasconi în finala prezidențială.
Campania electorală, eclipsată de controversele de la prezidențiale, se încheie mîine dimineață. Tot atunci începe votarea în secțiile din străinătate.
Propagandă printre elevi
Campanie se face încă prin toate mijloacele.
Fostul primar USR al sectorului 2 Radu Mihaiu a publicat un presupus document care-ar rezuma strategia PSD: potrivit acestuia, activiștii partidului ar trebui să depună „cât mai multe cereri pentru urna mobilă” și să îi convingă pe oameni că „acum trebuie votat PSD”.
Radu Mihaiu susține că ar fi obținut ghidul respectiv de pe un grup de WhatsApp al PSD: reprezentanții săi ar fi îndemnați să le spună oamenilor că „dacă PSD nu va fi la guvernare se vor opri proiectele și investițiile și se vor tăia pensiile, ajutoarele de hrană și de încălzire”.
Două dintre presupusele direcții de acțiune pentru duminică vin direct din instrumentarul partidelor extremiste: e vorba de mesaje privind riscul intrării în război și despre căsătoria între persoane de același sex.
Renumărare fără observatori
Curtea Constituțională, între timp, a amânat până luni, la ora 17:00, o decizie în privința cererii de a anula primul tur al prezidențialelor.
Până atunci, Birourile Electorale Județene trebuie să reverifice și să renumere toate voturile exprimate pe 24 noiembrie, inclusiv pe cele anulate.
Operațiunile au loc însă în absența observatorilor, iar Biroul Electoral Central le-a interzis reprezentanților partidelor să ofere informații despre renumărare.
E o decizie scandaloasă, spune la Știrile Zilei Laura Ștefan, membră a organizației neguvernamentale Expert Forum.
Între timp, încă o încurcătură instituțională: ministerul de externe anunță că buletinele de vot din străinătate vor ajunge integral în țară până pe 3 decembrie – marțea viitoare, adică.
Renumărarea ar trebui să se încheie duminică, la ora 22:00, iar o zi mai târziu, după cum spuneam, Curtea Constituțională e așteptată să decidă dacă anulează sau nu primul tur al prezidențialelor.
Posibila amânare a turului întâi
Acuzat c-ar încerca să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor „la masa verde”, premierul Ciolacu susține că se va retrage din cursa prezidențială chiar dacă renumărarea voturilor l-ar aduce pe locul al doilea.
În ciuda insistențelor jurnaliștilor, el a evitat totuși să explice cum va proceda în cazul în care Curtea Constituțională anulează primul tur de scrutin.
Alt lider al PSD, Sorin Grindeanu, a dat de înțeles că partidul ia în calcul și posibilitatea anulării primului tur. Consiliul Suprem de Apărare afirma într-un comunicat că a constatat existența unor atacuri cibernetice „cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spunea, într-un interviu la Știrile Zilei, că scenariul anulării primului tur al prezidențialelor ar însemna că scrutinul s-ar încheia în preajma Revelionului.
00:52 Tensiune și confuzie: duminică, alegeri parlamentare
02:51 Campanie prin orice mijloace
04:51 Turul întâi: renumărare fără observatori
09:29 Posibila anulare a turului întâi
14:08 Noi proteste în București