Surprizele festivalului de iarnă. Ovidiu Lipan Țăndărică a fost uimit să afle că va concerta în Piața Victoriei: „De ce nu m-ați anunțat și pe mine, fraților?”

După ce s-a hotărât, peste noapte, să organizeze un festival de colinde în Piața Victoriei, Primăria Capitalei face acum eforturi să asigure logistica necesară și să găsească artiști și comercianți dispuși să participe la acest eveniment. Angajații Primăriei au fost puși să lucreze de acasă, iar impresarii artiștilor au fost sunați ieri seară pentru a căuta date libere în calendar. Lucrurile au fost făcute atât de în pripă, încât unii cântăreți au aflat din presă că vor concerta în Piața Victoriei.

Tot ieri, angajații Primăriei au sunat mai mulți comercianți pentru a-i ruga să închirieze căsuțele de lemn care vor fi montate în fața Guvernului. Patiseria „Plăcintissima” a scris pe Facebook că, după ce solicitarea de a închiria un stand în Piața Constituției le-a fost refuzată anterior, miercuri seară au fost sunați de la Primărie pentru a li se oferi un stand în Piața Victoriei.

S-a lucrat intens pe toate planurile. În ultimele două zile, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București „ARCUB”, una din asociațiile însărcinate de Primărie să se ocupe cu organizarea festivalului, a achiziționat prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), materiale în valoare de 568.704 de lei (peste 120.000 de euro) pentru Festivalul de colinde și obiceiuri din Piața Victoriei:

– Cetină de brad: 6.750 lei
– Căsuțe și servicii de montaj: 201.852 lei
– WC-uri ecologice și containere sanitare: 41.630
– Gard de oțel galvanizat pentru delimitarea târgului: 7.280 lei
– Birouri mobile: 15.680 lei
– Generatoare de curent și cablare: 104.400 lei
– Servicii de pază: 60.912 lei
– Scenă: 130.200 lei

Pentru programele artistice care vor umple timpul alocat festivalului (5 – 17 decembrie) Primăria a dat un comunicat în care a anunțat că mai mulți artiști renumiți vor concerta în Piața Victoriei: Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Gașka Zurli, Ovidiu Lipan Țăndărică.

Țăndărică a aflat de la noi că urmează să concerteze în fața Guvernului: „Cred că e o greșeală, nu v-ați documentat cum trebuie. Trebuie să vorbesc la managementul meu pentru că nu m-a anunțat nimeni. Trimiteți-mi și mie comunicatul că deja mă interesează”.

După ce i-am trimis comunicatul Primăriei, Ovidiu Lipan Țăndărică a revenit: „Da, se pare că voi avea un moment de colinde. Eu nu știam nimic, am vorbit cu managementul meu și le-am și spus: «Faceți așa fără să mă anunțați?». Zice: «Am stabilit aseară târziu». Păi și de ce nu m-ați anunțat și pe mine fraților?”.

„Eu sunt luat ca din oală”

Țăndărică nu s-a arătat prea încântat că a picat la mijloc în această poveste: „Eu sunt luat ca din oală, n-am nicio vină. Pe undeva e puțin ciudat. Nu știu de ce au ales Piața Victoriei. Să se facă presiuni să schimbe dacă sunt proteste acolo. Eu ce să fac acum? Dacă managementul meu a stabilit, ce să fac? Unii vor veni să protesteze și noi o să cântăm. Aia e, va fi o hărmălaie întreagă”.

Chemat și el să susțină un program de colinde pe scena din Piața Victoriei, Ducu Bertzi a explicat cum cineva de la Primărie l-a contactat să-l întrebe dacă are date libere în calendar: „Am fost întrebat în ce zi aș fi liber, m-am uitat în agendă și am răspuns. Nu m-am gândit la povestea asta cu protestele, acum că îmi puneți dumneavoastră întrebarea încep să mă gândesc, dar până acum nu m-am gândit la treaba asta. Eu sunt pe drumuri. E vorba de un concert de colinde, ce poate fi rău în asta?”.

Și mai bulversat de situație a părut Mircea Vintilă, care nu înțelege ce legătură au protestele anti-guvernamentale cu concertul său: „Da, de ce să nu concertez? Nu știu de niciun protest. Eu am fost invitat să cânt. Festivalul e de Sărbători, de Moș Nicolae. Eu am cântat în fiecare an, acuma e prima oară când aud că e o problemă. Nici nu mi-am închipuit așa ceva, că e protest. Eu cânt pur și simplu, pentru că îmi place să cânt și că e de Sărbători”.

CITIȚI ȘI: 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să