00:53 Diplomați ruși expulzați
03:13 Finanțarea campaniei: noi percheziții
04:17 ASF, mărturii din interior
08:53 Moldova lui Trump, bastion „woke”
12:40 Frații Tate, anchetați și în SUA
13:40 Vaslui: Spitalul Județean suspendă operațiile
14:23 Corupția: România, în ligă cu Muntenegrul
15:03 Apărarea Europei și deficitul României
Ministerul de Externe a declarat indezirabili și a expulzat doi diplomați ruși: atașatul militar al Moscovei și adjunctul acestuia, Viktor Makovski și Evgheni Ignatiev.
Bucureștiul invocă activități ale celor doi care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.
Evgheni Ignatiev e menționat în dosarul Parchetului General în care Călin Georgescu a fost pus sub urmărire penală pentru șase infracțiuni, printre care se numără instigarea la acțiuni anticonstituționale.
Publicate săptămâna trecută de site-ul G4Media, două interceptări din dosar surprind – între altele – o discuție între Marian Motocu, un bărbat trimis în judecată pentru propagandă legionară, și Călin Georgescu.
Acesta din urmă invocă în discuția care pare să se fi purtat anul trecut o presupusă „strategie” pe care numai el ar fi cunoscut-o.
După discuția cu Călin Georgescu, Marian Motocu a sunat la Ambasada Rusiei și a cerut, fără succes, să ia legătura cu colonelul Evgheni Ignatiev.
Demersul Ministerului de Externe survine unui comunicat de presă publicat ieri de serviciul rus de informații externe. Fără vreo probă, spionajul moscovit pretinde că Uniunea Europeană s-ar afla la originea dosarului deschis pe numele lui Georgescu.
Finanțarea campaniei: noi percheziții
Pe de altă parte, procurorii au percheziționat sediile a două firme și casele administratorilor acestora, în dosarul legat de finanțarea campaniei lui Călin Georgescu.
Oficial, acesta a declarat anul trecut fonduri zero. Surse judiciare afirmă că cercetările de azi se referă la mașinile închiriate pe care acesta le folosește, dar și la unele tranzacții financiare ale lui Radu Pally, cel care se recomandă drept șeful de campanie al lui Georgescu.
Radu Pally și soția acestuia, Crenguța, au fost percheziționați și în prima parte a lunii trecute.
Judecătoria sectorului 1 ar urma să stabilească mâine dacă fostul candidat la Președinție rămâne sau nu sub control judiciar: decizia așteptată azi a fost amânată încă o dată.
Vineri, Georgescu ar urma să-și înregistreze candidatura pentru prezidențialele din mai.
ASF, mărturii din interior
„Vrei să muncești sau vrei să stai degeaba?”
Iată opțiunile care i s-au oferit unuia dintre nepoții premierului Ciolacu atunci când acesta a fost angajat fără concurs la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Salariile uriașe de la arbitrul pieței asigurărilor au făcut din ASF un adevărat magnet pentru rudele și apropiații politicienilor de vîrf, dar și pentru serviciile secrete. O analiză Recorder aduce mai multe mărturii din interior – un fost și un actual angajat vorbesc deschis despre presiunile șefilor numiți pe criterii politice.
Guvernul a pus foarte de curând în dezbatere publică un proiect de ordonanță care ar permite ASF să corecteze din mers o altă problemă sesizată în analiza Recorder: Autoritatea va putea, potrivit documentului, să externalizeze calculul rezervelor obligatorii din pilonul II de pensii.
Această activitate a fost deja atribuită, anul trecut, unei companii cu interese directe în piața pensiilor private.
Ucraina și Moldova, sub presiune (americană)
După ajutorul militar destinat Ucrainei, America suspendă și schimbul de informații dintre serviciile secrete.
În război cu toată lumea – mai puțin cu Rusia –, Donald Trump a alocat Ucrainei câteva minute dintr-un discurs de peste o oră și jumătate rostit azi-noapte în Congresul Statelor Unite.
Poticnit, discuțiile despre un acord de pace și despre o înțelegere privind resursele naturale cele mai prețioase din țara vecină par să meargă mai departe.
Printre exemplele care ar demonstra „risipa fondurilor federale”, însă, Trump a menționat o finanțare de 32.000.000 de dolari destinată Moldovei. Banii s-ar fi dus, potrivit lui, pe „o operațiune propagandistică de stânga” administrată de USAID, agenția de dezvoltare a cărei activitate a fost drastic redusă de noua administrație.
Datele publice arată că USAID a investit în Moldova peste un miliard de dolari din 1992 încoace – în educație și agricultură, dar și în IT, administrație publică, justiție și combaterea corupției.
În mai multe comunități din țara vecină au fost reparate drumuri, școli și grădinițe, de exemplu.
Cel mai mare program USAID din Moldova, de 300.000.000 de dolari, a inclus mai multe investiții în energie, după invazia din 2022 a Ucrainei.
Cât despre presă și societatea civilă, declarații precum cea de azi-noapte simplifică situația până la limita mistificării, spune la Știrile Zilei Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă” de la Chișinău.