VIDEO 30 de proze scurte despre maturitate

De câte întrebări avem nevoie pentru a înțelege istoriile generațiilor din jurul nostru? E suficient să aflăm când s-au deșteptat, când au „prins minte“, când s-au maturizat.

Și nu e nevoie de cine știe ce muncă de lămurire, oamenii se deschid ușor atunci când întrebările nu duc spre același perete gri al dezbaterilor social-politice.

„Când ați simțit pentru prima dată că v-ați maturizat?“, i-am întrebat. Și ne-au răspuns pe larg bunicii, care-au crescut orfani de mici, în anii de după război; părinții – aliniați de la 18 ani în batalionul maturilor, cu cartea de muncă și certificatul de căsătorie în buzunar.

Și ne-au răspuns și tinerii din ziua de azi. Tinerii din ziua de azi, care la 18 ani pleacă de-acasă pentru un deceniu sau două de carieră și simt maturizarea dintr-o dată, în momentul în care aterizează într-un apartament gol, într-un alt oraș sau pe un alt continent, cu un alt fus orar, departe de pachetul de la părinți și de echipa cu care au ținut toată copilăria. Atunci își spun că „s-a cam terminat ce-a fost“ și așa începe totul.

Material susținut de ING Bank. De 25 de ani în România.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.