00:00 Intro

01:01 Două mitinguri de ziua lui Georgescu

03:16 Accident sau crimă cu premeditare?

08:19 Scandal de corupție în PE: apar numele a 3 români

11:35 Trump: „Mike Waltz este un om bun”

13:30 Rusia una zice, alta face

14:43 Trenul fraudei la CFR Călători

15:43 Reguli noi pentru șoferi

16:36 Victorie pentru Emilia Șercan

Două mitinguri de ziua lui Georgescu

Nu unul, ci două mitinguri de susținere a lui Călin Georgescu au avut loc astăzi în București. „Sărbătoritul” a lipsit însă de la ambele adunări, organizate special cu ocazia zilei de naștere a fostului candidat la prezidențiale.

Primii oameni, aproximativ 1.000, s-au adunat încă de la prânz în Piața Constituției. Au cântat „La mulți ani!” și au strâns semnături pentru „Turul 2” .

La ora 16.00, a început un alt protest, organizat de partidul AUR, la sediul Autorității Electorale Permanente. De acolo au pornit în mars spre Piața Victoriei, unde s-au strans până la urmă câteva mii.
În vreme ce susținătorii săi erau împărțiți între Piața Constituției și Piața Victoriei, câștigătorul turului întâi al alegerilor ulterior anulate a semnat controlul judiciar la IPJ Ilfov.

Georgescu nu a făcut declarații și nici de această data nu a dat vreun mesaj de sprijin pentru George Simion, cel care susține că a intrat în cursă potrivit chiar unui plan gândit de Georgescu.

Între timp, au apărut și noi detalii din dosarul lui Bogdan Peșchir, unul dintre presupușii finanțatori ai campaniei lui Călin Georgescu.

Potrivit ziarului Libertatea, Bogdan Peșchir a trimis bani către un număr de 261 de utilizatori de Tik Tok.
Printre aceștia se numără și persoane publice precum Oana Zăvoranu, Dan Diaconescu, Victor Micula sau Ștefan Mandachi. În podcastul acestuia din urmă, fostul candidat susținea că a derulat o campanie fără niciun leu.

Către toți, Bogdan Peșchir a trimis bani sub formă de „cadouri” în timpul unor sesiuni live pe TikTok sau direct prin aplicația bancară Revolut. În total, ar fi vorba de peste 900.000 de dolari dați în schimbul voturilor pentru Călin Georgescu.

Acuzat de corupere a alegătorilor, omul de afaceri Bogdan Peşchir a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Accident sau crimă cu premeditare?

Moartea unui bărbat de 40 de ani, împușcat la sfârșitul anului trecut într-o pădure din Vrancea de un politician cu influență, lasă în urmă multe semne de întrebare. Cel care a tras este Victor Roman, om de afaceri și fost deputat PSD. Susține și acum că a confundat victima cu un mistreț. Un martor susține însă că Roman a amenințat de multe ori că-i va împușca și pe alții.

Alex Nedea a mers pe firul poveștii și a descoperit cu cine a vorbit politicianul imediat după ce l-a ucis pe localnic, precum și autorizații suspecte, dar și tensiuni vechi între oamenii din zonă și cei care administrează fondul de vânătoare.

Pentru fapta sa, Victor Roman este cercetat în libertate. Întreaga investigație este disponibilă și în aplicația Recorder.

Scandal de corupție în PE: apar numele a 3 români

Numele a trei politicieni români apar într-un nou scandal de corupție care lovește Parlamentul European. Procurorii din Belgia verifică dacă mai mulți actuali și foști eurodeputați au luat bani de la compania Huawei în schimbul unui sprijin acordat gigantului tech chinez. Potrivit unor documente judiciare citate de Politico, implicați în scandal ar fi foștii europarlamentari Cristian Bușoi de la PNL și Tudor Ciuhodaru, intrat în Parlamentul European pe listele PSD. Al treilea nume citat este al lui Daniel Buda, aflat al treilea mandat.

Autoritățile din Belgia au indicii că Huawei ar fi plătit între 1.500 și până la 15.000 de euro unor actuali și foști europarlamentari, în schimbul unei scrisori „favorabile”, care apăra în 2021 interesele companiei chinezești. Între altele, fără a menționa în mod clar numele Huawei, scrisoarea solicita Comisiei Europene să modifice legislația restrictivă care îngreuna accesul firmei la rețelele 5G.

Documentul avea menirea de a contracara o altă scrisoare deschisă înaintată Comisiei Europene de peste 40 de demnitari. Invocând motive de securitate, aceștia cereau controale mai stricte în privința echipamentelor chinezești utilizate în Europa.

Presupusul initiator al demersului este deputatul italian Fulvio Martusciello, care într-o reacție pentru Știrile Zilei neagă orice fel de implicare în lobby-ul pentru Huawei. Doi foști angajați de la biroul său de eurodeputat au fost reținuți luna aceasta. Autoritățile belgiene au mai făcut și 21 de de percheziții în acest caz, inclusiv la sediul Parlamentului European.

Daniel Buda susține pentru Digi24 că a semnat scrisoarea gândindu-se la extinderea rețelelor de internet la sate. Pe de altă parte, într-o reacție pentru Știrile Zilei, Cristian Bușoi susține nu a semnat vreodată o scrisoare de susținere pentru o companie din China. Numele lui Cristian Buşoi a apărut şi în celălat mare scandal de corupţie care a zguduit Parlamentul European – Qatargate.

Ziarul Libertatea a descoperit că în 2020 Bușoi a mers într-o deplasare la Doha pe banii guvernului qatarez. În Parlamentul European, Cristian Bușoi a condus o Comisie care promova ideea ca țările europene să cumpere gaz din Qatar.

Cele mai recente