„Le sucim pînă când iese așa cum trebuie”: iată principiul după care coaliția de la putere pare să fi reprogramat alegerile.

PSD și PNL au renunțat la ideea din primăvară a devansării scrutinelor. În schimb, avem parte de o premieră în istoria postdecembristă: trei weekenduri consecutive de algeri, inclusiv un vot de Ziua Națională.

Primul tur al prezidențialelor e programat pe 24 noiembrie. O săptămână mai târziu – pe 1 decembrie – urmează parlamentarele. Și, după încă o săptămână, pe 8 decembrie, al doilea tur al alegerilor pentru Cotroceni.

Surse din coaliție, citate de site-ul HotNews, afirmă că una dintre mizele noului calendar al alegerilor ar fi eliminarea rapidă a lui Mircea Geoană din cursa pentru Cotroceni.

De asemenea, partidele ai căror candidați la Președinție ajung în cel de-al doilea tur se așteaptă la câștiguri și în cazul parlamentarelor.

Nicolae Ciucă a sugerat, de altfel, că guvernarea PSD-PNL va continua și în 2025.

Peste 100 de violuri

Condamnarea pentru viol a unui fost episcop scoate la iveală cât de grave sunt faptele supuse judecății: Corneliu Onilă și călugărul Sebastian Jitaru ar fi abuzat sexual de mai bine de 100 de ori de elevi minori ai Seminarului Teologic din Huși.

Faptele s-au petrecut timp de doi ani – între 2015 și 2017 -, iar cei doi au primit în primă instanță 8, respectiv 15 ani de închisoare.

Site-ul Să fie lumină a publicat fragmente din sentința pronunțată de Curtea de Apel Galați. Documentul menționează că toate victimele erau din familii sărace și adaugă că cei doi agresori au acționat „cu intenție directă, prin constrângerea fizică și psihică”.

În cel puțin alte trei cazuri faptele s-au prescris, ceea ce înseamnă că Onilă și Jitaru nu mai pot fi trași la răspundere.

Corneliu Onilă este primul fost episcop ortodox condamnat pentru viol. Inițial, el s-a plâns la DNA că era șantajat de trei clerici cu înregistrări video compromițătoare. Într-o primă fază, ancheta procurorilor a ignorat conținutul acestora.

Patriarhia Română continuă să păstreze tăcerea asupra sentinței, care nu este definitivă.

Alegeri în Regatul Unit

După 14 ani de guvernare conservatoare, opoziția laburistă pare în pragul unui rezultat istoric la parlamentarele de astăzi: sondajele privind intenția de vot spun că formațiunea lui Keir Starmer ar putea să obțină cea mai largă majoritate în Camera Comunelor din 1832 încoace: 431 de mandate din totalul de 650.

Fiecare deputat britanic este ales prin scrutin uninominal într-un singur tur, ceea ce favorizează marile partide.

Laburiștii sunt creditați cu un avans de aproape 20 de puncte procentuale față de conservatori, care se așteaptă să obțină circa 20%.

Acestora le urmează radicalii de dreapta din formațiunea Reform UK: liderul Nigel Farage e pe cale să acceadă în Parlament după șapte tentative eșuate.

Liberal-democrații ar urma să obțină circa 11%, iar ecologiștii – șase procente.

E joi, 4 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:55 Trei weekenduri consecutive de alegeri

08:10 Tenebrele chiliilor: peste 100 de violuri la Huși

09:33 Marea Britanie: laburiștii, mari favoriți în alegeri

10:49 Joe Biden: „Nu mă retrag!”

12:09 Evaluarea Națională: îngrijorări majore la țară

12:50 70.000 de euro, șpagă pentru un aviz

13:33 Deputat grec acuzat de agresiune

Cele mai recente