01:05 O lună de campanie

03:17 Strategia lui Simion

05:48 Marii donatori ai lui Nicușor

07:02 ANL nu mai e

08:37 Politica emisarilor

10:57 Războiul comercial: noi căderi pe burse

13:34 Sistem Patriot nou

14:13 „Ura ne desparte, nu etnia”

14:56 Propagandă rusească pe TikTok

Campania pentru prezidențialele cu repetiție a început la miezul nopții.

Dat drept favorit în sondajele de opinie în așteptarea primului tur , George Simion moștenește măcar în parte zestrea electorală a lui Călin Georgescu, exclus din cursă de Curtea Constituțională.

Liderului AUR i-ar urma – potrivit unui sondaj recent deja contestat deja de alți candidați – nimeni altcineva decât Victor Ponta: fost premier și lider al PSD, acesta a preluat din mers retorica de tip Trump.

Ponta pare să beneficieze de încrederea acelor activiști și votanți ai partidului lui Marcel Ciolacu neplăcut surprinși că, pentru prima dată în istoria sa, PSD nu a reușit să-și trimită candidatul în turul al doilea și că, după anularea scrutinului din 2024, nici măcar nu a mai nominalizat unul.

PSD și PNL sunt reprezentați oficial de Crin Antonescu.

Iar pe culoarul (teoretic) prooccidental se mai înghesuie primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și președinta USR, Elena Lasconi (care, anul trecut, ajunsese în finala prezidențială, în compania lui Călin Georgescu și la câteva mii de voturi distanță de Marcel Ciolacu).

Acesta din urmă avea să recunoască ulterior că partidul său a „mutat” voturi în ziua primului tur atât la George Simion, cât și la Călin Georgescu.

Strategie nouă

George Simion și-ar fi schimbat semnificativ strategia de promovare la acest scrutin, în comparație cu cel din 2024.

Surse citate de site-ul G4Media spun că cea mai importantă modificare e renunțarea la promovarea agresivă a „brandului” AUR.

În schimb, campania ar urma să se concentreze asupra segmentelor de electorat unde Simion a avut rezultate proaste anul trecut – femei, studenți, pensionari și locuitorii marilor orașe.

Schimbarea strategiei de promovare vine pe fondul tentativei lui Simion de a „spăla” imaginea de partid extremist a AUR și de a-l prezenta drept o formațiune frecventabilă la nivel european.

E, de altfel, calea pe care au ales-o, în Italia, Georgia Meloni, iar în Franța – Marine Le Pen.

Solii lui Ciolacu, la Trump

Clar nu e nici măcar acum pe cine reprezintă omul de afaceri Dragoș Sprânceană în America și nici dacă o avea vreun mandat oficial, însă premierul Ciolacu se declară convins că prezența omului de afaceri la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump, la un eveniment de aseară cu titlul „Gala Patrioților Americani” n-are cum să strice.

Dragoș Sprânceană ar fi însoțit de un emisar român, al cărui nume rămîne încă un mister.

Totuși, o fotografie publicată în această după-amiază pare să îl surprindă în spatele omului de afaceri pe Lucian Romașcanu – fost ministru al culturii și purtător de cuvânt al PSD, președintele în exercițiu al Consiliului Județean Buzău e posibilul viitor membru român al Curții Europene de Conturi.

Deplasarea nu s-ar fi făcut din fonduri publice, pretinde premierul.

Contactat de Știrile Zilei, omul de afaceri stabilit acum 23 de ani în Statele Unite afirmă că ar fi reușit să stea de vorbă cu secretarul general al Departamentului american pentru Securitatea Națională.

Dragoș Sprânceană afirmase anterior că va încerca să convingă administrația Trump să grăbească primirea României în programul Visa Waiver. Procedura a fost suspendată pe termen nelimitat – cetățenii români ar fi trebuit să poată călători fără vize în Statele Unite din această săptămână.

Unul dintre sponsorii Partidului Republican, Dragoș Sprânceană s-a remarcat online prin afirmații eurosceptice și în favoarea lui Călin Georgescu.

Ziua eliberării. De sute de miliarde

Pentru a doua zi la rând, bursele din Statele Unite marchează scăderi semnificative, după ce Donald Trump a extins la nivel global războiul comercial pornit prin majorarea taxelor vamale.

Căderi au fost, de asemenea, pe piețele financiare din Europa.

China – care se confruntă cu tarife cumulate de 54% – a anunțat că va răspunde săptămâna viitoare cu măsuri în oglindă: va începe cu o taxă de 34 de procente asupra tuturor produselor din Statele Unite, dar va și interzice accesul pe imensa sa piață mai multor companii americane.

Cu puțin înainte ca bursele să se deschidă, Trump a scris pe propria rețea socială că nu își va schimba niciodată politicile comerciale și că Beijingul „s-a panicat și a procedat greșit”.

Întrebat dacă îl preocupă reacția piețelor financiare, el a încercat să pară relaxat.

„Era de așteptat”, a răspuns președintele Statelor Unite: „Pacientul era foarte bolnav, a trecut printr-o operație, iar țara, economia și bursele o să duduie”.

Căderile de ieri de pe burse – de până la 5% în cazul unor indici – au fost cele mai profunde din 2020 încoace: la acea dată, Statele Unite și lumea întreagă se confruntau cu pandemia de coronavirus.

Pierderile de sute de miliarde de dolari ale unor giganți precum Apple și Nike dau de înțeles că de suferit vor avea și economiile țărilor în care se produc numeroase bunuri vândute sub aceste mărci: Vietnam sau Cambogia, de exemplu.

JP Morgan, una dintre cele mai mari bănci americane, estimează că riscul unei recesiuni la nivel mondial a urcat la 60%.

În această după-amiază, Donald Trump a ajuns la un club de golf din Florida, unde e așteptat să se relaxeze pe întreaga durată a weekendului.

Cele mai recente