VIDEO. Incendiile din Regie: cine e de vină?

Cel puțin zece cămine din campusul studențesc Regie ar trebui demolate și reconstruite. O recunoaște până și rectorul Politehnicii, fostul senator PSD Mihnea Costoiu.

Riscul ridicat de incendii este principala problemă cu care se confruntă studenții care locuiesc în aceste clădiri, construite cu zeci de ani în urmă și care, pe deasupra, pot funcționa fără avize sau autorizații de securitate la incendiu.

Instalația electrică este precară și subdimensionată și nu are cum să susțină echipamentele moderne. De aceea se produc adesea defecțiuni. În cel puțin două situații, urmările ar fi putut fi tragice.

Pe de altă parte, studenții se plâng că nevoia îi împinge să își aducă în camerele de cămin frigidere, calorifere electrice sau aparate pentru gătit.

Incendiile din campusul Politehnicii scot în evidență, din nou, și legislația confuză în baza căreia statul emite avizele și autorizațiile de securitate la incendiu.

Numeroase categorii de imobile pot funcționa fără astfel de documente, dacă au fost construite înainte de 1992.

În fapt, deși complexul studențesc al Politehnicii este compus din 26 de cămine, doar două avize și o autorizație de securitate la incendiu au fost emise, precizează Inspectoratul pentru Situații de Urgență la solicitarea Recorder.

Paradoxal, deci, cele mai vechi clădiri din țară, adică cele cu risc ridicat, nu sunt obligate să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. În schimb, clădirile foarte noi nu pot funcționa în lipsa ei.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să