La peste 130 de ani de la o performanță politică asemănătoare, Donald Trump a devenit al doilea președinte din istoria Statelor Unite care reușește să revină la Casa Albă, deși a ratat realegerea după primul mandat.

Candidatul republican la Președinție a fost proclamat învingător. După cum arată proiecțiile mai multor rețele de televiziune, el s-a impus fără drept de apel în fața Kamalei Harris, vicepreședinta în exercițiu.

Spre deosebire de 2016, când nu obținuse cele mai multe sufragii la nivel național, dar se impusese în Colegiul Electoral (delegații care desemnează oficial câștigătorul, în baza unui număr de „voturi electorale” alocate învingătorului din fiecare stat), el a revendicat acum și votul popular.

„Am învins”, a spus el, „grație mișcării Make America Great Again – Să facem America măreață din nou”.

„America ne-a oferit un mandat puternic și fără precedent. Am recâștigat și controlul asupra Senatului, ceea ce e grozav”, a adăugat Trump.

Calea spre victorie

Trump a mizat în mare măsură în campania electorală pe nemulțumirile provocate alegătorilor de inflație și pe promisiunea de a limita drastic imigrația ilegală.

Primele date legate de distribuția voturilor indică, între altele, că el a reușit să-și sporească numărul de votanți din regiunile rurale.

Între timp, popularitea democraților în zonele suburbane nu a crescut semnificativ, iar Kamala Harris a pierdut și votanți din rândul minorităților – mai ales al latinoamericanilor.

Trump a mai declarat că va pune în aplicare măsurile la care s-a angajat în campanie – printre care se numără scutiri fiscale în valoare de trilioane de dolari.

Dacă victoria din 2016 a lui Trump ar fi putut fi considerată o anomalie, în 2024 nimeni nu mai poate pretinde că nu știa cu cine are de-a face.

Care ar fi, în aceste condiții, prima explicație a succesului său de ieri?

Posibile răspunsuri vin la Știrile Zilei din partea lui Aurelian Crăiuțu, profesor de științe politice la Universitatea Bloomington, din statul Indiana.

Consecințele

Alegerile din Statele Unite au fost urmărite în întreaga lume. Dar mai ales în Ucraina: după 24 februarie 2022, numai ajutorul militar trimis de Washington Kievului a trecut de 64.000.000.000 de dolari.

Asistența bugetară directă, care asigură funcționarea instituțiilor ucrainene, e și ea de ordinul zecilor de miliarde.

Volodimir Zelensky l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie și a adăugat că apreciază angajamentul său față de „o pace solidă”.

La Știrile Zilei discutăm cu profesorul universitar și ziaristul Marin Gherman, refugiat de la Cernăuți în România după începerea războiului, despre cum a fost primit rezultatul alegerilor din Statele Unite în țara vecină.

E miercuri, 6 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:57 SUA: Trump a câștigat alegerile prezidențiale 

04:37 2024: O campanie fără precedent

12:01 Cum se explică victoria republicană?

17:48 Consecințele asupra Ucrainei

22:57 Trump, felicitat din București

23:58 Campanie pe seama profesorilor?

24:36 Scandalul Coldea, încă un episod

Cele mai recente