Noi momente de încordare în procesul lui Vlad Pascu, șoferul bucureștean care s-a urcat drogat la volan și care a ucis doi tineri vara trecută, în apropiere de 2 Mai – pe Roberta Dragomir și Sebastian Olariu.
Judecătoria din Mangalia a acceptat să schimbe încadrarea juridică a faptei, însă nu în sensul dorit de familiile victimelor: tânărul de 20 de ani va fi judecat pentru ucidere din culpă, nu pentru omor calificat.
Judecat deja în procedură simplificată, ceea ce presupune reducerea cu o treime a limitei de pedeapsă, Vlad Pascu ar putea fi condamnat la cel mult zece ani de închisoare. Unul dintre avocații acuzării, Adrian Cuculis, se așteaptă ca procesul să se încheie luna aceasta.
De cealaltă parte, unul dintre avocații apărării, Adrian Bendeac, a invocat o expertiză din dosar în baza căreia afirmă că și victimele ar fi de vină pentru producerea accidentului.
Decizia Judecătoriei Mangalia nu va fi una definitivă: dacă e fi atacată, ceea ce e aproape sigur, procesul se va muta la Curtea de Apel Constanța.
Sclavie la stână: primele măsuri
Stâna din județul Brașov în care un copil a fost ținut în sclavie timp de patru ani aparține viceprimarului din comuna Ungra.
Primarul Silviu Șchiopu a primit cu maximum de lejeritate izbucnirea scandalului. Întrebat dacă avea habar de practicile colegului său, el a răspuns „Ce se întâmplă după ora 4 se întîmplă după ora 4.”
Reținut inițial pentru 24 de ore, viceprimarul Gheorghe Boboia a fost pus sub control judiciar. Copilul, acum în vârstă de 13 ani, și cei cinci frați ai săi sunt în grija oficialităților județene.
Băiatul mânca o singură dată pe zi și nu era trimis la școală. Procurorii DIICOT spun că el a stat într-un adăpost improvizat și că a fost bătut în mod repetat, câteodată chiar cu biciul. Nu existau nici măcar condiții minime de igienă.
Tatăl băiatului ar fi încasat lunar circa o mie de lei de la proprietarul stânei și de la un inginer silvic: și acesta ar fi exploatat prin muncă același copil.
Fraudă imensă cu fonduri europene
Fraudă cu fonduri continentale de peste o jumătate de miliard de euro. Peste 20 de suspecți au fost arestați în Italia, Austria, Slovacia și în România.
Site-ul Politico scrie că banii fuseseră acordați Italiei prin intermediul Planului național de Redresare: potrivit Parchetului European, ei au fost spălați prin intermediul a numeroase operațiuni ilegale. Gruparea anchetată a folosit inclusiv inteligența artificială ca să falsifice unele documente.
Procurorii au pus sechestru în acest caz pe mai multe bunuri și proprietăți: apartamente și vile, dar și criptomonede, ceasuri Rolex, aur, bijuterii și mașini de lux precum Lamborghini, Porsche sau Audi.
Italia e cel mai mare beneficiar al fondurilor de recuperare post-COVID: aproape 200 de miliarde de euro.
Membrii rețelei au înființat mai multe companii fictive în Italia, Austria, Slovacia și România. Au recrutat și experți în fondurile europene și au obținut nenumărate contracte pentru digitalizare și competitivitate.
Politico observă că acest tip de criminalitate e tot mai răspândit pe continent: numai anul trecut, Parchetul European a deschis peste 200 de dosare legate de fraude cu fondurile de recuperare post-COVID.
E joi, 4 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:47 Vlad Pascu obține o victorie în instanță
02:58 Sclavie la stână: primele măsuri
04:24 Controversă prelungită la Spitalul Județean Brăila
05:25 Taxa pe boală a fost eliminată. Parțial
06:55 75 de ani de NATO. Ce urmează?
08:42 Fraudă imensă cu fonduri post-COVID
10:05 Focar de norovirus la un liceu din Timișoara
10:38 Uși deschise la metrou. În mers
11:22 Frizerul vedetelor, funcționar public pentru două zile
12:17 Lac cu apă violet în Germania