Protest în fața unei școli gimnaziale din București: mama unui elev s-a plâns că băiatul său a fost agresat sexual de două ori.

Părinții strânși în fața școlii au spus că se tem să-și mai lase copiii la ore.

Faptele s-ar fi petrecut în vara lui 2022 și la un an și câteva luni după aceea. Parchetul Tribunalului București a deschis o anchetă, iar cazul e cercetat și de Inspectoratul Școlar.

Inspectorul general, Vlad Drânceanu, afirmă că ar fi primit o sesizare abia în această dimineață.

Mama băiatului a spus că primul caz s-ar fi clasat pentru că suspectul era prea mic pentru a răspunde penal. Potrivit conducerii școlii, însă, verificările asupra primei acuzații nu ar fi confirmat comiterea unui abuz.

Un studiu făcut în 2022 spune că mai bine de 80% dintre elevii din România au asistat, în calitate de martori, la cazuri de intimidare sau de violențe asupra unor colegi.  Aproape jumătate dintre subiecți afirmă că au fost victime în astfel de situații și mai bine de 25% – că s-au aflat în postura agresorului.

Fraude de aproape două miliarde

Prejudiciu de aproape două miliarde de euro în dosarele deschise în România de Parchetul European.

Procuroarea-șefă, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că numărul celor începute anul trecut e de peste 200. În total, instituția are 260 de investigații în România.

Cele mai multe se referă la fraude cu fondurile destinate dezvoltării regionale. Urmează cele din domeniul agriculturii și fraudele cu fondurile din PNRR.

Într-un interviu pentru site-ul spotmedia.ro, Codruța Kovesi a confirmat că Parchetul European anchetează inclusiv subvențiile din bani europeni care ar fi urmat să fie încasate pentru zeci de mii de hectare de stuf din Delta Dunării, asimilate prin lege pășunilor.

De subvențiile de circa cinci milioane de euro ar fi urmat să beneficieze două firme apropiate de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a blocat cererea depusă pentru aceste fonduri – ministrul PSD Florin Barbu l-a demis la scurt timp după aceea pe șeful APIA, Ionuț Lupu.

Franța garantează dreptul la avort

Franța a devenit astăzi prima țară care trece în mod explicit întreruperea voluntară de sarcină în Constituție.

E un contrast puternic față de situația din multe alte țări – Polonia, în estul Europei, sau Statele Unite, de exemplu. Susținută de peste 80% din populație, prevederea din legea fundamentală spune că libertatea femeilor de a face avort este garantată.

Franța – o țară majoritar catolică, dar în care o treime din populație se declară „fără religie” – a legalizat avortul în 1975.

Schimbarea a intervenit la patru ani după un apel public semnat de peste 300 de femei, printre care se numărau actrițele Jeanne Moreau și Catherine Deneuve și scriitoarele Simone de Beauvoir sau Françoise Sagan, care au dezvăluit că făcuseră avort.

În 2022, Statele Unite au anulat hotărârea Curții Supreme care proteja accesul la avort la nivel federal.

De atunci, numeroase state americane au restricționat drastic sau chiar au interzis avortul.

E luni, 4 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:40 Anchetă într-o școală din București: un elev ar fi fost abuzat sexual

04:11 G4Media: Cine și de ce a secretizat „Palatul Împăratului”?

05:32 47 de ani de la cutremurul din 1977

06:59 Fraude cu fonduri europene de peste două miliarde

08:13 Franța garantează prin Constituție dreptul la avort

09:26 Tensiuni diplomatice între Moscova și Berlin

10:23 Directorul Bibliotecii Naționale, chemat la Parlament

11:54 Prezidențialele în toamnă: încă un pas procedural

12:38 Modelul de „dezvoltare” Orbán

Cele mai recente