Valea Jiului: oameni, roboți și speranțe

  • Șansa de a participa la un concurs de robotică le oferă liceenilor dintr-un mic orășel minier speranța că se vor dezvolta prin tehnologie și că vor schimba soarta zonei defavorizate în care trăiesc.

Există Silicon Valley și apoi există Valea Jiului. Între ele, peste 10.000 de kilometri, un ocean, două continente și prăpastia care se cască între nivelul de dezvoltare tehnologică din California și industria prăbușită din județul Hunedoara.

Se poate spune astfel că Silicon Valley și Valea Jiului nu au nimic în comun. Poate doar convingerea unui grup de opt elevi de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila că și la ei acasă se pot dezvolta tehnologii de ultimă oră, ca la americani. Prin ele, cred tinerii, fosta zonă minieră poate fi salvată de la dispariție.

Cu aceste gânduri în cap, copiii minerilor din Petrila muncesc, zi și noapte, la un robot. Strâng șuruburile, calibrează rotițele, programează operațiunile pe care mașinăria trebuie să le facă. Munca asta le ocupă tot timpul rămas după școală. Se întâlnesc într-o sală a unei grădinițe aproape părăsite din localitate și muncesc, uneori și nopțile, în loc să meargă la un suc sau să facă ce fac tinerii din Petrila când au timp liber.

„Oricum, aici nu ai mare lucru de făcut. E doar un club de manele, dar nu v-aș recomanda… Aș vrea ca aici, în Valea Jiului, să fie un fel de Silicon Valley, să vină firme de IT și să salvăm prin tehnologie zona asta care e aproape moartă”, visează Adrian Negoiță, liderul echipei petrilene.

Elevii din Petrila nu construiesc un robot așa, din senin. Se pregătesc pentru etapa națională a BRD FIRST Tech Challenge 2019, o competiție de robotică pentru elevi de liceu, aflată la a treia ediție și la care, anul acesta, s-au înscris peste 150 de echipe.

Toate au primit un kit pentru construcția unui robot. Misiunea lor: să proiecteze, să construiască și să programeze mecanismul, astfel încât să funcționeze ca un rover pe Lună – să se desprindă de pe o „rachetă”, să evite obstacolele până la cratere improvizate, să colecteze „minerale” și să le aducă înapoi, în siguranță. În competiție, roboții se „luptă” în ring ca să adune cât mai multe puncte. Câștigă cel mai bun robot, dar și echipa care a dovedit altruism și deschidere față de toți ceilalți din concurs. Între 23 și 24 martie se va desafășura etapa națională a competiției, la Sala Polivalentă, din București.

Cum s-au împrietenit petrilenii cu robotica

Să muncești la un robot într-un oraș cu o industrie minieră prăbușită, ca Petrila, e mai mult decât o activitate extrașcolară. E, practic, singurul lucru din zonă care le dă tinerilor implicați speranța că pot ieși din sărăcie. Deja a încolțit în mințile lor gândul că pot lucra în industriile viitorului, cum e IT-ul, și că nu vor merge pe urmele părinților, care au lucrat ani de zile la minele din zonă și care acum privesc neputincioși cum se închid toate, una după alta.

Echipa din Petrila a participat la competiție și anul trecut. Juriul le-a acordat premiul „Nație prin educație”. Și asta pentru că tinerii au învățat singuri tot ce trebuie să știe despre roboți – de la programarea lor, la construcție -, dar și pentru că la Petrila s-a petrecut ceva nemaivăzut.

Copiii au reușit să mobilizeze în jurul robotului întreaga comunitate locală – de la profesori, la primar, de la părinți, la vecini. Și acum nu e om în Petrila care să nu fi aflat de robot și care să nu aibă decât cuvinte de laudă. Robotul a devenit parte din viața lor. Puținii mineri care mai lucrează în zonă chiar glumesc pe tema asta. Când ies din șut, îi zic lui Vasile Negoiță, tatăl lui Adrian, că poate face băiatul lui ceva roboți care să muncească în locul lor.

Toată solidaritatea asta nu venit de nicăieri. Oamenii s-au uitat, pragmatic, și la ce s-a întâmplat la un liceu aflat la doar 80 de kilometri distanță, în orașul Hunedoara – o altă zonă industrială aflată în colaps, care a trăit, decenii la rând, de pe urma combinatului siderurgic din oraș, aflat acum în declin.

Petrilenii au văzut cum echipa de robotică de la Liceul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a fost printre cele premiate, anul trecut, la competiția BRD FIRST Tech Challenge din România. Și cum aceiași liceeni s-au calificat și la etapa internațională, ținută în Mexic, în 2018. Acolo hunedorenii au câștigat premiul „Inspire”, cel mai valoros dintre toate.  Și petrilenii au zis că, dacă la Hunedoara s-a putut, trebuie să încerce și ei.

Am petrecut câteva zile alături de liceenii care construiesc roboți la Petrila și Hunedoara. Și am aflat cum asamblarea unui robot din plastic și aluminiu – ce poate părea pentru mulți o joacă – e de fapt expresia speranței pentru tinerii din cele mai defavorizate zone ale țării. E semnalul lor că există un viitor, chiar și atunci când totul în jur pare că se prăbușește.


Acest material a fost realizat cu sprijinul BRD. BRD FIRST Tech Challenge este singurul program educațional prin care elevii de liceu învață să construiască roboți de la zero. BRD susține tânăra generația de creatori de tehnologie din România.

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.