00:53 Negocieri pentru viitoarea majoritate
01:50 Documentele din CSAT, desecretizate
03:24 Călin Georgescu, „lămuriri” online
10:50 Legătura dintre Georgescu și neolegionari
14:36 Amenințări la adresa jurnaliștilor
16:53 Coreea de Sud, dimineața de după
18:02 Record de plecări din România
18:47 Premiu controversat al Academiei
19:44 Decorații cu cântec
PSD, PNL, USR și UDMR au purtat azi o primă negociere pe tema unei viitoare majorități parlamentare: demersul survine alegerilor de duminică, în urma cărora nu mai puțin de trei partide extremiste au trecut pragul electoral.
Într-o discuție cu ziariștii acreditați la Guvern de dinaintea întâlnirii, premierul Ciolacu spunea că este „foarte clar” că se va decide formarea unei majorități pro-europene.
„Tragem un semnal clar și implicit ce duce la susținerea doamnei Elena Lasconi”, a spus liderul PSD.
Întrebat dacă tot el va fi premier, Ciolacu a răspuns că nu se negociază nici o funcție înaintea turul al doilea al prezidențialelor.
Partidele implicate în discuții se angajează însă să nu guverneze împreună cu cele extremiste.
Tot în cursul acestei zile, Elena Lasconi nu a exclus varianta ca viitorul Guvern să fie condus de un reprezentant al PSD.
Desecretizare
Cotroceniul a fost de acord să declasifice informațiile pe care Consiliul Suprem de Apărare le-a analizat joia trecută – în baza lor, CSAT constatat existența unor atacuri cibernetice „cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.
Potrivit Serviciului Român de Informații, un cetățean român (Bogdan Peșchir) a finanțat promovarea pe TikTok a lui Călin Georgescu cu aproape 400.000 de dolari. Candidatul plasat pe primul loc a declarat cheltuieli zero în campanie.
Ministerul de Interne spune că a descoperit un tipar de acțiune asemănător celui utilizat în Ucraina înaintea invaziei din 2022.
Campania „Echilibru și verticalitate”, de exemplu, ar fi identică uneia botezate „Frate lîngă frate” și pusă în practică de Rusia în țara vecină.
Serviciul de Informații Externe, la rândul său, spune că România și alte state de pe flancul estic al NATO se numără printre prioritățile acțiunilor ostile ale Rusiei. Serviciul e de părere că România e o țintă a unor acțiuni hibride agresive din partea Rusiei.
CSAT a cerut joia trecută instituțiilor din sistemul de siguranță națională să ia urgent măsurile necesare. În urma desecretizării documentelor, Marcel Ciolacu a anunțat pe Facebook că o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor.
Călin Georgescu și legăturile cu neonaziștii
În mediu controlat și fără să se confrunte cu vreo întrebare propriu-zisă ori un contraargument, Călin Georgescu și-a expus din nou ideile într-o discuție purtată aseară cu Marius Tucă.
Spre sfârșit, a fost întrebat (timid-politicos) dacă e adevărat că ar avea simpatii legionare. A respins amuzat acuzația.
Georgescu i-a numit în trecut „martiri ai poporului român” pe mareșalul Ion Antonescu și pe liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu.
Mișcarea Legionară din România interbelică, inspirată și susținută de Germania nazistă, e cunoscută pentru numeroase episoade de violență extremă la adresa evreilor și a romilor, dar și pentru asasinate politice.
De curând, câteva zeci de persoane au afișat salutul nazist – interzis prin lege – la Tâncăbești: o troiță a fost ridicată acolo, pe locul unde Corneliu Zelea Codreanu și mai mulți colegi ai săi au fost executați în 1938, după asasinarea premierului I.G. Duca și a deputatului Mihai Stelescu.
În trecutul recent, Călin Georgescu a numit Mișcarea Legionară „cea mai puternică expresie de sănătate” a poporului român.
Călin Georgescu a ajuns la emisiunea în care a negat c-ar avea simpatii legionare însoțit de Eugen Sechila, unul dintre cei mai cunoscuți lideri neolegionari din România.
Imaginile în care cei doi apar împreună au fost difuzate chiar înaintea discuției, în pregătirea transmisiunii live. Alături de Elena Puiu, Sechila conduce Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”: aceasta a fost interzisă în școli după ce autoritățile au strîns dovezi că făcea propagandă legionară printre elevi.
Amenințări
Site-ul de investigații snoop.ro, între timp, a dezvăluit cum fonduri din Rusia, plătite pentru reclame la medicină naturistă sau știri cu sfinți, au ajuns să influențeze votul de la prezidențiale.
La scurt timp de la publicare, au venit și amenințările la adresa jurnaliștilor.
Din 2016 încoace, scrie snoop.ro, o companie de publicitate digitală cu numele AdNow a plătit sume considerabile site-urilor unor televiziuni precum RTV și Realitatea Plus. Documentele financiare mai arată cum banii au ajuns și la influenceri conspiraționiști sau la publicații de extremă dreapta.
Numai ANAF a dat de urma unor plăți de cel puțin două milioane de euro, dar multe altele s-au făcut în criptomonede sau prin aplicații precum PayPal și Wirecard.
Jurnalistul Victor Ilie a purtat un dialog telefonic cu lideri ai Organizației Tracia Unită, care îl susțin pe Călin Georgescu. Între altele, aceștia i-au spus că, după alegeri, „toate sistemele din România o să fie desființate”.
Ei pretind, de asemenea, că ar fi strâns informații exacte despre oamenii care îi deranjează.
Nu e vorba, potrivit unor înregistrări audio, numai de angajați din presă.