Un primar PSD ajuns la fundul sacului: „Nu mai avem niciun ban pentru dezvoltare”

  • Iluzia resurselor financiare nelimitate pe care PSD a creat-o în ultimii ani pare tot mai aproape de final. Nici măcar oamenii de la baza partidului nu mai sunt dispuși să o creadă și încep să dea cărțile pe față: cu bugetul secătuit de creșteri salariale, primarul PSD al orașului Pucioasa a hotărât să taie din lefuri și vorbește deschis despre politica fiscală dezastruoasă a partidului din care face parte.

Constantin Ana e membru PSD de mai bine de 20 de ani, iar de doi ani conduce Primăria orașului Pucioasa (județul Dâmbovița). Anul trecut s-a aliniat politicii generale dictate de la centru prin noua lege a salarizării și a mărit toate salariile din Primărie, deși știa, la fel ca toți primarii din țară, că de la centru li s-a dat doar cadru legislativ, nu și resurse financiare suplimentare care să acopere majorările.

Așa că, prin toamnă, Constantin Ana a făcut un calcul și i-a dat cu virgulă: din cele 6 milioane de lei adunați din taxe locale, cam 5,3 milioane s-au dus pe fondul de salarii. Practic, Primăria plătește salariile angajaților, dar nu mai rămâne cu bani pentru investiții în dezvoltarea orașului: „La momentul de față venim doar din inerție la muncă, pentru a rezolva probleme mărunte. Problemele importante, care necesită investiții, nu prea avem cu ce să le rezolvăm”.

Acum câteva săptămâni, primarul a chemat angajații și le-a spus: „Nu ne mai ajung banii, trebuie să tăiem salariile. Dacă voi aveți altă soluție, atunci facem cum spuneți”. Angajații au sucit calculelele pe toate părțile, au propus să taie fondurile de la salubrizare, apoi de la alte investiții, dar cifrele tot n-au ieșit. Așa că, începând cu luna ianuarie 2019, toți angajații primăriei Pucioasa au primit salarii cu 10% mai mici.

Acum, tot dinspre București, mai vine o lovitură peste Pucioasa, cum a venit peste toate localitățile din țară. Deși primesc, pe hârtie, fonduri mai mari, primăriilor din întreaga țară li se pun în cârcă cheltuielile pentru asistență socială, care până acum erau suportate de la centru. „Nu pot să înțeleg cum au gândit bugetul, mai ales că e făcut de Darius Vâlcov, care a fost primar!”, spune Constantin Ana.

Ce se întâmplă la Pucioasa completează portretul degringoladei create la nivelul micilor localități de politicile fiscale dictate de la București. Și mai arată ceva: nemulțumirea și dezamăgirea micilor primari PSD – „locomotivele” electorale activate de Partid să adune voturi la fiecare tur de scrutin.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să