La un moment dat chiar o să apară și va putea fi citită, dar cartea autobiografică a lui Nicolae Ciucă rămâne deocamdată în stadiul promovării intense: președinte al PNL și candidat la Președinție, Nicolae Ciucă a publicat pe Facebook un clip de circa două minute în care anunță lansarea „în curând” a volumului „În slujba țării”.

Filmări din Afganistan și Irak sunt însoțite de referiri la participarea lui în bătălia din 2004 de la Nassiriya, în Irak: o serie de confruntări dintre militarii NATO și insurgenții din acea țară, în urma îndepărtării lui Saddam Hussein de la putere. Clipul se încheie cu decorarea lui Nicolae Ciucă de către Statele Unite.

Încă de aseară, fostul premier și-a expus și explicat intențiile într-un interviu de la televiziunea publică în care nu pare să fi fost tulburat nici măcar de gândul vreunei întrebări mai dificile. Moderatorul TVR Info Ștefan Onică, mai mult, s-a declarat „convins” de prestația invitatului și i-a luat în mod direct apărarea când a venit vorba de cartea pe care ar urma să o publice.

Ofensiva mediatică a lui Nicolae Ciucă vine pe fundalul explicațiilor oferite Recorder de doi generali italieni care s-au aflat în mijlocul evenimentelor de acum 20 de ani de la Nassiriya – chiar cei care au coordonat operațiunile aliate din cadrul a ceea ce avea să se numească „Bătălia de la Nassiriya”.

Versiunea oficială asupra participării României – surprinsă inclusiv într-un documentar Radio România – e cu mult mai nuanțată în relatările generalilor Gian Marco Chiarini și Luigi Scollo.

Într-o primă reacție față de cele publicate de Recorder, Nicolae Ciucă a spus „Să lase militarii și armata în pace!”

Big Pharma și ministrul sănătății

Cât de strânsă este, de fapt, legătura dintre ministrul sănătății și marile companii farmaceutice?

Deși Alexandru Rafila a negat că societatea medicală non-profit pe care o conduce ar fi primit sponsorizări de la industria farma, informația publicată în primăvară de site-ul HotNews e confimată chiar de către o societate din domeniu.

Dovada că Societatea Română de Microbiologie a beneficiat de sponsorizări de la cel puțin o companie farmaceutică a apărut recent în datele trimise Agenției Naționale a Medicamentului.

Medison Pharma a raportat două sponsorizări făcute anul trecut: 39.000, respectiv 50.000 de lei. A ieșit la iveală și mecanismul prin care sunt virați banii: printr-o o firmă care organizează evenimente.

Unul dintre acționarii acesteia e Cătălin Lungu, fost  consilier onorific al ministrului Rafila. Între timp, potrivit site-ului presshub.ro, el a fost numit administrator al Antibiotice SA, o firmă în care Ministerul Sănătății este acționar majoritar.

Franța: Michel Barnier, premier desemnat

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, l-a desemnat pe Michel Barnier drept prim-ministru, cu misiunea de a forma un guvern de uniune națională.

Fost negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, el are 73 de ani și ar deveni cel mai în vârstă prim-ministru al ţării. Îi va urma celui mai tânăr politician care a deținut funcția, Gabriel Attal.

Alegerile anticipate din vară nu au dus nici până acum la formarea unei coaliții viabile.

Parlamentul e fragmentat în trei blocuri: stânga, centru-dreapta și extrema dreaptă.

Barnier va avea nevoie de toate abilitățile sale diplomatice pentru a-și trece proiectele prin Adunarea Națională și pentru a obține aprobarea bugetului pe anul viitor.

E joi, 5 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:52 Promovare intensă a cărții lui Nicolae Ciucă

01:43 Liderul PNL, apărat la TVR

02:55 Nicolae Ciucă în Irak: dezvăluiri Recorder

12:30 Prima reacție: „Să lase armata în pace!”

13:32 Alfred Bulai a fost inculpat

14:17 Big Pharma și ministrul sănătății: noi dezvăluiri

15:19 Franța: Michel Barnier, desemnat premier

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să