00:55 MApN: niciun soldat activ în Congo
06:27 Negarea repetată a Holocaustului: unde e statul?
09:40 Propagandă neolegionară în creștere
12:21 Piedone revine
13:50 Români contra români: caz de sclavie în Spania
14:32 Încordare persistentă în Santorini
15:38 Revine taxa auto?
16:31 Restructurarea Romsilva, respinsă
17:12 Liceeni supravegheați în toaletă
Ministerul Apărării respinge categoric – dar nu oferă dovezi – relatările potrivit cărora militari în activitate din Forțele Speciale s-ar fi angajat în companii private românești care au avut contracte de securitate în Congo.
Potrivit instituției, între 2022 și 2024 un singur militar din trupele de elită s-a aflat în concediu fără plată.
Site-ul PressOne scria ieri că Horațiu Potra, un apropiat al lui Călin Georgescu, ar fi convins zeci de soldați din trei unități de elită să i se alăture în republica africană. Pe de altă parte, însă, Ministerul Apărării recunoaște că mai mulți militari de la Forețele Speciale au demisionat în ultimii ani.
Dacă Ministerul Apărării insistă că nu există cazuri în care militari activi și-ar fi luat concedii pentru a lucra ca mercenari în Congo, nu același lucru se poate spune despre altă instituție de forță, Ministerul de Interne.
În octombrie anul trecut, Direcția Generală Anticorupție din Oradea au început o anchetă în cazul a trei jandarmi din cadrul Grupei de Acțiuni Speciale care ar fi folosit certificate medicale false pentru a merge în Congo, în subordinea lui Horațiu Potra.
Procurorii susțin că jandarmii aveau relații apropiate cu conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, care le-ar fi permis să cumuleze concedii medicale în perioada 2023-2024, când se aflau, de fapt, în statul african.
Propaganda neolegionară, în creștere
Nu e doar o impresie sau doar oportunism politic – ideologiile radicale de dreapta se răspândesc rapid în România. Un negaționist al Holocaustului a recidivat de curând: într-o tiradă de circa o jumătate de oră pe rețeaua socială X, Vasile Zărnescu neagă genocidul evreilor în cel de-al doilea război mondial și se lansează într-o serie de considerații cu profund caracter antisemit.
Legea din România e clară: astfel de fapte pot atrage pedepse de până la cinci ani de închisoare.
Vasile Zărnescu a fost locotenent-colonel în Serviciul Român de Informații. El se află acum în retragere.
Tribunalul București l-a condamnat în 2021 la peste un an de închisoare pentru negarea Holocaustului. Pedeapsa s-a amânat, însă, iar un an mai tîrziu Curtea de Apel a redus sentința la un avertisment.
La o săptămână după aceea, a recidivat în negarea Holocaustului.
Mai mult, propaganda neolegionară la vedere e în creștere evidentă în București: numeraose abțibilduri cu simboluri ale Gărzii de Fier ori cu portrete ale lui Corneliu Zelea Codreanu au reapărut pe panouri rutiere sau pe mobillierul stradal – adeseori, în preajma școlilor și a liceelor.
Inițiativa civică „Vrem schimbare” le-a semnalat prezența pe Bulevardul Magheru, pe Calea Griviței ori Splaiul Independenței. Ce semnifică această evoluție? Posibile răspunsuri vin în ediția de astăzi a Știrilor Zilei de la Adina Marincea, cercetătoare la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
Santorini: încordare persistentă
Guvernul Greciei monitorizează activitatea seismică sporită din insula Santorini.
Premierul Kyriakos Mitsotakis i-a îndemnat pe oameni să rămînă calmi și să urmeze sfaturile serviciului de protecție civilă.
Grecia a declarat stare de urgență în Santorini după o serie de seisme care au zguduit săptămîna aceasta populara insulă turistică. Peste 10.000 de rezidenți și de lucrători au părăsit insula.
Santorini, care primește în mod normal peste trei milioane de turiști în fiecare an, are oficial aproximativ 15.000 de locuitori. Se estimează, totuși, că alte 10.000 de persoane trăiesc acolo fără să fi fost înregistrate.
Peste 6.400 de cutremure de intensitate redusă au fost înregistrate în zona maritimă dintre Santorini și Amorgos între 26 ianuarie și 3 februarie.
Ieri, zeci de seisme cu magnitudine de până la 4,6 au zguduit regiunea la aproximativ fiecare 10 minute.