Puțin peste două săptămâni până la primul tur al prezidențialelor.

Și, cum România are politicienii pe care-i are, dezbaterea momentului ține de situația lor locativă: Nicolae Ciucă s-a văzut ieri confruntat cu documentul care confirmă că sub semnătura sa Guvernul a început să renoveze cu milioane de euro o vilă de protocol pentru Klaus Iohannis.

Drept urmare, el arată acum cu degetul înspre Marcel Ciolacu – liderul PNL l-a întrebat pe contracandidatul său de la prezidențiale dacă e adevărat că statul ar fi cheltuit șase milioane de euro în ultimii opt ani pentru a renova casa din București în care locuiește premierul.

Marcel Ciolacu i-a răspuns, scurt, că nu.

Ieri, la opt luni de cînd Recorder a publicat investigația „Palatul Împăratului”, a devenit clar că imobilul din Bulevardul Aviatorilor a fost pregătit pentru Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu nu a explicat de ce s-a hotărât abia acum să desecretizeze decizia din 2022, însă ea e contrasemnată și de doi dintre colegii săi de partid – Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului, și Adrian Câciu, fost ministru de finanțe.

Săptămâna trecută, Secretariatul General al Guvernului a mai anunțat că lucrările făcute până acum la vila din Aviatorilor valorează aproape trei milioane de euro, din fonduri publice.

În acest deviz parțial nu au fost incluse, până la această dată, cheltuielile cu amenajările interioare, cele cu mobilierul și electronicele, cele cu sistemele de economisire a energiei sau cu amenajarea curții.

Potrivit estimărilor din ancheta Recorder „Palatul Împăratului”, nota de plată e de circa șapte milioane de euro, sumă prevăzută, de altfel, în bugetul de investiții al Regiei Patrimoniului și Protocolului de Stat.

Roxana Mînzatu, casă cu bucluc

Acceptată de curând de către Parlament drept propunerea de comisar european din partea României, Roxana Mînzatu are și ea probleme cu situarea în spațiu: Ministerul Culturii a confirmat site-ului de investigații snoop.ro că locuința sa din Brașov nu s-a extins legal.

Familia Mînzatu avea nevoie de un aviz obligatoriu pentru lucrările de la imobil, încadrat în categoria monumentelor istorice. Casa naționalizată din centrul Brașovului a fost cumpărată acum 15 ani cu 17.000 de euro.

Tranzacția s-a încheiat cu o zi înainte ca actuala politiciană să preia oficial funcția de subprefect.

Direcția Județeană pentru Cultură a făcut verificări la fața locului în această săptămână. Pasul următor ar fi o sesizare la Poliție.

Familia Mînzatu a trimis jurnaliștilor un document din 2011 care ar atesta însă că imobilul a fost scos de pe lista monumentelor istorice. Nici Roxana Mînzatu, nici soțul său, Cătălin, nu au putut preciza dacă actul respectiv a apărut în Monitorul Oficial.

Dosarul Schengen, noi speranțe

Blocată în repetate rânduri, aderarea deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen s-ar putea decide relativ devreme: un summit la care cele două țări participă împreună cu Austria va fi organizat spre sfârșitul acestei luni în Budapesta.

Kleine Zeitung, o publicație austriacă, scrie că oficialitățile din Viena ar putea să renunțe la obiecțiile pe care le-au ridicat până acum. Decizia privind aderarea s-ar putea lua pe 12 decembrie, la un Consiliu al miniștirilor justiției și de interne din Uniunea Europeană.

Ministerul de Interne din Austria a confirmat că va participa la summitul din această lună și a adăugat că discuțiile cu ambele țări sunt, oricum, în curs.

Austria continuă, totuși, să insiste că frontierele Uniunii trebuie protejate eficient.

Anul acesta, numărul cererilor de azil a scăzut drastic în ambele țări: cu 43% în Bulgaria și cu aproape 74% în România.

„O explozie de antisemitism”

Mai multe persoane au fost rănite aseară la Amsterdam, în contextul meciului de fotbal dintre echipele Ajax şi Maccabi Tel Aviv.

Primărița orașului a calificat violențele drept „o explozie de antisemitism”.

Mai mulți tineri pro-palestinieni i-au căutat pe suporterii Maccabi după meci, au spus oficialitățile locale și Poliția. Ei au fost atacați în mai multe locuri din oraș.

Cinci persoane au ajuns la spital pentru scurt timp și mai bine de 60 au fost deja arestate.

Șeful Poliției locale a spus că violențele începuseră încă de miercuri și că unii suporteri israelieni au smuls un steag palestinian de pe fațada unei clădiri. Un al doilea drapel a fost incendiat.

Între timp, un prim avion trimis să-i repatrieze pe cetățenii israelieni din Amsterdam a decolat de pe aeroportul Ben Gurion. Mai multe zboruri de evacuare erau programate în plus față de cursele obișnuite.

Armata israeliană a anunţat că a interzis personalului său să se deplaseze în Olanda, până la noi ordine.

E vineri, 8 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:58 Războiul vilelor se prelungește

03:34 Premierul și „partajul voluntar”

05:09 Roxana Mînzatu, casă cu bucluc

06:15 Dosarul Schengen, noi speranțe

07:17 Amsterdam: „Explozie de antisemitism”

08:20 SUA: victorie totală a republicanilor?

09:26 Buzău: campanie PSD cu profesori și inspectori

10:12 Harta actualizată a traseismului

11:00 Voievodul Dumitrel

Cele mai recente