Un fals ginecolog profesează de 25 de ani într-un apartament din Militari

  • Florica Trandafir, o femeie care a terminat Facultatea de Medicină fără a-și face rezidențiatul, și-a înființat, în anul 1994, propria policlinică, la parterul unui bloc din cartierul Militari. Ministerul Sănătății i-a dat aviz pentru cabinet de medicină generală, dar Florica Trandafir și-a oferit singură dreptul de a acoperi specializări pentru care nu avea nicio calificare, precum medicină internă și ginecologie.
  • Au trecut 25 de ani și Florica Trandafir își continuă activitatea: oferă consultații ginecologice, tratează probleme grave de sănătate cu aparate de la teleshopping, se pretinde specialist în infertilitate, face chiuretaje și eliberează rețete fără parafă. Între timp, a găsit și o metodă de a păcăli autoritățile să-i acorde aviz pentru ginecologie, folosindu-se de un medic ginecolog care profesează la Iași și pe care l-a angajat doar pe hârtie.
  • Ștefania, o tânără de 21 de ani, a ajuns în cabinetul Floricăi Trandafir cu un nodul mamar și a fost asigurată că va scăpa de operație. Florica Trandafir a tratat-o cu siropuri, plasturi cu estrogen și aparate de fizioterapie, taxând-o cu peste 1.000 de euro. În loc să dispară, nodulul și-a dublat dimensiunea, iar Ștefania a ajuns, în cele din urmă, la un medic adevărat, care a operat-o.
  • Forumurile sunt pline de mărturii ale unor paciente care afirmă că s-au ales cu probleme grave de sănătate în urma tratamentelor aplicate de falsul ginecolog, unele dintre ele fiind postate încă de acum zece ani. În tot acest timp, autoritățile n-au luat nicio măsură, iar cei care au mers la Colegiul Medicilor să o reclame, au fost luați peste picior: „Ce, vrei să te joci de-a detectivul?”
  • Am confruntat-o chiar pe Florica Trandafir (66 de ani) cu propria impostură și n-a avut nimic de obiectat: a recunoscut că nu este ginecolog și că, la o adică, se gândea mai demult să închidă cabinetul. Însă în timp ce ea își recunoaște impostura, autoritățile spun că la clinica ei totul este în regulă. Cristina Pelin, directorul Direcției de Sănătate Publică București (DSP), ne-a declarat că la cabinetul Med Trand, deținut de Florica Trandafir, există autorizație sanitară pentru servicii de ginecologie încă din anul 2000, aceasta fiind emisă în baza unui aviz dat de Colegiul Medicilor.
  • După îndelungi insistențe, Colegiul Medicilor ne-a transmis că la cabinetul Med Trand figurează un medic ginecolog avizat: este vorba despre Doina Iancu. Numai că Doina Iancu profesează la Maternitatea din Iași, la peste 400 de kilometri distanță, ceea ce face greu de înțeles cum ar putea profesa la un cabinet din București. Iancu este, la rândul ei, un medic controversat, fiind acuzată de avorturi ilegale și malpraxis. Când i-am cerut să ne explice situația, s-a încurcat în propriile minciuni, spunând ba că a lucrat la Med Trand acum 5 ani, ba acum 10 ani: „Nu mă interesează ce face Florica Trandafir, nu e treaba mea”. În fața acestei situații, Colegiul Medicilor spune că va demara o anchetă împreună cu DSP.

Acest articol a plecat de la mesajul unui cititor Recorder, care ne-a scris că a fost victima unei escrocherii medicale. Așa am pornit pe urmele Floricăi Trandafir și am ajuns până la începutul anilor ’90. Erau primii ani după Revoluție, conceptul de cabinet privat era o noutate în România, iar sistemul medical funcționa după alte reguli. Pe atunci, absolvenții de Medicină primeau, din start, dreptul de a profesa ca medici generaliști, rezidențiatul fiind urmat doar de cei care voiau o specializare. Medicii generaliști erau, într-o bună măsură, echivalentul medicilor de familie din zilele noastre: activau în dispensare sau în spitale, având rolul de a trata afecțiunile minore și de a trimite către specialiști pacienții care le depășeau competența.

Florica Trandafir era un astfel de medic, însă era și un cetățean cu spirit antreprenorial. În octombrie 1992, ea obține un aviz de la Ministerul Sănătății pentru deschiderea unui cabinet indvidual de medicină generală. Câteva luni mai târziu înființează firma Med Trand Eximp SRL, unde se asociază cu soțul ei, Dumitru Trandafir, medic stomatolog.

La începutul lui 1994, cei doi reușesc să deschidă cabinetul, într-un apartament cu trei camere situat la parterul unui bloc de pe strada Veteranilor, cartierul Militari. Locatarii își dau acordul, fapt consemnat într-un proces-verbal care a rămas în arhiva de la Registrul Comerțului. Din acest document, se poate vedea că Florica Trandafir avea ambiții mult mai mari decât un simplu cabinet de medicină generală. Deși era singura specializare pentru care primise aviz de la Ministerul Sănătății și pentru care avea pregătire, ea le aduce la cunoștință vecinilor de bloc că în cabinetul de la parter se vor asigura și servicii de ginecologie.

Cabinetul Floricăi Trandafir funcționează la parterul unui bloc din cartierul bucureștean Militari. FOTO: Recorder

Pornind de aici, Florica Trandafir dezvoltă un mod de lucru în care profită de naivitatea și de disperarea femeilor cu probleme ginecologice. Le câștigă încrederea spunându-le că și-a făcut specializarea în Germania și că toate tratamentele și aparatura din cabinet sunt aduse de acolo. Se promovează ca specialist în infertilitate, dar și ca un medic cu soluții miraculoase pentru problemele în care ceilalți doctori recomandă intervenții chirurgicale.

Primele semnale despre activitatea dubioasă a Floricăi Trandafir apar la mijlocul anilor 2000, când internetul ia amploare, iar oamenii își povestesc necazurile pe forumuri. Zeci de femei scriu despre experiențele cumplite pe care le-au avut în cabinetul ascuns pe o străduță din Militari.

Mărturii de pe forumuri cu privire la activitatea medicului Florica Trandafir

Ștefania avea 18 ani și era elevă în Focșani când a descoperit că are un nodul la sân. Și ea, și părinții ei s-au speriat de perspectiva unei intervenții chirurgicale, așa că s-au bucurat atunci când au auzit despre un medic de la București, care aplică niște tratamente diferite. Ștefania a ajuns în cabinetul Floricăi Trandafir, care i-a garantat că va scăpa de nodul cu ajutorul unui laser miraculos adus din Germania. Suna bine, dar laserul era de fapt un aparat Bioptron, care se vinde pe site-urile de anunțuri și a cărui eficiență este cel puțin discutabilă. În video-ul de mai jos puteți vedea mărturia Ștefaniei.

Reputația dubioasă a clinicii Med Trand se simte și din felul în care se promovează pe internet. Nicăieri nu este de găsit vreo fotografie cu Florica Trandafir, așa cum se poate găsi cu aproape orice medic specialist din România. Pe site-ul Med Trand nu există niciun nume de medic, dar sunt înșirate cinci specializări: ginecologie, stomatologie, medicină internă, medicină estetică, fizioterapie. La rubrica „Ginecologie”, sunt menționate mai multe afecțiuni care pot fi tratate în cabinetul Med Trand: tratamente de sterilitate pentru femei și bărbați, disfuncții sexuale, tratament fibrom, chisturi ovariene, extirpare polip, chiuretaj. Asta deși acolo nu există niciun medic ginecolog. De toate acestea se ocupă Florica Trandafir.

L-am întrebat pe medicul Iosif Niculescu, unul dintre cei mai reputați ginecologi din România, cât de grav este ca un medic generalist să intre în sfera ginecologiei. „Medicii generaliști nu au voie să facă ecografii în sarcină și nu pot face intervenții ginecologice de niciun fel. Deci nu le este permis să facă o cauterizare a colului, nici extirparea unui polip sau să dea tratamente pentru fibrom, de exemplu. Despre chiuretaj nici nu mai vorbim, este de competența ginecologului”, ne-a declarat doctorul Niculescu.

Așa arată site-ul cabinetului Med Trand: afli că te poți trata aproape pentru orice afecțiune ginecologică, dar nu găsești nicio informație despre medicii care ar urma să te trateze

Am inventat o problemă de infertilitate și am sunat să facem o programare. Ne-a răspuns chiar Florica Trandafir, care ne-a invitat la consultație.

Consultația a fost de fapt o discuție în care s-a lăudat cu specializarea în Germania și cu succesul pe care l-a obținut în multiple cazuri de infertilitate la pacienți din toate județele aflate în jurul Bucureștiului. Am remarcat, în special, rezolvarea unui caz în care bărbatul era infertil, iar Florica Trandafir i-a spus femeii „descurcă-te!”. Și s-a descurcat femeia: „s-a dus cu vaca pe câmp, l-a găsit pe unul și a făcut un copil”. Pentru această pălăvrăgeală, ne-a taxat cu 200 de lei și ne-a dat un bon pe care scria “consultație ginecologie”. La final, a făcut o nouă programare, spunându-ne că urmează testele și apoi tratamentul: „tablete, injecții, depinde de rezultat”. Mai jos este o înregistrare cu camera ascunsă a „consultației” acordate de Florica Trandafir.

La următoarea programare am curmat din start o nouă rundă de pălăvrăgeală și i-am spus că vom scrie un articol despre cazul ei. Au urmat lungi momente de tăcere. I-am cerut să ne explice de ce se pretinde medic ginecolog. Pe tot parcursul discuției a avut o atitudine spășită, de om vinovat, care a încercat să ne convingă că nu vrea răul nimănui. A recunoscut că nu e medic ginecolog și a sfârșit prin a ne spune că va da jos pancarta din fața blocului, pe care scrie „ginecologie”, și va închiria altcuiva cabinetul. Mai jos este reacția Floricăi Trandafir la întrebările noastre.

Ce se întâmplă când descoperi un astfel de caz în care chiar medicul în cauză recunoaște că este un impostor și că și-a depășit competența? Primul lucru la care te gândești este să mergi la autoritățile responsabile, convins că se vor lua măsuri imediate.

Așa ne-am gândit și noi atunci când ne-am dus la Colegiul Medicilor, instituția care dă aviz pentru fiecare medic din România în funcție de specializare. Am semnalat că un medic profesează ca ginecolog fără să fie ginecolog. Nimeni n-a fost impresionat de această afirmație. Ni s-a transmis, pe un ton indiferent, să facem o sesizare scrisă. După îndelungi insistențe și după zeci de minute de așteptare, am ajuns să vorbim cu vicepreședintele Colegiului, Lucian Negreanu. Acesta ne-a explicat că nu au atribuții de control și că tot ce pot face, dacă descoperă un medic fals, este să anunțe Direcția de Sănătate Publică (DSP), instituția care avizează funcționarea cabinetelor medicale private.

Am mers la DSP și am ajuns la departamentul de avizări, unde se aflau trei funcționare înconjurate de niște teancuri de dosare. Le-am spus povestea, au ridicat din umeri, ne-au spus să facem o sesizare. Am sunat-o apoi pe Cristina Pelin directoarea Direcției de Sănătate Publică. „Aveți răbdare”, ne-a spus. „Aveți răbdare că noi mai avem și alte treburi…”.

După câteva ore, a revenit, cu un ton mai amabil, și ne-a asigurat că vom primi un răspuns oficial. În răspunsul oficial, DSP ne-a transmis că Med Trand are autorizație DSP pentru trei specializări – medicină generală, stomatologie și ginecologie – această autorizație fiind emisă în baza unui aviz dat de Colegiul Medicilor.

L-am contactat din nou pe vicepreședintele Colegiului Medicilor și, după câteva ore, am primit un răspuns oficial în care ni s-a comunicat că „potrivit evidențelor noastre, în unitatea medicală respectivă figurează angajați doi medici: Trandafir Florica, medic de medicină generală, și Iancu Doina, medic primar obstetrică-ginecologie”.

Practic, DSP și Colegiul Medicilor, cele două instituții responsabile, ne-au transmis că totul este în regulă.

Numai că Doina Iancu, medicul pe baza căruia au avizat servicii ginecologice la cabinetul Med Trand, locuiește și profesează la Iași, la Maternitatea Elena Doamna. Și recunoaște ea însăși că nu lucrează la cabinetul din București. „Sunt foarte mulți ani de când n-am mai trecut pe-acolo. Am lucrat acum 4, 5, 10 ani, nici nu mai știu. Mergeam part-time, în weekend-uri. Nu e treaba mea ce făcea Florica Trandafir în restul săptămânii. Putea face orice, e problema ei”, ne-a declarat Doina Iancu.

Doina Iancu lucrează ca medic ginecolog la Maternitatea din Iași Foto: Ziarul de Iași

Am întrebat-o dacă ne poate dovedi că a făcut vreodată consultații la clinica din Militari sau numele ei a figurat doar pe hârtie, pentru obținerea avizelor. Ne-a răspuns pe un ton agresiv: „Cine sunteți dumneavoastră să-mi puneți întrebări?”.

Doina Iancu are un istoric controversat ca medic ginecolog, fiind implicată în mai multe scandaluri. În 2011, reporterii „Adevărul” au înregistrat-o în timp ce era de acord să facă o întrerupere de sarcină, deși aceasta depășise termenul legal de 14 săptămâni. În 2013, o femeie căreia i-a făcut întrerupere de sarcină a ajuns în stare gravă la spital. Ulterior, pacienta a dat-o în judecată. În 2017, ziarul „Ziarul de Iași” a scris despre un caz în care Doina Iancu era acuzată că stătea și scuipa semințe lângă o pacientă cu hemoragie.

„Eu n-am știut că trebuia să mă duc personal la Colegiul Medicilor ca să nu mai figurez acolo”, a încercat Doina Iancu să ne explice de ce apare în continuare ca angajat la Med Trand și o ajută pe Florica Trandafir să practice ginecologia pe baza calificării sale.

E o situație în care toți cei implicați încearcă să minimalizeze gravitatea situației și să-și paseze responsabilitatea. Atât pentru culpa de a permite ca un fals ginecolog să profeseze vreme de 25 de ani, cât și pentru rezolvarea acestui caz scandalos.

La trei zile după ce am pus-o pe Florica Trandafir în fața escrocheriilor medicale pe care le practică de atâta timp și după ce am sesizat Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică București, nu s-a schimbat nimic. Pancarta de pe strada Veteranilor pe care scrie „Ginecologie” e în continuare acolo. Site-ul Med Trand e în continuare online, cu toate specializările afișate și cu numărul de telefon la care se pot face programări. Colegiul Medicilor ne-a transmis că urmează să demareze o anchetă în colaborare cu DSP. Până atunci, Florica Trandafir e liberă să se pretindă în continuare ginecolog.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.