00:52 Prezidențialele se reiau de la zero
02:24 Klaus Iohannis: „Rămân în mandat”
05:23 Partidele, cu gândul la noua rundă
09:25 CCR, a treia intervenție în alegeri
15:09 „Eu cu cine votez?”Circa 30.000 de oameni apucaseră deja să voteze în străinătate.
În această după-amiază, însă, încă un șoc dintr-o lungă serie: Curtea Constituțională a anulat primul tur al prezidențialelor, câștigat pe 24 noiembrie în mod surprinzător de Călin Georgescu.
Instituția spune că întregul proces electoral se va relua: Guvernul trebuie să stabilească o nouă dată a prezidențialelor și un nou program pentru „acțiunile necesare”.
Candidații, cu alte cuvinte, trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Călin Georgescu și Elena Lasconi urmau să se confrunte în turul al doilea duminica aceasta.
Vicierea votului
Potrivit unor documente analizate joia trecută de Consiliul Suprem de Apărare și desecretizate apoi de Cotroceni, primul tur de scrutin a fost viciat ca urmare a unei campanii online, coordonate pe rețele sociale precum TikTok și Telegram, cu scopul de a spori șansele lui Călin Georgescu.
Serviciul Român de Informații a invocat implicarea unui „actor statal”, identificat drept Rusia, însă, doar de către ministrul de externe al Statelor Unite, Antony Blinken.
Oficial, Călin Georgescu a declarat cheltuieli zero în campanie. SRI a descoperit că un cont de TikTok, utilizat de cetățeanul român Bogdan Peșchir, a făcut donaţii pe rețeaua socială de peste 1.000.000 de euro.
În urma desecretizării documentelor din CSAT, Parchetul General a început o anchetă pentru „infracțiuni electorale și de spălare a banilor”.
În această seară, CCR a publicat și motivarea deciziei pe care a luat-o.
În document, judecătorii Curții spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui” și că „toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.
„În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, se arată în motivarea CCR.
Ce urmează?
Ce rămâne însă de făcut din punct de vedere procedural, odată ce scrutinul prezidențial a fost anulat?
Președintele Iohannis susține că noul Guvern, format în urma parlamentarelor de pe 1 decembrie, va stabili când și cum se organizează (din nou) alegerile.
Klaus Iohannis a adăugat că va rămâne în funcție până când succesorul său își preia oficial atribuțiile.
„În Constituţia României citim la articolul 83, alineatul 2: preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedinte nou ales.
Concluzie: eu rămân în mandat până când va fi ales un nou preşedinte al României. Când noul preşedinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici”, a spus Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a adăugat că nu își dorește funcția de prim-ministru.
Ulterior, motivarea hotărârii CCR a consfințit anunțul președintelui.
”Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”, se arată în decizia CCR.
„Lovitură de stat” sau „singura decizie corectă”?
Într-un mesaj video înregistrat (așa cum a comunicat cu predilecție în ultimele două săptămâni), Călin Georgescu, a invocat o presupusă „lovitură de stat”.
El a afirmat ulterior, într-o intervenție la RealitateaTV, că „lucrurile nu vor rămâne așa”.
Susținător declarat al lui Călin Georgescu, liderul AUR, George Simion, a denunțat pe Facebook ceea ce numește, la rândul său, „o lovitură de stat în plină desfășurare”.
Le-a cerut însă colegilor și simpatizanților să nu iasă în stradă: „Nu ne lăsăm provocați. Acest sistem trebuie să cadă democratic.”
Elena Lasconi, candidata USR, a condamnat și ea vehement decizia CCR. Statul român a călcat democrația în picioare, a spus ea, și a adăugat că votul trebuia să meargă mai departe.
Marcel Ciolacu, pe de altă parte, e de părere că rezultatul votului a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei.
Decizia de a anula primul tur e singura corectă, consideră el, care invocă nevoia unor dovezi clare despre cei vinovați pentru situația în care a ajuns România.
Concluzia lui Kelemen Hunor, liderul UDMR și candidat în turul întâi, a fost scurtă și fără menajamente: „Ne apropiem de o republică bananieră”.