UPDATE. Vânătorul de bătrâni, trimis în judecată

La șapte luni de la publicarea investigației Recorder „Vânătorul de bătrâni”, în care expuneam povestea unor pensionari din Oradea decedați în condiții suspecte, incinerați și deposedați de avere, procurorii DNA anunță astăzi trimiterea în judecată a trei persoane. 

Ancheta procurorilor anticorupție vizează modul în care a fost preluată averea lui Alexandru Lokoshazy de către Sebastian Burcă și soția sa, Ghizela Bălan, la scurt timp după ce bătrânul a murit la domiciliul acestora pe 31 august 2019 și a fost incinerat la solicitarea lor. 

Cei doi au fost astăzi trimiși în judecată de DNA Oradea, pentru uz de fals și instigare la abuz în serviciu, potrivit rechizitoriului citit de Recorder. 

Procurorii confirmă informațiile din investigația Recorder care arăta că cei doi soți au devenit beneficiarii unei averi impresionante deținute de Lokoshazy, în baza unui testament olograf fals. 

Procurorii notează că declarația Ghizelei Bălan conform căreia testamentul ar fi fost scris de bătrân în prezența ei are „un caracter mincinos, fiind indubitabil faptul că Alexandru Lokoshazy nu a scris în integralitate, în prezența inculpatei, testamentul olograf”. 

Ancheta a confirmat faptul că „Lokoshazy Alexandru nu a intenționat să le transmită inculpaților Burcă Sebastian Dumitru și Bălan Ghizela Mihaela vreun drept asupra unor bunuri sau sume de bani”. 

Notarul, „scop comun” cu al celorlalți inculpați

Persoana pe care cei doi au instigat-o la abuz în serviciu, potrivit procurorilor, este notarul Lucia Ochiș, și ea trimisă în fața instanței. 

Astfel, potrivit procurorilor, notarul a validat testamentul olograf prezentat de Sebastian Burcă, extrapolând intenționat și în mod fals concluziile unei expertize grafologice. Mai mult, notarul avea cunoștință atât de existența unui moștenitor al bătrânului, cât și de ancheta care viza infracțiunea de omor calificat în legătură cu decesul lui Lokoshazy. 

„Toate aceste acțiuni ale inculpatei Ochiș Lucia Doina denotă în mod vădit intenția acesteia de a crea aparența tuturor condițiilor de validitate a testamentului olograf, (…) ceea ce nu poate decât să denote un comportament coordonat al tuturor celor trei inculpați, bazat pe existența unui acord între aceștia și a unui scop comun”, scriu procurorii.

La momentul publicării investigației Recorder, dosarul privind moartea lui Lokoshazy și preluarea averii acestuia stagna de mai mulți ani.

Reamintim că dosarul s-a spart în anul 2020 în două bucăți: partea privind preluarea frauduloasă a averii prin falsificarea testamentului a fost investigată de DNA, în timp ce circumstanțele decesului sunt investigate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Potrivit surselor noastre, în acest din urmă dosar, Sebastian Burcă a dobândit recent calitatea de suspect, însă doar pentru fapte de înșelăciune, fals și uz de fals.

Investigația „Vânătorul de bătrâni”, în care Recorder a expus în detaliu toate aceste fapte, poate fi urmărită aici:

Materialul Recorder “Vânătorul de bătrâni” nu ar fi fost posibil fără donațiile celor care ne urmăresc. Pentru a ne ajuta să producem în continuare investigații de interes public, ne puteți susține aici: www.recorder.ro/sustine

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să