Rețeaua Teleorman

PSD a anunțat, astăzi, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier, dar o întrebare continuă să plutească peste sediul din Kiseleff: ce o recomandă pentru o funcție atât de înaltă? Interogat de reporteri, Liviu Dragnea s-a eschivat: „O să vă răspundă doamna Dăncilă”. Pusă în fața aceleiași întrebări, doamna Dăncilă a aruncat peste umăr: “Președintele partidului a făcut declarații în acest sens”.

În așteptarea unui răspuns care s-ar putea să nu vină niciodată, constatăm că pe Viorica Dăncilă o recomandă, în primul rând, păienjenișul relațiilor de partid, filiala Teleorman. Dăncilă este cunoscută ca o apropiată a lui Liviu Dragnea: a fost fidelă, a sponsorizat partidul cu sume importante de bani și a luat aminte la practicile șefului său. Așa se face că, pe lista de consilieri de pe site-ul Parlamentului European, în dreptul europarlamentarului Viorica Dăncilă apare o anume Adriana Botorogeanu.

Pe site-ul Parlamentului European s-a strecurat o greseală: numele real este Adriana Botorogeanu

Adriana Botorogeanu este inculpată, alături de Liviu Dragnea, în dosarul în care șeful PSD este acuzat de abuz în serviciu. Dragnea a pledat nevinovat, dar Botorogeanu a recunoscut că a fost angajată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman în perioada 2005 – 2013 şi a fost plătită cu 75.593 de lei, deşi în tot timpul a lucrat, de fapt, la sediul PSD. Procurorii susțin că această angajare fictivă s-ar fi făcut la ordinul lui Liviu Dragnea, care o folosea pe Botorogeanu pe post de secretară, plătind-o din banii DGASPC. „Am mers la DGASPC doar prima zi după angajare şi doar ocazional“, a declarat Botorogeanu în fața procurorilor. Procesul a fost reluat de la zero în octombrie 2017, după ce unul dintre magistraţii din completul de judecată a ieşit la pensie.

Între timp, europarlamentarul Viorica Dăncilă i-a oferit Adrianei Botorogeanu un post de „asistent local” care îi permite acesteia să rămână acasă, în Teleorman, dar să încaseze remunerația oferită din banii Parlamentului European. Legislativul de la Bruxelles nu cere un raport de activitate şi nici nu impune o fişă de post pentru asistenţii angajaţi de eurodeputaţi.

200.000 de lei virați în conturile partidului

Însă conexiunile dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă sunt mult mai vechi și datează încă din vremurile în care actualul șef al PSD ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman. În vara lui 2007, s-a eliberat un post de consilier județean în fieful lui Dragnea după ce Petre Pitiș (același personaj care este implicat și în firma Tel Drum) a renunțat la funcție. În locul său a venit Cristinel Dăncilă, soțul actualului europarlamentar. Pe atunci, Viorica Dăncilă era consilier local la Videle, iar un an mai târziu a ajuns în subordinea lui Liviu Dragnea, devenind consilier județean, după ce soțul s-a retras din politică.

Viorica Dăncilă (până atunci profesoară la Liceul din Videle și apoi inginer în mediul privat) se înțelege bine cu Liviu Dragnea și ajunge pe listele PSD pentru europarlamentare, reușind să obțină un fotoliu în Legislativul european. A urmat o perioadă în care Viorica Dăncilă a apărat interesele partidului și în Europa și n-a ezitat să-l apostrofeze pe comisarul Frans Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene) atunci când acesta a criticat modul în care PSD a adoptat Ordonanţa 13. „Este o acţiune mascată de a dărâma guvernul legitim a României şi de a nu ţine cont de votul românilor din 11 decembrie“, a spus Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului European.

Apoi, Viorica Dăncilă a susținut partidul care a propulsat-o în scaunul de europarlamentar nu doar prin vorbe, ci și la modul concret. Astfel, în perioada 2014-2016, ea a făcut donații de aproape 200.000 de lei în conturile PSD. Cea mai mare parte a banilor s-au plătit cash, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Fidelitatea față de partid a ajutat-o să ajungă pe „lista scurtă“ a numelor pe care PSD le-a luat în calcul pentru funcţia de premier atât în decembrie 2016, când preşedintele Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh, cât şi în iunie 2017, după ce premierul Sorin Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură.

Acum, Viorica Dăncilă a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al României. După atâția oameni așezați în funcții înalte, Teleormanul e pregătit să ofere țării și un prim-ministru.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să