Judecați pentru trafic de persoane, viol și crearea unui grup infracțional, frații Andrew și Tristan Tate pot părăsi România – Tribunalul București îi menține sub control judiciar, însă le permite să circule pe teritoriul Uniunii Europene.

Decizia nu e definitivă: recurs se poate face în 48 de ore.

Dacă instituțiile statului tratează cu blândețe inculpați care-și tatuează victimele cu mesaje precum „proprietatea lui Tate”, același stat dă rateu după rateu când vine vorba de drepturi constituționale ale minorilor vulnerabili.

Două adolescente aflate în grija statului au ajuns animatoare într-un club din Vaslui. Presa locală scrie că una dintre ele a fost filmată în timp ce dansa la bară, îmbrăcată sumar.

Responsabilă de cele două fete minore era Protecția Copilului Vaslui, iar supraveghetorii din centrul în care erau cazate fetele ar fi știut despre situație, însă nimeni nu a intervenit.

În luna mai, un angajat al Protecției Copilului din sectorul 4 al Bucureștiului a fost acuzat că ar fi liderul unei rețele de prostituție.

Mai multe fete care proveneau dintr-un centru de tip familial al direcției sociale din sector ar fi fost violate şi abuzate sexual în apartamente care ar aparţine acestei instituţii.

Politicile antidrog: controversă prelungită

“Dacă zidul nu cade după ce dai cu capul în el, atunci trebuie să lovești mai tare”: iată cum descrie un medic foarte respectat politicile guvernamentale antidrog.

Un protest public e anunțat săptămâna viitoare în București, din cauza unei ordonanțe care a modificat recent Codul Rutier: între altele, șoferii care refuză testarea antidrog rămân automat fără permis.

Problema e că, numai anul trecut, aproape jumătate dintre rezultatele pozitive ale testelor au fost ulterior infirmate prin analize de sânge. Iar procesarea acestora din urmă durează luni întregi.

Cum de se poate ajunge în situații într-atît de absurde?

În această ediție a Știrilor Zilei, răspunsurile vin din partea psihiatrului Eugen Hriscu, specializat în tratarea dependențelor.

După 14 ani

„Am reușit!” Doar un britanic putea să folosească atât de puține cuvinte (și atât de lipsite de emfază) ca să descrie o victorie electorală imensă: liderul laburist Keir Starmer este noul prim-ministru al Regatului Unit.

Partidul său a obținut la alegerile de ieri o majoritate de peste 410 mandate în Camera Comunelor, din totalul de 650.

După 14 ani la guvernare, Partidul Conservator se confruntă cu cea mai grea înfrângere din istoria modernă: mai puțin de 125 de parlamentari.

Pentru Keir Starmer, sarcina laburiștilor e să schimbe fundamental Marea Britanie, confruntată cu multiple crize simultane. Costul vieții a urcat constant în ultimii ani, sistemul de sănătate se confruntă cu o lipsă acută de personal, iar absența forței calificate de muncă în domenii-cheie înseamnă că economia e dependentă de imigranți: ceea ce, în schimb, alimentează încordarea politică.

Remarcabil e, între altele, că Regatul Unit merge împotriva curentului european și că extrema dreaptă are parte de câștiguri limitate.

Cel puțin deocamdată: din cauza particularităților sistemului electoral britanic, formațiunea lui Nigel Farage, Reform UK, a obținut doar patru mandate.

Partidul a strâns însă nu mai puțin de 14% din voturile exprimate la nivel național – un bun punct de plecare, în opinia lui Farage, unul dintre arhitecții Brexitului, mai ales că nu puțini candidați Reform le-au suflat în ceafă laburiștilor.

E vineri, 5 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:38 Frații Tate pot părăsi România

01:10 Minore în grija statului, animatoare în club

02:04 Politicile antidrog care-i revoltă pe medici

06:29 Pericolul incendiilor: multe cămine fără avize

07:25 Regatul Unit: victorie covârșitoare a laburiștilor

11:29 Premierul maghiar, în vizită la Moscova

12:46 Valea Oltului se închide luni

13:36 Socrii lui Cătălin Cherecheș, condamnați definitiv

14:20 Brașov: șpagă pentru examene

Cele mai recente