Vestea bună e că se citește repede, vestea mai puțin bună e că mai degrabă ascunde decât să dezvăluie prea multe despre Nicolae Ciucă: „În slujba țării”, volumul autobiografic al candidatului PNL la Președinție, a apărut online.
Candidatura merge „fără niciun fel de problemă” mai departe, a anunțat astăzi fostul premier.
Nicolae Ciucă își continuă și periplul televizat în care, între altele, își etalează talentele de bucătar. Cel mai recent exemplu – o discuție cu Mircea Dinescu, la PrimaTV.
Spre sfârșitul emisiunii, a venit și rândul unei scurte discuții provocate de dezvăluirile Recorder despre trecutul lui Nicolae Ciucă în calitate de comandant militar în Irak, în primăvara lui 2004. Evenimentele de-atunci au fost prezentate ulterior în România drept prima bătălie la care a luat parte armata română după cel de-al doilea război mondial.
Generalii italieni care-au coordonat trupele NATO din Nassiriya ne-au explicat însă că batalionul lui Nicolae Ciucă a acționat în afara orașului și că membrii săi nu au fost implicați direct în cele mai grele confruntări.
Nicolae Ciucă a reluat însă eschiva potrivit căreia nuanțele aduse în discuție de Recorder ar reprezenta un atac la adresa armatei.
Cât despre versiunea online a volumului „În slujba țării”, generalul Ciucă a abandonat referirile la termenul de „bătălie” când se referă la implicarea românilor în luptele de la Nassiriya. El admite că soldații din subordinea sa luau parte la misiuni de stabilizare a situației și de sprijin pentru civili în zona lor de responsabilitate. Rememorează, de asemenea, o ambuscadă în cursul căreia spune că „moartea alegea la întâmplare.”
„Nu scriu rândurile astea ca să bravez. Eram comandant și mi-am condus unitatea cum am știut mai bine. Nu mă simt un erou pentru că am fost față în față cu moartea. Eroi au fost cei care au făcut sacrificiul suprem”.
Și mai repede trece generalul Ciucă peste o întâmplare din orașul Nassiryia, de unde polițiștii militari români care au fost suprinși într-o ambuscadă le-au cerut (fără succes) ajutorul conaționalilor din batalionul „Scorpionii Roșii”.
Regulile asumate de armata română în cursul operațiunilor din Irak au împiedicat o astfel de intervenție.
Nicolae Ciucă rememorează episodul respectiv în șapte rânduri și nu menționează apelul pe care i l-au adresat polițiștii militari. Considerațiile sale sunt urmate de câteva pasaje consistente despre mâncarea de Paști și despre o biserică modulară construită de armată în Irak.
„Milițiile i-au atacat din interiorul și de pe acoperișul unui spital. Nu puteau să folosească armamentul, pentru că este împotriva legilor conflictelor militare să execute foc asupra unui spital. A fost o situație delicată, a trebuit să îmbine tacticile defensive cu cele de descurajare a atacatorilor, precum și ajutorul echipamentelor de înaltă precizie ale partenerilor.”
Candidatul și justiția
Memoria lui Nicolae Ciucă funcționează selectiv nu numai în privința trecutului de comandant militar. Între altele, el califică influențele politice asupra justiției drept „toxice” și se angajează să le combată, în cazul în care ar fi ales la Cotroceni.
În 2022, Parchetul General a cercetat cum îi fusese repartizat judecătorului Marius Iosif, de la Curtea de Apel București, dosarul tezei de doctorat a premierului de atunci.
Magistratul a anulat toate sesizările depuse pentru verificarea suspiciunilor de plagiat, iar după o lună și jumătate a ieșit la pensie.
În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan publicase dovezi potrivit cărora mai bine de 40 de pagini din teza lui Nicolae Ciucă includeau conținut plagiat.
Foc în parc
Un incendiu foarte puternic a izbucnit azi în Parcul IOR, din București, într-o zonă retrocedată: s-a întins pe nu mai puțin de 20.000 de metri pătrați, iar fumul a intrat chiar și în stația de metrou Titan.
Numeroase alte focuri au afectat zona respectivă în ultimii ani.
Nimeni nu a fost rănit, însă a fost nevoie să intervină cinci mașini de pompieri.
În octombrie anul trecut, Primăria Capitalei a amendat proprietarii celor 12 hectare retrocedate cu echivalentul a 35.000.000 de euro pentru că au redus spațiul verde din parc.
Cel puțin două hectare au dispărut de la începutul lui 2022 pînă la sfârșitul verii trecute.
La egalitate
Prima – și poate chiar singura – dezbatere dintre candidații la Casa Albă se anunță crucială: cu mai puțin de 48 de ore înaintea ei, un nou sondaj de opinie sugerează că Donald Trump și Kamala Harris se află la egalitate.
Potrivit cotidianului New York Times, la nivel național 48% dintre alegători ar vota pentru candidatul republican, iar 47 – pentru actuala vicepreședintă. Marja de eroare a sondajului e de +/- trei procente.
Doar puțin peste 70% dintre subiecți afirmă că știu tot ceea ce au nevoie să știe despre candidata democrată. În cazul lui Trump, procentajul e de 90%.
Cât despre statele-cheie, care pot influența decisiv rezultatul, Kamala Harris e creditată cu avansuri minuscule în Michigan și Wisconsin. Joe Biden a fost nevoit să se retragă din cursă tocmai din cauza prestației dezastruoase din dezbaterea pe care a purtat-o cu Trump.
E luni, 9 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:54 Cartea lui Nicolae Ciucă, publicată online
02:18 Amintiri despre „Bătălia de la Nassiriya”
04:57 „În slujba țării”, detalii lipsă
06:45 Candidatul Ciucă și justiția
07:42 Flancul estic al NATO și dronele rusești
08:29 București: incendiu masiv în Parcul IOR
09:10 SUA: Harris și Trump, la egalitate