PSD și-a lansat programul de guvernare, în pregătirea alegerilor de pe întâi decembrie.
Printre cele mai importante prevederi se numără cele legate de politica fiscală. Documentul spune că partidul lui Marcel Ciolacu va menține impozitul de 10% pe venit și pe cel de 16 procente pe profit.
Partidul se angajează, de asemenea, să nu majoreze cotele de TVA și nici impozitul pe proprietate.
Programul de guvernare e lansat la numai câteva zile după ce Ministerul de Finanțe a trimis Bruxelles-ului planul în baza căruia speră să poată reduce deficitul bugetar al României.
În acel document se fac mai multe referiri la o reformă fiscală, la una a impozitării microîntreprinderilor și la reducerea cheltuielilor publice.
Dar cu cine-ar putea să guverneze PSD, atâta timp cît Nicolae Ciucă se angajează public să nu mai facă vreo alianță cu acest partid?
Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, a dat de înțeles că generalul Ciucă s-ar putea să nu mai fie liderul liberalilor după alegeri și că mult-invocata stabilitate națională va menține coaliția în viață.
Proiect de lege anti-drone
Ministerul Apărării a pus, în cele din urmă, în dezbatere publică proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional.
Miza este doborâea dronelor militare rusești care intră pe teritoriul României și care nu puteau fi lovite, din cauză că România nu este în război cu Rusia. Pe parcursul unei singure săptămâni – cea trecută – în Dobrogea s-au emis trei alarme aeriene.
Proiectul de lege spune că atât dronele, cît și aparatele de zbor cu pilot care intră fără autorizație în spațiul aerian al României vor putea să fie doborâte.
Săptămâna trecută, chiar de Ziua Armatei, președintele Iohannis anunțase că Guvernul pregătește noi măsuri care să combată riscul căderii unor drone folosite de armata rusă împotriva Ucrainei.
Încă din februarie, însă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertiza la Europa Liberă asupra vidului legislativ.
București: trei voturi în plus pe 24 noiembrie
În ziua în care primarul în exercițiu Nicușor Dan i-a înmânat mandatul viitorului primar Nicușor Dan, cetățeanul Nicușor Dan a mai primit o veste bună: referendumul local din 24 noiembrie va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale.
Deputații au votat proiectul de lege care permite folosirea infrastructurii scrutinului național și pentru consultarea publică din București.
Legea merge acum la promulgare la Cotroceni.
Primarul propune ca instituția pe care o conduce să emită toate autorizațiile de construire din oraș. Consiliul General ar urma, de asemenea, să împartă banii strânși din impozitele și taxele locale Primăriei Generale și celor de sector.
Consilierii PSD au adăugat o a treia întrebare: ei vor ca Primăria să aplice în toate școlile din capitală un program de prevenire a consumului de droguri.
Moldova: noi șanse pentru Maia Sandu
Încă un punct de cotitură în scrutinul prezidențial din Moldova: șansele Maiei Sandu de a-și păstra mandatul par să fi sporit în urma unui anunț făcut de Renato Usatîi.
Clasat pe al treilea loc în turul întâi, organizat pe 20 octombrie, acesta a spus că nu va vota în turul al doilea și că nu îl susține pe nici unul dintre politicienii rămași în cursă. Maia Sandu se confruntă duminică cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, iar așteptarea acestuia era să obțină sprijinul lui Usatîi.
În primul tur, fostul primar al orașului Bălți a obținut un scor de aproape 14%. Usatîi a spus că ar fi fost supus unor presiuni din partea Moscovei să se retragă încă de dinaintea turului întâi.
Poliția și procurorii din Moldova anchetează deja ceea ce Maia Sandu a numit „furtul” a circa 300.000 de mii de voturi: alegătorii ar fi fost mituiți cu zeci de milioane de dolari de către oligarhul fugar Ilan Șor.
De altfel, referendumul pe tema înscrierii în Constituție a obiectivului de a adera la Uniunea Europeană a trecut la limită în Republica Moldova.
Iniţial un pro-rus, Renato Usatîi şi-a schimbat orientarea după ce pe numele său a fost emis la Moscova un mandat de arestare și după ce a fost dat în urmărire internațională, în 2016.
Cu patru ani în urmă, el a obținut un scor de 16% la prezidențiale, iar în turul al doilea a susținut-o explicit pe Maia Sandu, în detrimentul președintelui de atunci, Igor Dodon.
E marți, 29 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:51 PSD are planuri cu PNL și pentru la anul
03:16 Proiect legislativ anti-drone
05:20 București: trei voturi în plus pe 24 noiembrie
06:54 Moldova: noi șanse pentru Maia Sandu
09:48 Georgia: renumărare parțială a voturilor
11:05 Profesor universitar cercetat de Parchet
11:47 Hunedoara: copiii dispăruți, încă o reținere
12:20 Două noi procese împotriva lui P.Diddy
13:09 Balon de Aur controversat