00:00 Intro

00:53 Legea anti-drone, undă verde de la CCR

01:35 România va monitoriza pacea din Marea Neagră

06:00 Emil Hurezeanu, la un pas de revocare

07:39 Noi blocuri în Pădurea Băneasa?

09:19 Submarin plin cu turiști, scufundat în Marea Roșie

10:30 Soldați americani, dispăruți în Lituania

11:17 Plafonarea RCA, în prelungiri

12:04 Energie curată, bani negri

Undă verde pentru legea anti-drone

Curtea Constituțională a respins cele patru contestații depuse de partidele suveraniste la proiectul de lege ce permite Armatei Române sau forțelor militare NATO să doboare dronele care pătrund în spațiul aerian al țării. Practic, avioanele F-16 și sistemele Ghepard au undă verde să intervină în cazul în care drone inamice ajung pe teritoriul României.

AUR, SOS și POT susțineau în sesizarile depuse la CCR că „armata nu va mai fi subordonată voinței poporului român, ci voinței altor popoare”. Legea urmează acum să fie promulgată de președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

Decizii după summit-ul de la Paris

România va monitoriza, alături de Turcia și Bulgaria, planul pentru încetarea focului în Marea Neagră. Este una dintre concluziile principale ale „Coalitiei Voluntarilor” la finalul summit-ului găzduit astăzi la Paris de Emmanuel Macron.

Premierul britanic Keir Starmer a vorbit în termeni duri despre promisiunile de pace ale președintelui rus Vladimir Putin pe care le-a numit „vorbe goale”. Vă reamintesc, deși Washingtonul a afirmat că a încheiat acorduri separate cu Ucraina și Rusia privind încetarea focului în Marea Negră, câteva ore mai târziu Moscova a lansat mai multe atacuri cu drone asupra portului Nicolaev.

Șefii statelor europene reunite la Paris au stabilit și că nu vor ridica sancțiunile impuse Rusiei, așa cum a cerut Administrația Trump, iar liderul britanic a fost din nou tranșant și a subliniat că toți cei prezenți la reuniune vor lucra pentru securitatea Ucrainei, chiar și fără sprijinul Statelor Unite. În plus, Emmanuel Macron a readus în discuție scenariul în care bunurile rusești blocate în Uniunea Europeană, în valoare de 260 de miliarde de euro, să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei.

Majoritatea țărilor europene, inclusiv Germania, rămân reținute cu privire la trimiterea de trupe pentru menținerea păcii în Ucraina. De altfel, Ilie Bolojan a reiterat faptul că România nu este de acord cu un astfel de plan, însă spune că se ia în calcul tranzitarea prin România a forțelor de menținere a păcii, dacă totuși vor fi trimise în țara vecină.

Rusia în schimb, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Franța și Marea Britanie că pun la cale planuri pentru o „intervenție militară în Ucraina” sub pretextul unei misiuni de menținere a păcii.

Reuniunea de la Paris, la care a participat și Volodimir Zelenski, este a treia organizată în ultima perioadă de președintele francez, pe fondul temerilor privind schimbarea de politicii americane față de Ucraina și Europa.

Plafonarea RCA, în prelungiri

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor la polițele RCA, cu încă trei luni, adică până pe 30 iunie 2025. Măsura ar fi luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, pentru a evita posibile dezechilibre de pe piață și creșterea prețurilor la polițele de asigurare.

În 2024, ASF a introdus un nou mod de calcul pentru RCA, în funcție de vârsta șoferului, puterea motorului și zona geografică. De exemplu, șoferii din București-Ilfov plătesc sume mai mari pentru că aici accidentele sunt mai frecvente.

Tot anul trecut, Guvernul a permis totuși asigurătorilor să majoreze prețurile RCA cu aproape 7 procente, pentru a fi ajustate cu rata inflației. Plafonarea e în vigoare de doi ani și aceasta ar putea fi ultima prelungire.

Cele mai recente