00:00 Intro
00:56 Frații Tate au zburat din România
08:24 Potra confirmă discuțiile cu Frank Timiș
12:52 Poliția, în „vizită” la Călin Georgescu
13:51 Putin și Trump, tot mai aproape
15:46 Lauda de sine la vârful DNA
16:39 Toni Greblă, ca și demis
17:18 Moartea unui „băiat dur” legendar
Nu în cătușe, ci la bordul unui avion privat. Acolo erau Andrew și Tristan Tate în această dimineață la ora 5 și jumătate. Cercetați pentru viol și trafic de persoane, frații americano-britanici au părăsit România.
Interdicția lor de a părăsi țara a fost ridicată de DIICOT. Sunt în continuare sub control judiciar și ar avea – teoretic – obligația să se întoarcă până cel târziu la finalul lunii martie. În cursul zilei de astăzi, instanța a decis să ridice și sechestrul preventiv asupra mai multor imobile, mașini, conturi bancare și acțiuni deținute de cei doi.
Secvența cronologică e aproape perfectă – decizia procurorilor de „relaxare” a măsurilor în cazul fraților Tate vine la exact zece zile de la apariția în presa internațională a unor informații privind presupuse presiuni făcute asupra României.
Publicația Financial Times susținea că administrația Trump a cerut țării noastre să le permită fraților Tate să călătorească peste Ocean. Inclusiv emisarul special al Casei Albe, Richard Grenell, s-a interesat de soarta fraților Tate într-o discuție cu ministrul român de Externe Emil Hurezeanu.
Acesta spunea însă că nu a perceput dialogul ca pe-o formă de presiune.
Jurnalistul Mircea Barbu susține, citând o sursă apropiată anchetei, că tocmai presiunile administrației Trump au determinat autoritățile de la București să relaxeze măsurile în cazul fraților Tate.
Ca reacție la plecarea fraților Tate, premierul Ciolacu respinge orice formă de presiune din partea Statelor Unite. La fel și ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.
Andrew şi Tristan Tate au scăpat de proces după ce, la finalul anului trecut, Curtea de Apel Bucureşti a decis refacerea anchetei de la zero.
Se confruntă cu probleme penale și în Marea Britanie, țară care solicitase anterior extradarea celor doi. De altfel, victimele se declară în stare de șoc, după ce Andrew și Tristan Tate au zburat din România și denunță la rândul lor presiuni din partea Statelor Unite.
Potra confirmă discuțiile cu Frank Timiș
Zeci de pistoale, puști mitralieră, încărcătoare și grenade, dar și 25 de kilograme de aur, peste 3 milioane de dolari și mai bine de 700 de mii de lei. Iată ce au găsit procurorii acasă la Horațiu Potra, un apropiat al lui Călin Georgescu, la familia acestuia și la mercenarii din gruparea pe care consilierul local din Mediaș o coordonează.
Potra e una dintre figurile esențiale din dosarul în care Călin Georgescu însuși e inculpat – între altele – pentru instigare la acțiuni anticonstiuționale și iniţiere sau constituire a unei organizaţii cu caracter fascist.
Sursa banilor ar fi, potrivit lui Potra, activitățile sale de contractor militar – în care, vă reamintesc, a reușit să implice mai mulți angajați din instituțiile de forță. În octombrie anul trecut, Direcția Generală Anticorupție din Oradea a început o anchetă în cazul a trei jandarmi de la Grupa de Acțiuni Speciale. Aceștia ar fi folosit certificate medicale false pentru a merge în Congo, în subordinea lui Horațiu Potra.
Parchetul General mai spune, potrivit site-ului G4Media, că Potra s-a implicat în finanțarea campaniei lui Georgescu: oficial, acesta a declarat fonduri zero. Mercenarul i-ar fi cerut cel puțin 20 de milioane de dolari omului de afaceri de origine română Frank Timiș. I-ar fi spus acestuia că Georgescu voia să deschidă toate minele de aur din țară și că – citez – „are sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Trump”.
Potrivit unui articol publicat de Rise Project, Potra a început să lucreze la cartierul general al lui Frank Timiș din Londra încă din 2012. Magnatul de origine română se aflase în 2020 în discuții cu Romgaz, pentru un contract comercial. Directorul companiei, Adrian Volintiru, a fost amenințat de pe un număr de telefon găsit în mașina lui Potra că avea să fie răpit și dus la pădure.
După ce Georgescu a fost dus ieri după-amiază la Parchet, pentru audieri, Horațiu Potra a îndemnat public la proteste de stradă violente. Spre seară, un alt colaborator al fostului candidat, Eugen Sechila, a fost oprit pe aeroport înaintea unui zbor intern și dus la rîndul său la Parchetul General. Lider al unei grupări neolegionare, Eugen Sechila a plecat de la sediul instituției fără să facă declarații.