00:54 Obscenitatea publică: posibile consecințe

03:14 Inflație de sondaje

05:42 Urșii bruni: încă un atac grav

07:28 Marine Le Pen, condamnată

09:02 Myanmar: bilanț revizuit al cutremurului

10:27 Profesor arestat

10:59 Acid sulfuric pe DN1

11:35 Viktor Orbán, luat la țintă

Conducerea Camerei Deputaților a somat partidul AUR să-l schimbe până miercuri pe Mihail Neamțu din funcția de președinte al comisiei de cultură. În caz contrar, acesta va pierde funcția, iar partidul – președinția forului parlamentar.

Deputații USR sunt cei care cerut demiterea: în weekend, într-o serie de clipuri video făcute publice pe Internet, deputatul AUR i-a jignit în termeni foarte obsceni pe cei care îl acuză că e „putinist”.

El a recunoscut însă că a primit 500 de euro de la Bogdan Peșchir, arestat preventiv de curând sub acuzația că a finanțat campania prezidențială a lui Călin Georgescu.

Deputatul AUR Dan Tanasă a evitat în această după-amiază să spună dacă AUR îl va susține în continuare pe Mihail Neamțu. El și-a numit însă colegul „un intelectual desăvârșit”.

Deputatul AUR nu se află la primul derapaj de acest fel – el a publicat de curând un comentariu pe o rețea socială, sub o fotografie care le surprinde pe președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe coordonatoarea politicii externe a Uniunii, Kaja Kallas.

„Intelectualul desăvârșit” le numește pe cele trei femei „Trei vrăjitoare. Sau cățele”.

Mihail Neamțu a fost întrebat astăzi de ce a ales să se exprime astfel. „Era o glumă, n-ați înțeles”, le-a spus el ziariștilor.

Inflație de sondaje

Campania electorală nici n-a început oficial, dar zgomotul de fond e din ce în ce mai puternic: nu mai puțin de cinci sondaje ar indica, în momentul de față, o finală între George Simion și Victor Ponta pe 18 mai.

Următorii clasați ar fi Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi.

Așa susține directorul casei de sondare INSCOP, Remus Ștefureac. În opinia sa, însă, intenția de vot rămâne „fluidă”, iar dezbaterile dintre candidați se anunță, de data aceasta, cu adevărat importante.

Unul dintre sondajele invocate de directorul INSCOP a fost făcut public chiar de primarul Bucureștiului. George Simion e creditat cu 35%, Victor Ponta cu 21, iar Nicușor Dan cu aproape același scor – 20.8%.

E de presupus că acesta din urmă își va îndrepta o parte a mesajelor către electoratul PNL, dar și că vor spori presiunile în vederea retragerii din cursă a Elenei Lasconi.

Într-o emisiune recentă de televiziune, președinta USR a repetat că nu are de gând să facă acest gest.

PSD, între timp, îl presează pe Nicușor Dan să facă publice numele celor care i-au donat pentru campania prezidențială sume de peste 40.500 de lei. Potrivit unui comunicat al formațiunii, primarul Bucureștiului are și obligația legală de a proceda astfel.

Nicușor Dan a răspuns că va publica numele oamenilor de afaceri care l-au susținut cu bani atunci când va avea acordul lor. În weekend, el a afirmat că a strâns 800.000 de euro din donațiile din precampanie.

Panotajul stradal l-a costat 200.000, iar publicitatea online – o jumătate de milion de euro.

Urșii bruni: încă un atac

Relocarea sau alungarea urșilor din zonele intravilane nu dau „suficiente rezultate” – iată cum justifică ministrul mediului posibila revizuire a cotei anuale a animalelor care pot fi împușcate.

Mircea Fechet a făcut anunțul într-o intervenție la Digi24, în urma unui incident din Predeal: șeful serviciului Salvamont din oraș a fost atacat de un urs. În această după-amiază, bărbatul se afla la spital, în stare foarte gravă.

În baza unei legi promulgate anul trecut, în 2024 au fost împușcați 381 de urși dintr-o cotă de 426.

Documentul a trecut de Parlament după ce, în iulie, o tânără de 19 ani a fost atacată de un urs pe traseul turistic Jepii Mici și a murit. Mai multe organizații neguvernamentale spuneau atunci că legea care înlesnește procedurile privind eliminarea animalelor ar fi una „strict în favoarea vânătorilor”.

Ministrul mediului a mai spus că numărul de atacuri din prezent „nu este cu mult diferit” față de anii trecuți, dar că următorul pas ar fi scoaterea ursului de pe lista speciilor strict protejate în România.

În anii din urmă, ministerul a invocat o statisică potrivit căreia în țară ar trăi circa 8.000 de urși bruni, un număr record, însă datele nu au mai fost actualizate.

Marine Le Pen, condamnată

Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța, și mai mulți colegi ai acesteia au fost condamnați în primă instanță într-un dosar de deturnare de fonduri: au folosit aproape trei milioane de euro din banii Parlamentului European pentru a plăti salariile unor membri de partid.

Le Pen a primit patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și doi sub supraveghere electronică.

Decizia nu e definitivă, dar judecătoarea i-a interzis să ocupe funcții de demnitate publică pe o perioadă de cinci ani, cu executare imediată. În cazul în care sentința este reconfirmată, ea i-ar compromite eventuala candidatură la prezidențiale în 2027.

Marine Le Pen nu a comentat, inițial, decizia justiției. Președintele partidului său, Jordan Bardella, a declarat însă că „democrația franceză a fost executată”.

Le Pen a fost condamnată alături de încă 24 de membri ai partidului, inclusiv nouă foști eurodeputați și doisprezece asistenți ai acestora.

Schema de deturnare a fondurilor europene s-a întins pe mai bine de un deceniu, între 2004 și 2016.

Asistenții plătiți de Parlamentul European trebuie să lucreze direct asupra dosarelor instituției, ceea ce instanța a constatat că nu s-a întâmplat.

Presa franceză scrie că este puțin probabil ca recursul să fie judecat înainte de 2026, ceea ce ar prelungi incertitudinea din extrema dreaptă, în timp ce alții își pregătesc campaniile.

În momentul de față, Marine LePen e creditată cu prima șansă.

Cele mai recente