00:52 Călin Georgescu prezice „falimentul” partidelor

02:36 Propagandă pe filieră religioasă

05:26 „România va fi parte a Rusiei”

07:44 Întâlnire Ciolacu-Lasconi

08:58 Planurile pe termen scurt ale PNL

10:19 Pe cine mizează POT

11:33 Legea marțială în Coreea de Sud

13:11 Provocare TikTok cu oase rupte

13:56 Manifestanți răniți în Georgia

14:32 Controversa Kosovo: FRF contestă amenzile

Nu numai în România (și nu de ieri, de azi), destulă lume prezice dispariția sau alunecarea în irelevanță a partidelor politice tradiționale.

Un viitor fără partide pare să-și imagineze și Călin Georgescu – și nu e pentru prima dată cînd o face.

Candidatul care a câștigat turul întîi al prezidențialelor s-a pronunțat pentru prima dată asupra rezultatului parlamentarelor de duminică. Trei partide extremiste (AUR, SOS și POT) vor fi reprezentate în viitorul Parlament.

Potrivit lui Călin Georgescu, rezultatul ar fi consecința deciziilor din ultimii 35 de ani.

În primul tur al prezidențialelor, Călin Georgescu și ceilalți candidați radicali au obținut însumat aproape 3.500.000 de voturi.

Beneficiar potențial al acestora, Georgescu s-a adresat acum și unor categorii sociale precum pensionarii sau persoanele cu dizabilități, dar și românilor din străinătate: pe 24 noiembrie, el a primit în diaspora aproape 350.000 de voturi.

De la data primului tur încoace, Călin Georgescu a refuzat vreo discuție propriu-zisă cu ziariștii și nu a ținut vreo conferință de presă.

Aseară, Curtea Constituțională a validat rezultatele de pe 24 noiembrie: Georgescu se va confrunta cu Elena Lasconi, președinta USR.

„România va fi parte a Rusiei”

Ministerul de Externe a răspuns rapid unui mesaj publicat pe o rețea de socializare și atribuit lui Alexandr Dughin, unul dintre ideologii aflați în grațiile lui Vladimir Putin.

Pe un cont neasumat oficial de pe rețeaua X, fosta Twitter, se spune – între altele – că Moldova va face parte din România în curând, dar că România „va fi parte a Rusiei”. Mesajul a fost ulterior șters de pe rețeaua de socializare.

Andrei Țărnea, șeful direcției de comunicare din Ministerul de Externe, a replicat că Rusia a recunoscut Marea Unite de la 1918 doar cu mare reţinere, sub efectul combinat al voinţei suverane româneşti şi al presiunii puterilor occidentale: „Acelaşi lucru va face Rusia să eşueze din nou”, a adăugat el.

Andrei Țărnea a mai spus că ministerul nu a vrut să lase o afirmație toxică fără răspuns, indiferent dacă acel cont de pe rețeaua X este unul oficial sau nu.

În decembrie 2014, într-un interviu televizat, Călin Georgescu spunea că l-ar fi întâlnit pe Alexandr Dughin și că are o părere „foarte bună” despre el.

Întâlnire Ciolacu-Lasconi

Orice, numai sprijin explicit pentru Elena Lasconi nu: la o zi după ce spunea că PSD și-ar fi învățat lecția și că nu va încerca să le spună alegătorilor săi cum să voteze, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președinta USR.

A scris apoi pe Facebook că „este esențial să păstrăm direcția actuală a României: alături de Uniunea Europeană, NATO și în Spațiul Schengen”.

După care a adăugat: „Drumul european al țării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiționale, identitatea națională și credința acestui neam”.

Anterior, premierul scrisese că România nu poate să aibă un viitor alături de Rusia și că regimul putinist este o amenințare la adresa democrației.

În căutarea unei majorități parlamentare care să poată menține traseul actual al României, PSD speră să păstreze funcția de premier, a dat de înțeles purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.

Legea marțială în Coreea de Sud

Criză majoră și în Coreea de Sud: președintele Yoon Suk Yeol a decretat legea marțială, pe motiv că trebuie să protejeze țara de forțele comuniste nord-coreene și de „elemente ostile statului”.

La câteva ore după aceea, Parlamentul a blocat printr-un vot unanim demersul său.

Proteste au izbucnit în apropierea clădirii Parlamentului, iar scene haotice au fost surprinse în interiorul instituției: trupele speciale au intrat în clădire și mai multe elicoptere militare au aterizat pe acoperiș.

Legea marțială presupune administrarea treburilor curente ale statului de către armată și poate include suspendarea drepturilor civile.

Yoon Suk Yeol a fost ales președinte în 2022, la o diferență de 0,7% față de contracandidatul său. Influența lui s-a redus considerabil în urma parlamentarelor din aprilie. Opoziția deține acum majoritatea și a blocat numeroase proiecte de lege susținute de președinte și de Guvern.

Soția președintelui e acuzată de corupție și de trafic de influență: încercările de a deschide o anchetă la adresa ei nu au dat pînă acum rezultate.

Săptămâna aceasta, opoziția a redus fondurile mai multor instituții și agenții guvernamentale, iar președintele nu poate să-și exercite dreptul de veto în cazul proiectului de buget.

Opoziția, de asemenea, vrea să demită mai mulți membri ai cabinetului.

Decretarea legii marțiale e văzută drept o ultimă încercare a președintelui de a recâștiga inițiativa.

Cele mai recente