Un singur caz ar fi deja prea mult, dar estimări prudente spun că România se confruntă cu mai bine de 140.000: un băiat care are acum 13 ani a fost obligat să muncească timp de patru într-o stână din Brașov.

Procurorii DIICOT spun că el a stat într-un adăpost improvizat și că a fost bătut în mod repetat, câteodată chiar cu biciul. Nu existau nici măcar condiții minime de igienă, iar băiatul ar fi fost ținut în ceea ce Poliția din Brașov numește „o continuă stare de aservire”: pe scurt, în sclavie.

Surse judiciare spun că stâna ar aparține viceprimarului unei comune din județ și că printre complici s-ar număra chiar tatăl băiatului. El ar fi încasat lunar circa 1.000 de lei de la proprietarul stânei și de la un inginer silvic: și acesta ar fi exploatat prin muncă același copil.

Indicele global al sclaviei – un raport publicat anul trecut de o asociație internațională pentru drepturile omului – spune că, în baza datelor strânse în 2021, circa 145.000 de persoane au trecut, în România, prin experiența muncii forțate sau a căsătoriei cu de-a sila.

Între statele Europei și Asiei Centrale, România se află pe locul al optulea din acest punct de vedere, cu o situație mai gravă decât în țări precum Tadkijistan sau Belarus.

Tineret de AUR

În acest context, decidenții politici se arată îngrijorați de ascensiunea extremismului, iar unii propun, în an electoral, interzicerea Tik Tok: nu aceasta e e soluția pentru combaterea manipulărilor și a radicalizării, ci sancționarea dezinformării, susțin organizațiile civice. 

Dacă duminică ar fi alegeri parlamentare, 16% dintre cei sub 35 de ani ar vota cu partidul AUR, indică un sondaj al institutului IRES, la comanda organizației Tinerii Votează.

USR și PNL sunt creditate amîndouă cu 14 procente, iar PSD – cu 12.

În cazul tinerilor siguri că vor vota, procentajul AUR urcă la 23.

Cercetarea a fost realizată telefonic de institutul clujean IRES, la nivel național, pe un eșantion de 800 de persoane între 18 și 35 de ani. Marja de eroare este de +/- 3,5%.

La alegerile din acest an, peste 4.600.000 de tineri au drept de vot.

Războiul din Gaza: punct de cotitură?

„Acest incident reprezintă o gravă eroare. Israelul se războiește cu Hamas, nu cu locuitorii din Gaza”: atunci când armata israeliană își cere scuze, e cert că s-a întâmplat ceva cu adevărat important.

Șeful statului major israelian a recunoscut că șapte angajați ai unei asociații umanitare au fost uciși în Gaza într-o operațiune a armatei.

World Central Kitchen distribuia hrană în regiune, grav afectată de foamete în urma blocadei impuse de Israel după atacul de pe 7 octombrie.

O anchetă ar urma să stabilească ce s-a întâmplat, dar comandantul militar a spus deja că atacul asupra unui convoi al organizației civice s-a produs din greșeală.

Victimele sunt trei britanici, un americano-canadian, un polonez, un australian şi un palestinian. Convoiul lor purta însemnele World Central Kitchen.

Atacul amenință să epuizeze răbdarea aliaților Israelului, în primul rînd pe cea a Statelor Unite.

Președintele Biden a spus că nu e vorba de un incident izolat și că Israelul nu a făcut destul ca să-i protejeze pe civilii din Gaza.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a adăugat că solidaritatea cu Israelul e pusă „la grea încercare”.

Iar ministrul său de externe, Radek Sikorski, a fost și mai direct: „Dacă e adevărat că acel convoi a fost atacat intenționat pentru că se presupunea că în el s-ar fi aflat un terorist şi că, prin urmare, vieţile civililor au fost sacrificate, nu cunosc vreun sistem în care acest lucru să fie justificat”.

E miercuri, 3 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Copil exploatat într-o stână din Brașov

02:27 Sondaj de opinie: tinerii ar prefera AUR

05:30 Dosarul „2 Mai” rămâne la Judecătoria Mangalia

06:38 Cine îl vrea pe Klaus Iohannis la NATO?

08:57 Gaza: posibil punct de cotitură

10:49 Cutremur puternic în Taiwan

11:47 București: elev înjunghiat în curtea școlii

12:23 Zeci de intoxicații la un liceu din Timișoara

12:53 Relu Fenechiu, dosar clasat după zece ani

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.